Kezdő borszakértők szótára

Számos olvasónk keres meg minket kérdéseivel a borkóstolás fortélyaival kapcsolatban. Feltett szándékunk a közeli jövőben jó tanácsokat adni, több cikkünkben több szakértő véleményével és tanácsaival megismertetve a jövendő borszakértőit.

Az alapokkal elkezdve, talán egy egyszerűbb szótárat mutathassunk be először. Erre alapozva következhetnek majd a szakszerűbb, bonyolultabb, de már a profik között is helytálló kifejezések.

aromás
– kitűnő zamatú, finom bor

bársonyos
– lágy, harmonikus vörösbor, finom csercavtartalommal

buké
– szőlőtől, érlelésből származó illatok és zamatok

csendes
– szénsavat nem tartalmaz

elegáns
– finom, a fajtára jellemző illatú, harmonikus és légies bor

erőteljes, férfias
– jellegzetes zamatú, magas alkoholtartalmú, száraz bor

édes
– a szőlő édes ízért idéző bor

édeskés
– enyhén édes, félédes bor

élénk
– kellemesen savas, cserzőanyagokban dús vörös bor

érett
– ízének és zamatának csúcspontját elért bor

fejlett
– fejlődése, íz- és zamatanyagának csúcspontján lévő bor

finom
– szép, kellemes aromájú bor

fűszeres, illatos
– kifejező ízű és illatú bor

gyümölcsízű
– a szőlőfajta zamata az uralkodó a bor ízanyagában

harmonikus
– jellegét az alkotórészek szerencsés összhangjának köszönheti

hosszú
– íze, zamata a szájban hosszú ideig megmarad

illatos
– intenzív illatot idéző bor

kellemes
– harmőnikus, kissé édeskés, könnyű bor

kemény
– magas savtartalmú, de kellemes hatású bor

kerek
– harmonikus, jó összetételű, telt bor

kiváló aromájú
– különlegesen finom, ízében tökéletes bor

könnyed
– alacsonyabb alkoholtartalmú, lágy, kellemes, harmonikus bor

különleges
– sajátos, a termőtáj ízét és jellegét idéző, kiemelkedő minőségű bor

lágy
– nem határozott, alacsony savtartalmú bor

nehéz
–  testes, magas alkoholt és vonadékanyagot tartalmazó, kiemelkedő minőségű bor

nemes
– diszkrét karakterű, kiváló bor

simulékony
– kellemes, könnyű bor

száraz
– cukormentes, nem édes bor, 4 gramm/liter alatti cukortartalommal

tartalmas
– fogyasztásakor íze betölti a szájat

tájjellegű
– a tájegységet idéző, sajátos zamatú bor

tiszta ízű
– szőlőillatú és -zamatú, hibátlan bor

tisztaság
– tükrös, fényes, üledékmentes bor – ez utóbbiba nem beleértve a borkristályokat

telt
– nehéz, a vörösbornál bársonyos bor

testes
– dús, vörösbornál bársonyos ízanyagú bor

tüzes
– magas alkoholtartalmú, erős bor

üde
– kellemes, könnyű, frissítő hatású bor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .