ÉtteremGasztronómiai arcképcsarnokInterjú

Horváth Attila és Deák-Kovács Lajos, a hosszúhetényi Hosszú Udvar séfjei

Hosszúhetényben vagyunk, a Hosszú Tányér étteremben. A finom ebédet követően ülünk a kertben a gasztroélmény két társelkövetőjével, Deák-Kovács Lajos és Horváth Attila séfekkel.

Meséljetek magatokról! Hogyan kerültetek ide? Hol tanultátok mindazt, amit az imént mutattatok nekünk?

HA: Az internetről értesültem, hogy megnyílt az étterem. A facebookos és Insta-posztjaikból láttam, merre tartanak. Egyszer-kétszer ellátogattam ide. Beleszerettem a helybe.

Öt hónapja bejelentkeztem egy személyes beszélgetésre. Azóta itt dolgozom.

Kaposvári vagyok. Nem régóta vagyok szakács. Nem volt sok munkahelyem. De nagyon sokat tanultam és tanulok. Sok időt töltök tanulással, képzésekkel. Fejlesztem magam.

Horváth Attila, a hosszúhetényi Hosszú Tányér étterem séfje. GasztroMagazin 2021.

DKL: A feleségemmel Hosszúheténybe költöztünk. Nem szerettem volna Pécsre, vagy máshová bejárni dolgozni. Rövid bemutatkozást küldtem Francinak, majd eljöttem hozzá beszélgetni.
A beszélgetés alatt nagy egót mutattam, bizonygattam, hogy én kellek ide!

De kifelé menet bizony magamban imádkoztam, bárcsak itt dolgozhatnék…

Pár nap múlva, a próbafőzésen természetesen lenyűgöztem őt! (nevet)

Deák Kovács Lajos, Hosszú Tányér Étterem. GasztroMagazin 2021.

Milyen szakmai előélet alapozta meg ezt az önbizalmat?

DKL: Ebből a szempontból éppen ellentéte vagyok Attilának: nagyon sok helyen dolgoztam.
Mindenhol tanultam. Mindenhol le akartam szűrni azt a tudást, amit le kellett és ott le lehetett szűrni. Emiatt éltem és dolgoztam Budapesten és Pécsett, próbáltam ki magam számos helyen.
31 évesen éreztem azt, hogy le kell nyugodnom, le kell telepednem. Hosszúhetényben tudtam ezt megtenni, a Hosszú Tányérral. Ez a hely tudja kielégíteni igényeimet a kávéval, az étellel és az emberekkel kapcsolatban is.

Említs meg néhány referencia munkahelyet, kérlek!

DKL: A kedvenceket sorolom: a pécsi Susogóban voltam tanuló. Együtt dolgozhattam Fülepi Kálmánnal, Molnár Gáborral, Huszár Krisztiánnal, Várvízi Péterrel. Ezután az Enoteca Corso, amit meg kell említenem. Büszke vagyok a Huszár Krisztiánnal és Balatoni Brigittával töltött évekre a MÁK Bisztróban, ahol cukrász és szakács is lehettem.

Ott voltam a Fausto’s nagy korszakában.

Ki kell emelnem a Pest-Buda, Café Pierrot, 21 Magyar Étterem együttesét, ahová Litauszki úr invitált.
Nagy megtiszteltetés volt, amikor visszahívtak az újra nyitó Susogóba, saját csapatot verbuválni és az éttermet gazdaságosan üzemeltetni.

Deák Kovács Lajos, Hosszú Tányér Étterem. GasztroMagazin 2021.

Ennyi nagy hely és kultikus név után, miért Hosszúhetény?

DKL: Környékbeli vagyok, szederkényi. A kedvesem kecskeméti. Az volt a lakóhelyünk kiválasztásában a cél, hogy anyóséknak könnyű legyen idejutni (nevet). A számba jöhető települések sorában eljöttünk Heténybe is. Ahogyan bejöttünk a Cseresznyés úton, azonnal megérintett az érzés: hazaértem. Aztán jött egy újabb szerelem első látásra, egy százhúsz éves ház formájában. Egy hét alatt megvettük, felújítottuk.

Itt lakunk. Ide tervezzük a két kutya, macska, gyerekek álmot megvalósítani.

Szeretem a település hangulatát. Itt mindenki ismer mindenkit, mindenki törődik a másikkal.
Ma ti, gasztroújságírók látogattatok hozzánk. Amikor ennek híre ment, a fél falu megmozdult, hogy nekünk segítsen! A zöldségesünk külön hozta nekünk a zöldséget, a csirkéhez tálalt tököt egy néni hozta nekünk, a köretben látott különleges réti növényeket hozták…
Hidegrázós élmény ebben az összetartó, egymást segítő közegben dolgozni, élni!

Hol tart most az étterem? Mire vagytok büszkék? Hogyan fogalmaznátok meg a Hosszú Tányér krédóját?

HA: Helyi alapanyagokra alapozunk, messzire elkerülve a mesterséges hozzávalókat.
Fine bistro stílus a miénk, ezen a vonalon haladunk tovább. Még nem vagyunk a célnál! Folyamatosan fejlesztünk. Fejlesztjük magunkat és az éttermet.
Rengeteg tapasztalat kell még. Egyik napról a másikra nincs siker!

Horváth Attila, Hosszű Tányér Étterem. GasztroMagazin 2021.

Az eddig látottak szerint jó úton haladtok. Azt is merem mondani a ma látott tányérokra alapozva, hogy ez egy fine bistro!

DKL: Ez volt a célunk (nevetnek)
Az első étlaphoz képest a mai már lényegesen jobb! De a következő még ennél is jobb lesz! Az egyenletes fejlődés a fontos nekünk. Elsőre nem lehet, de nem is érdemes megváltani a világot.
Nem csak magunkat kell fejlesztenünk, egymást is! Csapatként kell emelkednünk! A tulajdonostól a dolgozói csapat minden egyes tagjáig fejlődnie kell. Egymást kell tudnunk tanítani, egymást ösztönözni a jobbra!

Bár havonta, másfél havonta cseréljük az étlap egészét, a napi friss alapanyagok, a szezonalitás figyelembevételével akár naponta finomhangoljuk, csiszolgatjuk az ételeket.

HA: A következő étlapunkat szeptember közepére tervezzük bevezetni. Akkor is érdemes lesz Hosszúheténybe jönni! Bárányos paradicsomleves, csirkemell csicsókával és szilvás gombóccal – ezek is várják a hozzánk látogatókat!

Deák Kovács Lajos és Horvárh Attila, a hosszúhetényi Hosszú Tányér étterem séfjei. GasztroMagazin 2021.

 

Köszönöm a beszélgetést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .