HírekInterjúProgramok

Hogyan használhatom az elmém hatalmát a vendéglátásban?

Mindannyian hallottunk már a hit erejéről, vagy akár a placebo hatásról. De elgondolkoztunk már azon, hogy ez a jelenség pontosan hogyan is jön létre? Hogyan tud az elme ilyen mértékű hatást kiváltani a testben vagy a környező világban? Hogy tudnánk-e ezt a képességet akár más területeken is használni? Ebben a témában Sajner Zsuzsannával beszélgetünk, aki az elme teremtő erejéről mesél nekünk.

Üdvözlöm Zsuzsanna! Pár szóban be tudná mutatni magát az olvasóknak?

Üdvözlöm az olvasókat! Informatikában és minőségbiztosításban szereztem diplomákat, és mintegy 18 éve dolgozom az informatikai szakmában. Őszintén megvallva a vendéglátáshoz csak annyi kötődésem van, hogy fiatal koromban egy gyorsétteremben dolgoztam 2 évig, de az hamar kiderült számomra, hogy az informatikai projektek és a vendéglátás számos ponton kísértetiesen hasonlítanak. Igazából nem az a lényeg, hogy szoftvereket vagy ételeket készít el az ember, hanem az, hogy a sikeres rendszerek bevezetéséhez vagy ételek, italok felszolgálásához az emberi tényező elengedhetetlen. Ahogy fejlődtem a karrieremben, úgy került az érdeklődési körömbe az emberi psziché. Amikor vezető lettem, már elengedhetetlennek tartottam az emberi lélek és tudat működésének ismeretét, ha tényleges sikereket akartam elérni a csapatommal.

Ez érdekesen hangzik. Informatikusként az emberi lelket és tudatot tartotta a sikerkritériumnak?

Igen! Tanácsadó lettem és elég sok ügyféllel dolgoztam együtt, akik általában valamilyen szempontból lehetetlen vagy közel lehetetlen célt tűztek ki nekünk. Ennek a hatása nagyon érdekes volt az emberekre. Volt, akit motivált, volt, akit megijesztett, volt, akit azonnali menekülésre késztetett és volt, aki szimplán úgy védekezett, hogy úgy csinált, mintha az adott feladattal megoldásával foglalkozna, de közben amúgy szinte nem csinált semmit.

Hát ez a jelenség nem csak az informatikai világban van jelen…

Igen, sajnos ez mostanában egy általános jelenség, hogy az emberekre nagyon nagy terhelés kerül, de annak módját, hogy ezt hogyan lehet hatékonyan kezelni, nem tanítják mellé. Ezért rengeteg ember ég ki, a legszélsőségesebb esetben betegszik bele ebbe a terhelésre. Pedig lenne más út is!

Igen, sajnos a vendéglátásban is elég gyakori jelenség a kiégés.

Hát, erről még nekem is vannak emlékeim fiatalkorom gyorséttermi időszakából. Pont ezért kezdtem a csapatomnál alkalmazni a tudatosság erejét, hogy elkerüljem ezt a jelenséget.

Elmesélné, hogy ez pontosan mit is jelent?

Erről 2 napos tanfolyamot szoktam tartani, de megpróbálom röviden összefoglalni. A kiégés azért jön létre, mert az ember sokáig nagyon nagy stressznek van kitéve. Ameddig a stresszt élvezi, addig ez a nyomás energiával tölti fel és nem kimeríti. Amikor ez a stressz szint túl sok lesz, akkor a szervezet elkezd kimerülni. Ezt a kimerülést eleinte különböző teljesítményfokozó szerekkel, pl. koffeinnel lehet kompenzálni, de hosszútávon nagyon negatív hatása van. Elkezdtem foglalkozni vele, hogy min múlik, hogy az emberek milyen érzelmeket élnek meg. És a válasz nagyon egyszerű: attól függ, milyen gondolataik vannak. Ha a gondolat, amit gondol, a célja felé viszi, akkor általában motiváló, magas érzelmeket él meg, ha a gondolat, amit gondol a céljától eltávolítja, akkor nagyon rossz érzelmeket okoz.

Arra próbál célozni, hogy az egész csak a gondolkodáson múlik?

Meglepő, de tényleg azon. Ha pl. a placebo hatást vizsgáljuk, ott mi a különbség a kontroll csoport és a rendes csoport között? Az egyik tényleg gyógyszert kap, a másik azt gondolja, hogy gyógyszert kap, viszont mindkét csoport teste reagál a gyógyszere, akár kapott igazi hatóanyagot, akár nem. Tehát semmi más nem különbözik, csak a gondolat, a hit arról, hogy mit kapott a test.

Ez igen érdekesen hangzik!

Elkezdtem kísérletezni a csapatommal, hogy mikor adnak le kiemelkedő teljesítményt, és a végkövetkeztetésem az volt, hogy az érzelmeiket kell megfelelően kezelni és magasan tartani, amihez viszont a gondolataikon keresztül visz az út.

Ezzel azt mondja, hogy pl. a Michelin csillagos konyhákban tapasztalható konyhai feszültség nem segít? Pedig a világ legjobb éttermei!

Igen, ez egy nagyon jó kérdés. A Michelin csillagos éttermek titka a koncentrált figyelem. A tudat „extra” placebo hatása. És itt megjegyzem, hogy ha még az érzelmekkel is foglalkoznának azokon a helyeken, sokkal könnyebben érnék el azt a kiemelkedő minőséget, amit szeretnének, ráadásul még extra ízfokozást is képesek lennének elérni. Mint nagymamáink süteményei: hiába kapjuk meg a receptet, valahogy mégsem lesz olyan. Hogy mit tesznek bele a nagymamák, ami nincs a recepten? A lelküket! Vagy fogalmazhatok úgy is, hogy azokat a nagyon szeretetteljes gondolatokat, amitől olyan finom lesz az étel. Na de visszatérve a Michelin csillagos éttermek kérdésre: Ők még a kemény munka eredménye koncepcióban hisznek, ami amúgy korlátozza a kreatív teremtő elmét, bár sok erőfeszítéssel tud eredményeket hozni. Én azt tanítom, hogy melyik módszerrel mit lehet elérni. Pont emiatt beszéltem edzőkkel is, akik kiemelkedő sport teljesítményt értek már el a sportolójukkal, hogy validáljam, vajon a módszerek, amivel az én szakmámban értem el kiemelkedő eredményeket máshol is fülön csíphetők-e.

És fülön csípett valamit? Volt valami közös titkuk?

Igen, volt. Például az egyik olimpiai bajnok úszónk edzője mesélte, hogy az úszóját régebben sokszor kizárták a fordulóknál, ezért az volt a stratégiájuk, hogy végig neki kell majd elől úszni, hogy meg tudja nyerni a versenyt. Viszont elől úszni és ott is maradni az emberfeletti teljesítményt kíván. Az edzés nem csak abból állt, hogy a versenyző úszott, és erőnléti edzésekre járt, hanem abból is, hogy a fejében legalább 10 000-szer lejátszotta a versenyt, hogy hogy fogja megnyerni. A vízből nézve, hogyan látná önmagát a versenyen, amit aranyéremmel zár. Ez a munka a tudat munkája, amit ha beépít az ember a normál életébe a többiek számára elképesztő eredményeket tud elérni aránylag kevés energia-befektetéssel.

Sajner Zsuzsanna előadása a vendéglátásban is tapasztalható kiégésről, annak ellenszereiről. GasztroMagazin 2018.
Sajner Zsuzsanna előadása a vendéglátásban is tapasztalható kiégésről, annak ellenszereiről. 

Ezzel azt mondja, hogy akár a vendéglátásban is lehetne ezeket a módszereket használni?

Persze! Maga szerint mi a különbség egy nagyon híres vendéglős vagy egy borász és egy átlagos között? Ha beszélget velük 10 percet, azonnal feltűnik, hogy mennyire más gondolataik vannak a világról. Az egyik sikerorientáltan beszél, a másik általában a problémáiról beszél többet.

Na igen, én is a sikereimről beszélnék, ha lennének, de ha nem vagyok sikeres, akkor meg nem arról.

Ez az egyik tévhit, amire felhívom a tanfolyamon a figyelmet. Bár meg vagyunk győződve, hogy a tapasztalat van először és utána a gondolataink róla, de ha a placebo hatást ténylegesen végiggondoljuk, akkor rájövünk, hogy először a gondolat van és utána a gondolat bebizonyítja magát, a test reagál a gondolatra.

Szóval, úgy gondolja, hogy bárki elérheti az álmait a megfelelő gondolkodással?

Pontosan! Ha egyszer az ember megérti mekkora hatást gyakorol az életére az, ahogyan gondolkodik róla, gyökeresen meg tudja változtatni az életét. Én már nagyon sok embert láttam mások számára hihetetlen dolgokat végrehajtani pusztán azzal, hogy ismerték, hogyan is működik a tudat hatalma.

Ha belegondolok, lehet én is tudnék ilyen embereket említeni. De, hogy ez ténylegesen csak a gondolkodáson múlna az érdekes felvetés.

Erre azt szoktam mondani, hogy nem kell nekem elhinni, hanem ki kell próbálni, és mindenkinek le kell vonni a saját következtetésit.

És hol lehet ezt a tanfolyamot elérni?

Minden hónapban szoktam tartani, általában a hónap utolsó hétvégéjén. A facebookon az „Én Teremtem a jövőmet” (@Icreatemyworld) oldalon van fent az aktuális esemény vagy e-mailben lehet érdeklődni az enteremtemajovomet@gmail.com e-mail címen.

Még az is lehet, hogy egyszer én is regisztrálok a képzésén. Erősen gondolkodom rajta! Köszönöm szépen a beszélgetés Zsuzsanna!

Örülnék, ha eljönne! Én is köszönöm a beszélgetést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .