ÉtteremHírekInterjú

Y Étterem – Gerendai Károly

Mit gondol a balatoni vagy a vidéki vendéglátásról? Milyen korszakokat lát ebben, ha az elmúlt 20 évet vesszük?

Nincs olyan, hogy ‘vidéki’ vendéglátás. Sokféle vidék van, és főleg a vidéki nagyvárosokban lehet erős felvevőpiaca egy jó étteremnek. A vidéki éttermek jó részét a helyi törzsközönség tartja el. A Balaton abban különbözik ezektől, hogy itt időszakosan van egy extra kereslet és szerencsére ebben nem csak mennyiségi, hanem minőségi elmozdulás is érzékelhető, ami a színvonalat illeti.

Gerendai Károly Y Étterem. GasztroMagazin 2025.

Ezzel a régióval kapcsolatban egy csapdahelyzetet látok. Olyan ez, mint egy ördögi kör. A 70-es, 80-as években, amikor ez még a kommunista blokkhoz tartozott, az ideérkező NDK turistáknak pontosan elég volt az, amit ez a hely nyújtott. Azóta kinyílt a világ, máshova is lehet utazni, máshol pedig egyelőre magasabb színvonalon tudnak szolgáltatásokat nyújtani. A kérdés az, miből fejlesszen a helyi vállalkozó, ha nincs kereslet, és nem termelődik elegendő tőke ehhez a szezonban. Ahhoz, hogy  legyen  itt elegendő további vendég, a mostani kínálatot mindenképp tovább kell fejleszteni. Ehhez szükség van még a vállalkozói bátorságra.

Azt mindenképpen látjuk, hogy a régió fejlődik. Ez nem kérdés. De a szállások színvonala, az éttermi kínálat, és az egyéb szórakozási lehetőségek egyszerre kell fejlődjenek ahhoz, hogy ez egyre  vonzóbb nyaralóhely legyen akár egy külföldi család számára, és inkább ezt válasszák más, környező országok tavai helyett. A választásban csak egy elem a tó megléte, az összes többi faktor is fontos.

Gerendai Károly Y Étterem. GasztroMagazin 2025.

A Balatonon és környékén annyi hely már biztosan van, és szerencsére kifejezetten jó helyek is, melyek egész évben nyitva vannak. De ha több lenne belőlük, nem biztos, hogy meg tudna mindegyik élni. A szezonban azonban markánsan megnő a vendégek száma, őket egy olyan nyitás és pop-up étterem, mint ez, jól meg tudja találni. Vendég és vállalkozó egyszerre lehet elégedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.