HírekKávé

Friss kávé egyenesen a sütőből?

Gasztro kalandorok és konyhatündérek figyelem! Egy új kaland vár Rátok!

Ha már főzhetünk otthon sört, süthetünk saját kenyeret, akkor miért ne pörkölhetnénk mi magunk kávénkat?

De ehhez először ismerjük meg, hogy mi is az a kávé. A kávé a kávécserje terméséből készített ital. Az apró kávécseresznye sok folyamaton és lépésen megy keresztül, míg kávé nem lesz belőle.

A kávécserje termése vékony, piros héjú és 1,5 cm-es, ezért kapta a találó kávécseresznye nevet. A belsejében található mag pedig nem más mint a kávébab.

Az érett kávécseresznyéket leszüretelik, majd a kávé magjától elválasztják a termés húsát. A szüretet követően 6-8 hétig pihentetik a babokat, majd lehántolják a külső, kávébabot körülvevő vékony ínréteget, így kapjuk meg a kávébab zöld színét. Ezután kiválogatják a kávébabok közül a kisszeműeket vagy a hibásakat, hogy megakadályozzák az ízélmény elrontását.

Nem csak kenyeret, de kávét is készíthetsz otthon? Egy próbát feltétlenül megér!
Nem csak kenyeret, de kávét is készíthetsz otthon? Egy próbát feltétlenül megér!

A válogatás után egy nagy utat tesz meg a kávébab: kiszállítják a helyi pörkölőkhöz. Ekkor lesz az eredetileg zöld kávébab barna és ekkor alakul ki az aromája. A pörkölés azt jelenti, hogy hő segítségével a kávébabban különböző kémiai és biológiai folyamatokat indítanak el, megváltoztatva ezzel az anyag szerkezetét. Két fontos mozzanatot figyelnek a pörkölők a hő és az idő folyamatos ellenőrzése mellett: az első és a második reccsenést. Az első reccsenés előtti kávébabból készült kávét világosnak (pl.: bécsi), a második reccsenést követően sötétnek (pl.:olasz), míg a kettő közöttit közepes (pl.:francia) pörkölésűnek hívják.

Bár mindösszesen 3 féle pörkölési módot különböztetünk meg név szerint, valójában a pörkölőmester alkotói szabadsága végtelen. Ahogy egy színnek számtalan különböző árnyalata létezik, most Te döntheted el, milyen színűre pörkölöd a kávédat! De hogyan is kell megpörkölni a kávét? Nézzük meg a lépéseit!

Kávékeverék otthoni pörköléshez - Pörköld magad!
Kávékeverék otthoni pörköléshez – Pörköld magad!

1. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra! Egy tepsi aljára teríts sütőpapírt, ezen oszlasd el egyenletesen a megpörkölni kívánt szemes zöld kávét. Figyelj, hogy ne kerüljenek egymás tetejére szemek, és túl szorosan se legyenek egymás mellett!

2. Ha a sütő mellett állsz, és jól fülelsz, akkor körülbelül 5 perc magasságában fogod hallani az úgynevezett első reccsenést, ezután már résen kell lenned. Vedd vissza a hőmérsékletet 190-200 fokra, nyisd ki a sütőt, és keverd át a szemeket. Nem kell kapkodni, ezzel is segíted, hogy gyorsabban visszahűljön a sütő.

3. Ezután 2-3 percenként figyeld, kevergesd át. Innentől nagyon gyorsan változik a kávé babok színe! Onnantól, hogy a sárgás árnyalat eltűnik, és előjön a világosbarna szín, már bármikor lekapcsolhatod, ízlésed, kedved szerint. Arra figyelj, hogy a kívánt árnyalat elérése előtt kicsivel már érdemes kivenni a sütőből, mivel a kávé babok a cseresznyemagokhoz hasonlóan jól tartják a hőt – ez nem meglepő, hiszen a szemes zöld kávé nem más, mint a kávécseresznye magja -, és emiatt a sütőből kivéve nem áll le azonnal a pörkölés folyamata, enyhén sötétedni fog a kávé bab. /Otthon a sütőben nem lesz tökéletesen egyenletes a pörkölés, de ez nem is cél./

4. A sütőből kivéve azonnal tedd át egy másik hőálló edénybe, és ha időd engedi, kevergesd, ezzel felgyorsítva a hő leadást.

Miért jó házilag pörkölni a kávét?

1. Mindig az a legfinomabb, mint amit mi magunk készítünk.

Örök igazság, hogy a házi, a saját készítésű mindig finomabb és frissebb. A szívvel-lélekkel készült ételt és italt valahogy nem lehet elrontani, mindig jól esik fogyasztani. Az elkészítésébe fektetett munka öröme és kihívásai felbecsülhetetlen értéket adnak hozzá a kávé italhoz is.

2. A frissen pörkölt kávé a leggazdagabb aromákban.
Jól tudjuk, hogy a kávé pörkölés után rohamosan kezdi elveszíteni értékes aromáit. Sajnos tévhit, hogy ezen segítenek az aromazáró tasakok. A legfrissebb pörkölésű kávé akkor kerülhet a csészédbe, ha Te magad pörkölöd!

3. Ráadásul a konyhádat a kávépörkölők hihetetlen illata fogja betölteni, és a sütődön illetve egy csomag szemes zöld kávén kívül semmi másra nem lesz szükséged ahhoz, hogy felfedezd a különböző pörkölési módok adta eltérő ízvilágokat.

A Pörköld magad zöldkávét keresd az OfficeCoffee webáruházban: https://www.officecoffee.hu/termekcimkek/szemes-zold-kave/

További részletek: https://www.officecoffee.hu/kave-porkoles-hazilag/

One thought on “Friss kávé egyenesen a sütőből?

  • Én is próbáltam már otthoni pörkölni a kávét, de sajnos nem sült el valami jól., ezért inkább megveszem. A Coffeein Ethiopia Chekata sötét pörköléses kávéját veszem már egy jó ideje, nem tudok betelni vele, annyira. Ha valakit még érdekelne, itt tudjátok beszerezni: https://www.coffeein.hu/kategoria/47/100-arabica/1/

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .