AlapanyagokGasztronómiaHírek

Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen

A vízben oldódó vitaminok közé tartozó folsav (más néven B9-vitamin) számos biológiai és kémiai folyamatban elengedhetetlen szerepet játszik, így például a sejtek osztódása szempontjából is fontos, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen az emberi szervezetben. A kismamák számára – sőt már a babatervezés előtt – is javasolják a szakemberek a folsav rendszeres pótlását, a magzati velőcsövet lezáró folyamat ugyanis csak ennek jelenlétében lehet hibátlan.

Erre a folsavpótlásra kínál innovatív megoldást a szabadalmaztatott eljárás, mely lehetőséget nyújt okos- vagy kismama-tojás előállításához, mely a folsav mellett vasat, cinket, kolint, omega-3 esszenciális zsírsavakat, továbbá konjugált linol- és linolénsavakat is tartalmaz.

A különleges tojás

ráadásul az Egyetem egy másik 21. századi trendekbe illeszkedő élelmiszerfejlesztése, a SALAdMI vegetáriánus szalámi egyik alkotóeleme is lesz. Így nem kizárólag kismamák fogyaszthatják, hanem közvetett módon mások asztalára is eljuthat majd. A különleges tojást tojó tyúkok takarmánya egyébként szintén egy exkluzív innováció, mely a legújabb kutatási eredmények és a modern technológia ötvözése révén készülhetett el.

Omega-3 tartalmú tojásokat tojó tyúkokat tenyésztenek a gödöllői Szent István Egyetemen. GasztroMagazin 2020.

A magas minőségű, egészséges tojást előzetesen a Szent István Egyetem Babati tangazdaságában állítják elő 2021 januárjától, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy az agrárképzésben részt vevő hallgatók – a járványügyi előírások szigorú betartása mellett – ezáltal is hasznos gyakorlati tapasztaltokhoz jussanak.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba,

a Szent István Egyetem mb. rektora kiemelte, ezek az új innovációk kiváló bizonyítékai annak, hogy a kutatás-fejlesztésben részt vevő szakemberek és a piacvezető gyártó cégek együttműködése révén kimagasló minőségű, magas hozzáadott értékű késztermék készülhet. Ez hazánk szellemi és gazdasági sikereit egyaránt gyarapíthatja. Mindezzel országos példát mutathatunk arra, hogy a hallgatók, fiatal kutatók tudása és kitartó munkája nemcsak szakmai elismerést, de gazdaságilag is mérhető sikert hozhat.

Dr. Böjthe Kálmán

a Blue Seven Group Zrt. vezérigazgatója szerint ezzel a profitorientált együttműködéssel a Szent István Egyetem eleget tehet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és az annak berkein belül működő Területi Innovációs Platform elvárásainak. Ezek egyik legfőbb célkitűzése a hazai egyetemek, kutatók, szakemberek és gazdasági szereplők közötti hatékony tudástranszfer.

Mint arról az Egyetem korábbi közleményében is beszámolt, a törekvéseknek köszönhetően az elkövetkező hetekben, hónapokban a szellemi tulajdonokból, az eddig kifejlesztett szabadalmakból értékes piaci termékek válnak, melyek hozzájárulnak az intézmény versenyképességének növeléséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .