A világ egyik legexkluzívabb whiskyjének nagykövete Magyarországon járt

Idén júliusban először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete. Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swan bárt. Bártulajdonosok, bartenderek, gasztrobloggerek és újságírók jöttek el, hogy meghallgassák a márkanagykövetet, és persze azért, hogy megkóstolják a 12 és 15 éves Macallan whiskyket.

Metaxas szerint,

aki szívesen költ egy kis luxusra és egyedülálló minőségre, valamint tiszteli a tradíciót, az az egyik legrégebbi skót lepárló single maltjaival biztosan nem nyúl mellé.

Anna G. Metaxas, a Macallan nemzetközi márkanagykövete
Anna G. Metaxas, a Macallan nemzetközi márkanagykövete

„A Macallan az egyik, ha nem a legismertebb single malt skót whisky a világon, amelynek neve összekapcsolódott a kompromisszummentes minőséggel, a kifinomultsággal és a tradícióval. A skótoknál az elsők között, 1824-ben bejegyzett whisky márkát Párizsi divatbemutatók és luxus autómárkák kiállításain kínálják fel a vendégeknek.” – mondta Anna G. Metaxas, a Macallan regionális márkanagykövete.

A Macallan

tipikusan európai és amerikai tölgyből – kifejezetten a cégnek – készült ex-sherry (olorosso) hordókban érlelődik. A nagykövet hangsúlyozta az érés során elmélyülő ízek jelentőségét, ugyanakkor elárulta, hogy a hordók minősége és azok különleges jellemzője akár még fontosabb is lehet, mint az évek száma. A Macallan whiskykre egyébként is jellemzőek a különleges, több hordós érlelési technikák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kurzuson is kóstolt Macallan 12 double caskvalamint a Macallan 15 triple cask, amely egy extra amerikai ex-bourbon hordós érlelést is kapott.

15 éves Macallan whisky
15 éves Macallan whisky

Épp ezért a Macallan-nél a főzőmesterrel egyenrangú, kitüntetett szereplőként tekintenek a hordók mesterére. A Master of Wood ellenőrzi a főként Spanyolországból származó hordókat, sőt, magukat a készítésükhöz kiszemelt fákat is, amelyeknek legalább 80-100 éves kort kell elérniük ahhoz, hogy rendelkezzenek azon kívánt aromákkal, amelyek a tökéletes hordó elkészítéséhez szükségesek. A Macallan tételei ennek a kiemelt odafigyelésnek köszönhetik aranyló, borostyánsárga színüket, valamint selymes, lágy ízvilágukat. Metaxas, tekintettel a komplex, kifinomult ízvilágra első sorban ezért is ajánlja a Macallan-t tisztán fogyasztva, de szerinte az sem ördögtől való gondolat, ha akár koktél alapanyagként is tekintünk az italra. Ilyen esetekben fontos, hogy a whisky ízét semmiképp ne nyomják el az egyéb összetevők, hanem inkább hangsúlyozzák a benne rejlő ízjegyeket!

A viszonylag kis tételben előállított, különleges minőséget képviselő whiskyk

egyre jobb befektetésnek számítanak manapság. A kereslet irántuk az USA-ban, Mexikóban, Kínában, Japánban és Tajvanon a legnagyobb. A világ legdrágább whiskyje is egy Macallan: az italritkaság több mint 300 millió forintnak megfelelő fontért kelt el egy aukción tavaly. Metaxas érdekességként elmesélte, Bulgáriában és Cipruson olyan whiskygyűjtőkkel is találkozott, akik egészen különös, már-már lélegzetelállító italgyűjteménnyel rendelkeztek, és náluk még Macallanből is látott olyat, amit ő is csupán hírből ismert.

Macallan whisky
Macallan whisky

Még ha Magyarország egyelőre nem is képes felvenni a versenyt a kínai dollármilliomosokkal, az érlelt italok arisztokráciájához tartozó single malt whiskynek hazánkban is megvan a maga rajongótábora – az úgynevezett Macallan core range (klasszikus sorozat) pedig már az átlagfogyasztó számára is elérhető.

Magyarországon a Macallant a Coca-Cola HBC Magyarország forgalmazza,

amely az ünnepélyes pillanatokat és a minőségi szórakozást szolgálja a skót italkülönlegességgel. A vállalat ma csaknem százféle terméket állít elő vagy forgalmaz, hogy fogyasztóinak bármely napszakban, bármilyen alkalommal tudjon valamilyen italt kínálni. A Macallan Magyarországon egyes bárok és viszonteladók kínálatában érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .