CukrászatGasztronómiaGasztronómiai arcképcsarnokGasztropédia

Egy sikertörténet folytatása: Menyhárt Attila és Fekete Antonio

Menyhárt Attila és Fekete Antonio most a spanyol ajkúakat kápráztatja el
Szinte pontosan egy évvel ezelőtt adtuk közre a nagy örömhírt, miszerint Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace főcukrásza bekerült a So Good magazinba, a világ egyik legismertebb és legnagyobb presztízsű cukrász kiadványába. A megjelenésnek nemzetközi szinten is nagy sikere volt, benne volt a leggyakrabban kedvelt, illetve a legtöbb letöltést hozó anyagok toplistájában.

Menyhárt Attila cukrász chef Fekete Antonio felvételén. GasztroMagazin 2020.
Menyhárt Attila cukrász chef Fekete Antonio felvételén

Várható volt, hogy a történet folytatódik. Mind a recepteknek, mint a Fekete Antonio által hozzájuk megálmodott vizualitásnak köszönhető, hogy az alkotópáros új felkérést kapott a So Good kiadójától, ezúttal a kiadó másik presztízs-kiadványába, a nagy múltú Dulcypas magazinba. A magazin kéthavonta jelenik meg, több mint 200 oldalon, célközönségét elsősorban a világ spanyol nyelvterületein, az iparágban dolgozók teszik ki. A kiadványban – akárcsak a So Goodban – kizárólag a világ válogatott cukrászai és pékei kapnak megjelenési lehetőséget.

Menyhárt Attila cukrász chef remeke homiko szarvasgombával Fekete Antonio fotóján. GasztroMagazin 2020.

A mostani, 10 oldalas megjelenés fő témája a Terfézia, azaz a homoki szarvasgomba, amely szinte csak hazánkra jellemző alapanyag. Attila és Antonio hazai, a régióra jellemző alapanyagot szeretett volna szerepeltetni. Ehhez szükség volt Vieger Ferenc áldozatos munkájára is, aki a gombát gyűjtötte.

Néhány szó az alapanyagról

A Terfézia létezését szinte balladai homály fedi, a beszerzése pedig egyenesen kincskereső vadászathoz hasonlít. A gomba leggyakoribb lelőhelye a Jászság, ahol a klímaviszonyok optimálisak ennek a különleges alapanyagnak. A termelők folyamatosan próbálják mesterségesen létrehozni az ideális körülményeket, de ez mindig sikertelen. Jelen pillanatban a homoki szarvasgomba csak „vadon” található meg, senki nem tudja termelni, és speciálisan erre tréningezett kutyák kellenek a felleléséhez. Szezonja augusztus közepétől november közepéig tart, és meglehetősen szigorú szabályok szerint szerezhető be. Kilója nagyjából 200 Euro körül mozog.

Homoki szarvasgomba, Menyhárt Attila cukrász chef remekeinek egyik alapanyaga Fekete Antonio fotóján. GasztroMagazin 2020.

Egyik legnagyobb előnye, hogy megőrzi aromáját akár 80-90 Celsius fokon is, és különleges összevetőit a fagyasztása során sem veszti el. Illata és aromája egészen kiváló, íze intenzíven édes, így aztán tökéletes összetevője a desszerteknek.

Menyhárt Attila cukrász chef és a homoki szarvasgomba Fekete Antonio fotóján. GasztroMagazin 2020.

„A homoki szarvasgombára néhány kedves ismerősöm hívta fel a figyelmet – árulja el Menyhárt Attila. – Bár leginkább francia alapanyagokkal dolgozom, boldogan tettem próbát a Terféziával, sőt, titokzatos háttértörténete olyan mélyen megérintett, hogy egy egész desszertsort megálmodtam vele. A sorban szerepel egy monodesszert, egy tányérdesszert és egy tarte. Mindegyik más kísérő alapanyagokkal törekszik bemutatni ennek a páratlan terméknek a különleges ízét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .