GasztronómiaKonyhatechnika

Hasznos tanácsok grillezéshez

Kezdjük az elejétől, az alapanyag kiválasztásával. Szerintem az első és legfontosabb lépés a tökéletes alapanyag kiválasztása, itt legyen szó kezdő vagy akár profi grillmesterről. Kezdő szinten érdemes a könnyebb, olcsóbb, egyszerűbb húsokat, zöldségeket, vegetáriánus fogásokat választani.

Kezdő szint

Lehet ez a kolbászok ezerféle változata ízlés szerint, vagy cukkini, gomba, répa, hagyma vagy a nagy klasszikus, a jó minőségű grillezhető sajt. Tudásunk és rutinunk fejlődését követően emelhetjük a tétet, alaphúsok felhasználásával, minta csirkemell, csirkecomb, tarjaszelet, saslik. A szárnyasokat és a házi, vagy akár mangalica sertést, érdemes előző este egy 3%-os sóoldatba eltenni. Ez azt jelenti, hogy 970 gramm vízhez 30 gramm sót adunk, ha lehet, ez finomítatlan erdélyi vagy tengeri só legyen.
Felejtsük el az előre becsomagolt és pácolt húsokat! Sóoldattal, és pár alapfűszerrel mi is igazi íz bombát készíthetünk. Az sem baj, ha maradunk a só-bors duónál – néha a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak.

Hasznos tanácsok a grillezésről. Zákány Dániel Grillakadémia. GasztroMagazin 2023.

A kezdő szinten túl is vagyunk. Lépjünk a profi szint felé két lépést! Alapanyag és fűszerezés felhasználásában ez szinte teljesen ugyanaz, mint az alapok, csak itt már bátrabban forgathatunk a rácson akár egészben hagyott csirkemellet, vastagabb szelet mangalicatarját, vagy akár már bátran dobjunk a grillzöldség mellé pár szeletet steaket is.

Profi szint

Itt már szinte csak a képzelet szabhat határt, hogy mit és hogyan szeretnénk megsütni. Sorolhatnám ezt A-tól Z-ig!
Beszéljünk egy kicsit a tüzeléstechnikáról! Ha grillezés, akkor a tüzelés legelterjedtebb formája a faszén, vagy a brikett.

FONTOS: faszenet is csak és kizárólag megbízhatót, minőségit, adalékanyagmentest vásároljunk!

A tüzelést alapvetően két részre lehet osztani: direkt és indirekt módszerre. Direkt sütés alatt értendő a mindenki által legtöbbet használt nyílt láng, a parázs feletti sütés 150 C°-os hőtartománytól. Itt a még nyers alapanyagunk közvetlenül érintkezik a tűzzel, és sül készre.

Hasznos tanácsok a grillezésről. Zákány Dániel Grillakadémia. GasztroMagazin 2023.

Az indirekt sütés már igényel némi rutint is. Ez esetben már ki kell alakítanunk egy direkt és indirekt oldalt. Ez a nagyobb sütőknél egyszerű. Jobbra vagy balra tesszük a tüzelőrészta . Ha szükséges, készítsünk be magunknak egy vizes edényt, amit a tűztérhez téve visszafogja az elszabadult hőmérsékletet és 110-150C° között tartja a grillt. Az indirket zónában bátran süthetünk akár 8-10 órán keresztül is. Álló bbq sütőkben a tűzhely fölé vizesedényt teszünk, mozdony smokernél pedig magával a tüzeléssel és a meleg áramlattal kell tudnunk tökéletesen játszani. Fontos, hogy ezek mind zárható sütők legyenek!

Hasznos tanácsok a grillezésről. Zákány Dániel Grillakadémia. GasztroMagazin 2023.

Ezzel a módszerrel már bátran készíthetünk egész kiterített csirkét, pecsenye kacsát, bbq oldalast, tépett húst, bárány combot. A kedvenc módszerem mostanában ezzel a technológiával a reverse sear steak sütés. Ezt a technológiát alkalmazva is először csak melegítjük, kicsit füstöljük a húst az indirekt zónában kb 35-42C°-ig, majd pihentetés után mehet a direkt zónába készre pirítani. Ez egy atombiztos steak sütési technológia! Ha van otthon egy maghőmérőnk, az étel szinte elronthatatlan. Az első lépést akár 1-2 órával a készre sütés előtt is megcsinálhatjuk, ha tudjuk megfelelően pihentetni a húsunkat, alufólia alatt kb 30C°-os hőmérsékleten.

Hasznos tanácsok a grillezésről. Zákány Dániel Grillakadémia. GasztroMagazin 2023.

Zákány Dániel, Grillakadémia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .