Badacsonyi borvidékBorokProgramok

VI. KÉKNYELŰ PIKNIK sétáló kóstoló

Időpont: 2024 május 11. 15-20 óráig
Helyszín: istvándy Liget, Káptalantóti
Kéknyelű Piknik a Balaton legnyáriasabb tavaszi borfesztiválja.

A Kéknyelű Piknik a badacsonyi Kéknyelű bor fesztelen ünnepe, zenével, gasztroélménnyel, mesterkurzussal, szakmai beszélgetésekkel várja a bor és a Balaton szerelmeseit a Badacsony mellett található Istvándy Ligetbe, Káptalantótiban.

Badacsonyi Kéknyelű Piknik 2024. Istvándy Liget. GasztroMagazin 2024.

2024. május 11-én, szombaton hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált Kéknyelű Piknik sétáló kóstoló.

A rendezvény célja, hogy újra közös nevezőre kerüljön, mit is jelent a Kéknyelű szőlőfajta Badacsonynak és a Badacsonyi Borvidéknek.

2022-től Istvándy Gergely kezdeményezésére létrejött az ÍZBANK, amelynek referencia borainak kiválasztása a Kéknyelű ÍZ-LELŐ szakmai vakkóstolón került sor. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre került ÍZ-LELŐN a badacsonyi Kéknyelű bortermelők és nemzetközi tapasztalattal rendelkező borszakértők bírálták a Kéknyelű tételeket. Az öt legjobbnak tartott tételből pedig 50-50 palack megőrzésre került az ÍZBANK BORSZÉFBEN, mely egyfajta bor trezorként szolgál a jövő badacsonyi borászainak referencia mutatásra. Az így létrejött gyűjtemény akár évtizedek múlva is visszakóstolható.

Badacsonyi Kéknyelű Piknik 2024. Istvándy Liget. GasztroMagazin 2024.

Az ÍzBank kapcsán megszületett a borkultúráért alapítvány, a Vinum Benedictum (áldott bor). Ez a platform lehetőséget ad a Kéknyelű iránt elkötelezetteknek, hogy támogassák e nemes ügyet. A támogató partnereket az esemény előtt 13 órakor szeretettel várja a rendezvény házigazdája és egyben az alapítvány kurátora, Istvándy Gergely egy rövid tájékoztató és kóstoló keretén belül.

Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel, készítőik által. A résztvevők megkóstolhatják a badacsonyi borászatok kiválóságait és elmerülhetnek a szakma nagyjaival. A borok a készlet erejéig fogyaszthatók.

Kitelepülő borászatok:

Sipos Borház és vendégház
Sabar Borház és vendégház
Edvi Illés Badacsony
Földi Bálint
Folly Arborétum és Borászat
Istvándy Pincészet
Éliás Birtok
Büttner Borászat
Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Badacsonyi Kéknyelű Piknik 2024. Istvándy Liget. GasztroMagazin 2024.

Az idei mesterkurzuson a TOP 5 Kéknyelű bor szakmai bemutatása és stíluskóstolóján belül kerül kielemzésre minden tétel Orodán György CEWI előadóval, head sommelier-vel.

A kulináris élményről a Tütü gasztrobusz gondoskodik, ezúttal a mediterrán-arab konyha ízei lesznek terítéken.

A külön erre az eseményre készült desszert pedig egy különleges Kéknyelű csokoládé bonbon a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúrától.

Idén az eseményen a Kékvásár keretén belül, a résztvevőknek lehetősége adódik kék színű csecsebecséket vásárolni. A vendégkitelepülők portékái a Balaton színeiben pompáznak majd, ellátogat a Lazúr Műhely, Huff Bianka festőművész Balaton ihlette megvásárolható festményeivel, melyeket kifejezetten a Piknikre készülnek. Valamint Lengyel Zsuzsa keramikus gyönyörű szép, kék kerámiákat korongoz a vendégeknek szintén a piknik alkalmából.

Badacsonyi Kéknyelű Piknik 2024. Istvándy Liget. GasztroMagazin 2024.

A rendezvény kísérőprogramja a Dj a Ligetben, a naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Bor Műhelyben.

A jegy ára 18.900 Ft/fő, melyet a Tixa jegyvásárlási rendszer felületén lehet megvásárolni:

https://tixa.hu/VI–Keknyelu-Piknik-setalo-kostolo 

 

Piknik menü és a jegy tartalma:

Tütü gasztrobusz menü: Marokkói marha tagine, Csirke tikka masala, Ratatoulle
Desszert: Kéknyelű BONBON
Az idei top 10 Kéknyelű bor kóstolása a badacsonyi borászatoktól
Mesterkurzuson való részvétel

További információ:

ISTVÁNDY BIRTOK / Badacsony – http://www.istvandy.hu

###

Az Istvándy és a Kéknyelű

„Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása

idején egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a kéknyelű bortermelők keze munkájának gyümölcsét, az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 11-én ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a kéknyelű iránti elköteleződésünket. A kéknyelű iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket” – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy Borműhely, az esemény ötlet és házigazdája.

“Mi a Kéknyelűben hiszünk…

A 3 hektár Kéknyelű ültetvénnyel rendelkező Istvándy pincészet jövőjét a Kéknyelű szőlőfajtában látja, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. Családunk kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának újjászületésében.

Istvándy Kék Korszak: Több mint 20 éve a Kéknyelű fajta mellett köteleztük el magunkat. Az egyedülálló Kéknyelű Pezsgőt 2012-ben először a világon mi hoztuk forgalomba és mutattuk be a nagyközönség számára. Szeretnénk felfedezni a Kéknyelű titkait, mellyel új távlatokat nyithatunk a borvidék számára.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .