BorászokInterjúPezsgőVillányi Borvidék

Rácz Lilla pezsgőkirálynő

Ki is az a pezsgőkészítő, akit Palágyi Eszter is kitüntett bizalmával, akinek termékeit évről évre egyre többen választják és vásárolják?

Mesélj magadról kérlek! Hogyan kezdtél el pezsgőt készíteni – és miért éppen pezsgőt?

Mindenekelőtt azt szeretném tisztázni, hogy bár a pezsgő az én nevemet viseli, ám nem csupán hozzám köthető! Férjemmel, Latorczai Lászlóval közösen készítjük, sőt három gyermekünk is közreműködik a munkában! Közülük kettő, Bence és Zsombor már majdnem kész férfiember. Sokat segítenek nekünk a szőlőmunkákban, a palackozás körüli teendőkben.

A pezsgő így közös családi termék.

Férjemmel mindketten borászok vagyunk. Ezt tanultuk, ebben a szakmában dolgoztunk.
A pezsgő? A pezsgő öröm! Öröm inni, öröm elkészíteni, öröm foglalkozni vele. Játéknak indult. Kíváncsiságból kezdtünk el pezsgőt készíteni. Ez egy luxustermék. A luxussal mindenki szeretne kapcsolatba kerülni (nevet)

Rácz Lilla, a diósviszlói Brut Nature pezsgőkirálynő. GasztroMagazin 2021.

Az első egy-két évben csupán nyolcszáz palackkal készítettünk. Kis sauvignon blanc ültetvényünk termését dolgoztuk fel. 2-3 évnek kellett eltelnie, mire meg tudtuk kóstolni. Akkor nyílt rá a szemünk, hogy ez milyen finom! De bármennyire is tetszett, a 800 palack ahhoz azért sok volt, hogy azt magunk eliszogassuk esténként…. Jutott ennek a barátnak, annak a barátnak – majd a barát barátjának. Ezt felismerve jutottunk arra az elhatározásra, hogy erre vállalkozást alapítunk.

Ma már 3500 palackot töltünk meg évente.

Mi a Ti pezsgőtök sajátossága? Miben különb, miben más a vetélytársak készítményeinél?

Szeretnénk azt hinni, mindenben!

Már a szőlőt is úgy műveljük, hogy tudjuk, pezsgő fog készülni abból. Másképpen gondozzuk a szőlőt, mintha bort, mint végterméket készítenénk belőle. Másféle paraméterek szükségesek a pezsgő alapborához!

Fontos jellegzetessége a mi termékünknek, hogy már szőlőkorában tudatosan erre készül.

Rácz Lilla, a diósviszlói Brut Nature pezsgőkirálynő. GasztroMagazin 2021.

Úgy értsük, akár korábban szüreteltek? Magasabb savtartalommal, kevésbé éretten?

Igen. Amikor a próbaminták eredményeit vizsgáljuk, a klasszikus cukor-sav pH-értékeket vesszük. Ezek aránya is és értékei is egészen speciálisnak kell lenniük a mi esetünkben. Ezekért az értékekért kell a szőlőt másképpen művelnünk!

Mik a speciális eljárások akkor, ha a szőlőt pezsgőalapként termeljük?

Már a metszést is másképpen végezzük. Más az agrotechnikája.
Villányban, ha nagy vörösborokat készítenek, erős terméskorlátozást alkalmaznak. Mi ezzel a módszerrel nem élünk, nem szükséges visszaritkítanunk. A fürtválogatás, a fürtzóna tisztítása is más ütemben, máskor történik. Nem nyitjuk ki a fürtöket a napfény felé! A leveleket úgy alakítjuk, hogy a fürtöket árnyékban tartsák. Kifejezetten csak a szüret előtt nyitjuk meg kicsit az árnyékolást, akkor is csak a nyugati oldalról. Ezzel is szeretnénk elkerülni, hogy magas cukormennyiséget gyűjtsön a fürt.

Rácz Lilla, a diósviszlói Brut Nature pezsgőkirálynő. GasztroMagazin 2021.

Palágyi Eszternek is ez tetszett meg azonnal: alacsonyan tudtuk tartani a pezsgőnkben az alkoholszintet.

Ez csak úgy érhető el, ha tudatos munkával a must cukorfokát nem engedjük egy szint fölé.
Ebből a szempontból Villányban nehéz a helyzetünk, hiszen ez az egyik legtöbb napsütötte órával bíró borvidék, ráadásul a sauvignon blanc is szépen gyűjtené a cukrot!

Mégis ezzel a szőlőfajtával dolgoztok. Az előnyei elfeledtetik a vele járó nehézségeket?

Legfontosabb előnye, hogy ilyenünk volt (nevet). Amint eldöntöttük, hogy nagyobb mennyiségű pezsgőt készítünk, fehérszőlőből chardonnay-t emeltünk még a termelésbe. Néhány évvel később, a nagy francia termelők mintájára saját pinot noir is került a termékbe. 2016-ban még csak 10%-ban volt jelen az alapborban, 2017-ben már 30%-ban.

Ez sok-sok próba, kísérletezés, tanulás eredménye.

Minden évben kitalálunk valamit, kipróbáljuk és majd három év múlva látjuk az eredményét!

Rácz Lilla, a diósviszlói Brut Nature pezsgőkirálynő. GasztroMagazin 2021.

Az imént kóstolt Rácz Lilla Brut Nature nagyszerű példánya a még gyümölcsös, de már autolízises jegyeket is mutató pezsgőknek. Ez szándékosan készült így?

Ami történik a termékünkkel, az a döntésünk eredménye. Mindig utólag derül ki, hogy ez már valóban siker-e, vagy még változtatnunk, fejlesztenünk, módosítanunk kell rajta.
Ezzel az évjárattal már mindannyian elégedettek vagyunk!

Egyharmad sauvignon blanc, egyharmad chardonnay és egyharmad pinot noir van benne. Látom azt, hogy van egy intenzíven gyümölcsös illat, elsősorban a sauvignon blanc-nak köszönhetően, a chardonnay adja a telt szájízt, a pinot noir pedig a végén jelentkező ízhosszúságot.

Mik a terveitek?

Szerencsére vannak terveink! Az idei szüret nagyon sok mindent fog hozni az életünkbe. Terveink szerint ennek köszönhetően még magasabb termékmennyiséggel jelentkezünk a piacon – majd három év múlva!

Hol kaphatóak a termékek?

Webshopokban rendelhetőek, illetve magam értékesítem ezeket.
Szép a honlapunk, Instagramunk, Facebookunk – ha valaki akar, meg tud találni minket.
Érdemes időben rendelni, hiszen az idei tételeinket teljes egészében eladtuk januárra, elővételben.

Igyekszünk teljesíteni, változni – felnőni!

Remek végszó! Köszönöm a beszélgetést!

Rácz Lilla, a diósviszlói Brut Nature pezsgőkirálynő. GasztroMagazin 2021.

 

Az interjú 2021.08.24-én készült a hosszúhetényi Hosszú Tányér étteremben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .