ÉtteremInterjú

Ypsilon Étterem by Rácz Jenő

Megnyílt a Balaton legújabb gasztronómiai célpontja, a Costes Csoport legújabb egysége
A kikötői hangulatban tálalt házias ízek új otthona

Május utolsó hétvégéjével megnyitja kapuit az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő, a Balaton egyik legexkluzívabb kikötőjében, az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén. Az új helyszín különlegessége nemcsak a vízparti elhelyezkedésében rejlik, hanem abban is, hogy Rácz Jenő séf egy teljesen új arcát mutatja meg – ezúttal a házias ízek kerülnek főszerepbe, fine dining formalitás nélkül, mégis a tőle megszokott maximalizmussal.

Rácz Jenő Ypsilon Étterem. GasztroMagazin 2025.

„Régi nagy vágyam volt, hogy létrehozzak egy olyan egységet is a nevemmel fémjelezve, ahol nem a fine dining ételeket láthatják tőlem, hanem házias ízeket is kóstolhatnak az emberek. Az, hogy végül ez itt, a Balaton partján valósulhat meg, nagy szerencse és a sorsnak köszönhető, mert ez a hagyományos étkezés tökéletesen illeszkedik a balatoni régióhoz. Nagyon szeretem a hagyományokat, azokat tiszteletben tartva alkotok. Itt a gyerekkorunk ízeit szeretném újra átélhetővé tenni, egy kis csavarral, de tisztelettel a hagyományok iránt” – mondja Rácz Jenő, aki a következő hetekben még folyamatosan bővülő a’la carte menüt úgy állította össze, hogy minden vendég végigehessen egy klasszikus, többfogásos étkezést.

 „Szeretném, ha újra szokássá válna a leves-előétel–főétel–desszert menüsor. Ez nemcsak az ételről szól, hanem a közösen eltöltött időről is” – teszi hozzá.

Libamáj. Rácz Jenő Ypsilon Étterem. GasztroMagazin 2025.

Vegyünk néhány élethelyzetet. Ha egy jó baráttal ülnél be ide, mit rendelnél?

Gulyáslevest, és utána rántott húst, ami mellé egy jó  hideg sör az alap. Szerintem ez egy igazán pasis étel. Könnyű, gyors, mindig stabil, mindig megbízható. A rántott húsunkat mi osztrák stílusban készítjük, és ez az osztrák típusú burgonyasaláta kerül mellé. Egy szép vékony panír kerül rá, de fel van egy kicsit púposodva, mert vajjal fogjuk locsolni. Ezekre a minőségi dolgokra kell nálunk számítani.

Dobostorta. Rácz Jenő Ypsilon Étterem. GasztroMagazin 2025.

Milyen desszerttel zárnátok?

Napközben biztos, hogy egy jéghideg madártej az mindig jól esik az embernek. Estefelé akár lehet a dobostorta is, bár egy finom dobos lehet, hogy a hölgyek kedvence lesz. Ha délben szeretnénk valami frissítőt, a jéghideg termelői dinnye szeleteket ajánlom. Úgy raktam össze a menüt, hogy azon gondolkodtam, én mit kedvelnék, hogyha beülnék egy jobb minőségű vendéglőbe a nyaralásom alatt. Én őszinte leszek: ha ettem egy jó rántott húst és több, mint 38 fok van kint, akkor, ha elém tennének mézédes jéghideg dinnyeszeleteket, és én hatalmas dinnyeevő vagyok, azzal nem lőne mellé a vendéglátó.

Szerinted, amikor először ellátogattok a családdal, Dóri, a feleséged mit fog rendelni?

A Dóri imádja a kacsát bármilyen mennyiségben. Mellét és combját is – pont mindkettő lesz is a menün. Szerintem a kacsacombot enné. A lányom pedig gyakorlatilag mindenevő és három éves. Sose lehet tudni, hogy mit szeretne enni, mert az egyik nap, ami jól bevált, azt másnap már nem kéri, meg nem szereti. Azután meg egyszer csak egy olyan dolgot kóstol meg, amire soha nem gondoltunk volna, hogy ízleni fog neki. Hát ezért is szép a gyereknevelés. Egy dackorszakosnál teljesen kiszámíthatatlan, hogy mit szeretne enni. De nekem miatta is fontos volt, hogy legyenek az étlapon gyerekopciók, amik majd folyamatosan változnak. Tészta, fish and chips, nuggetsek. Nem esünk persze túlzásokba. Betűtésztás leves nem lesz. Azt gondolom, hogy ez pont az a hely lesz, ahol igazából senkinek se kell feszengeni, és egy család is jól érezheti magát. Szerintem aki errefelé jár, tegyen egy kis kitérőt felénk és térjen be hozzánk.

Kacsacomb. Rácz Jenő Ypsilon Étterem. GasztroMagazin 2025.

Az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő szezonális nyitvatartással működik, csütörtöktől vasárnapig ebéd- és vacsoraidőben, egyelőre a nyári hónapokra tervezve. A szintén ezen a helyszínen megtalálható kávézó és kisbolt a hét összes napján, már reggel 8-tól kiszolgálja a betérőket legyen szó reggeliről, brunchról vagy egyszerű bevásárlásról. A koncepció sikere esetén azonban hosszabb távon is a balatoni gasztrotérkép stabil szereplőjévé válhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.