Gasztronómia

Food styling mesterfokon: textilek, anyagok, formák, kiegészítők

Bármennyi időt is töltünk a konyhában, fontos, hogy a hasunk mellett a szemünket is jól tudjuk lakatni. Triviális, de igaz: ha szépen tálalt étel vár minket az asztalon, jobban esik az étkezés is.

Hétvégén ellátogattunk a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett Konyhakiállításra, ahol a Miele Magyarország szervezésében részt vettünk a Food. Design. Brunch. eseményen. Iklódi Dóra food stylist ráérős reggeli fogásokat gondolt újra a színpadon egy tálalás design villámkurzus keretében, ahol elkalauzolt minket a tiszta formák és látványos tányérok világába és olyan extra tippeket is megosztott, amikkel mesterfokra emelhető az otthoni tálalás.

Miele Konyhakiállítás ételtálalás. GasztroMagazin 2022.

Így nyűgözd le a vendégeidet – Iklódi Dóra food stylist tippjei:

● Érdemes nyitott szemmel járni a piacokon, zsibvásárokon, hiszen ilyen helyeken lehet a legszebb kincsekre bukkanni.

● Egy rusztikus fa deszkát használhatunk tálalásra, de akár fotóháttérnek is tökéletes.

● Egy pasztell színű – drapp, halvány rózsaszín, halvány kék – lenvászon kendőt használhatunk textilszalvétaként vagy fotózáshoz dekornak is.

● Barna sütőpapírt gyűrjünk össze, simítsuk ki kissé és már tálalhatunk is rá például szendvicset, pogácsát, péksüteményt.

● Egy kis friss zöld feldobja az ételt, fotót, legyen az mikrozöld vagy csak pár szál friss virág dekornak.

A Miele Nagyszínpadán látott kedvenc receptünk a kanapé szendvics füstölt lazaccal, kapros túrókrémmel, savanyított retekkel és mikrozölddel volt, ami egy különleges étel, ugyanakkor a megfelelő konyhai berendezéseknek és néhány ügyes trükknek köszönhetően otthon is könnyen elkészíthető.

Kanepé szendvics füstölt lazaccal és kaptos túróval. GasztroMagazin 2022.

Ráérős reggeli és vendégváró brunch recept a Miele ajánlásával

Kanapé szendvics füstölt lazaccal, kapros túrókrémmel, savanyított retekkel és mikrozölddel

Hozzávalók 4 főre:

●       1 db bagett

●       1 kis csomó retek

●       mikrozöld

●       100 g füstölt lazac

●       200 g túró

●       1 kis csokor friss kapor

●       mikrozöld

●       só, bors

●       1,8 dl almaecet vagy fehérborecet

●       3 ek méz

A retket előző este megtisztítjuk és gyaluval vagy késsel vékony szeletekre vágjuk. Egy kis lábasban összemelegítjük a vizet, ecetet és mézet. A retket egy lezárható dobozba vagy befőttesüvegbe tesszük és ráöntjük az ecetes levet. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára. A kaprot finomra vágjuk. A túrót egy villa vagy botmixer segítségével krémesre dolgozzuk a sóval, borssal és a friss kaporral. A bagettet felszeleteljük, megkenjük a túrókrémmel, ráhelyezzük a lazacot, majd a savanyított retket.

#Food design tipp: Add meg az otthon készült ételeknek a minőségükhöz méltó befejezést és a tálalás előtti utolsó simításokat: az elkészült ételhez érdemes mikrozöldeket adni, például borsó hajtással díszíteni a szendvicseket. Nagyon jól passzol az ízvilághoz és remekül is mutat majd.

Fenntarthatóság: 5 nagyszerű tipp, hogy az egyszerű, alábecsült alapanyagok újjászülessenek

Az ételkészítésnél és a tálalásnál is újra meg újra felmerül a kérdés: hogyan főzzünk fenntarthatóan? Mit jelent az egyáltalán, hogy „fenntartható konyha”?

A hétvégén megrendezett Konyhakiállításon többek között erre is kerestük a választ. Emellett részt vettünk egy tálalás design villámkurzuson is a Miele Magyarország szervezésében Iklódi Dóra food stylisttal, aki egy egyszerű reggeli ételt varázsolt olyan látványos fogássá, amivel elkápráztathatjuk a barátainkat és családunkat egyaránt.

A fenntartható konyha egyik fő alapelve, hogy mindent felhasználunk, nincsen konyhai maradék – ehhez hozott nekünk 5 pofonegyszerű tippet a stylist.

5 tipp a konyhai hulladék csökkentéséhez:

Ne dobd ki a zöldségek levelét! Karalábé- vagy reteklevélből például remek pesztó készülhet.
A zöldségek pucolásánál keletkező maradék felhasználásából, pl. a lehámozott répa vagy krumpli héjából főzz zöldség alaplevet.
A megmaradt kiflit, kenyeret szárítsd ki és daráld le – voilá, kész is a házi zsemlemorzsa.
A megmaradt citrommal ragyogóvá varázsolhatod a konyhát, gondolj csak a citromlé vízkőoldó hatására.
A kávézaccot keverd a virágföldhöz ültetésnél és gyönyörködj a burjánzó növényeidben.

A fenntartható étkezés másik fő alapelve, hogy szezonalitásra törekszünk: azokból az alapanyagokból készítünk ételt, amiknek éppen idénye van, elérhetők lokálisan – legjobb, ha a helyi piacokon, kistermelőktől beszerezve. Egyszerű alapanyagokból egy kis kreativitással és a megfelelő konyhai berendezésekkel különleges ételeket készíthetünk.

Ezúttal egy gombás – kolbászos frittatát készített el nekünk Kis Sándor, a Miele séfje, ami alapvetően egy szerény étel, de ha egy kis csavart viszünk az elkészítésbe és a tálalásba, tökéletes vendégváró fogás születhet belőle.

Kolbászos frittata. Miele Konyhakiállítás. GasztroMagazin 2022.

Gombás-kolbászos frittata, ahogy a Konyhakiállítás Miele Nagyszínpadán láthattuk

Hozzávalók 12 adagra:

●      10 db tojás

●      150 g kolbász

●      150 g csiperke gomba

●      só, bors

●      petrezselyem

●      olaj a forma kikenéséhez

A kolbászt felkarikázzuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A tojásokat habosra verjük a sóval, borssal, belekeverjük a finomra vágott petrezselymet is. A muffin formákat vékonyan kiolajozzuk. Elosztjuk a formákban a kolbászt és gombát, majd ráöntjük a tojást. 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megsütjük.

#Food design tipp: aki szereti a csípőset, az nyugodtan tegyen a frittata tetejére egy kis szálas chilit vagy chilipelyhet. Ezek az fűszerek nem viszik el az étel túlzottan, hiszen a chili csípősségét adó magot nem tartalmazzák. Csupán egy kis extra rafinériát adnak, ami pikánssá teszi az ételt.

5 nagyszerű tipp, hogy az otthon készült fogások az Instán is jól mutassanak

Az elmúlt hétvégén a Sportarénában tartott Konyhakiállításon jártunk, ahol a fő kiállító, a Miele Magyarország szervezésében részt vettünk a Food. Design. Brunch eseményen. Iklódi Dóra food stylist olyan ízletes reggeli fogásokat hozott nekünk, amelyekkel remekelni tudunk a család és barátok előtt, és egy villámkurzus keretében megosztotta velünk tálalási praktikáit is.

A kedvenc receptünk egy kókuszos tápiókapuding mangóval és ehető virággal, ami egy látványos, különleges desszert, de néhány ügyes trükknek köszönhetően otthon is könnyen elkészíthető. “Igyekszem elkalauzolni az érdeklődőket a tiszta formák és látványos tányérok világába olyan praktikákat ajánlva, amelyek mind tálalás design, mind feed design szempontból megállják a helyüket.” – mondja Dóra. A receptben való elmélyülés előtt lássuk, hogyan emelhetjük tálalási szokásainkat a következő szintre – az ebédlőasztalon és az Instagram oldalunkon egyaránt.

Miele Konyhakiállítás ételfotózás. GasztroMagazin 2022.

Ételfotózás / Iklódi Dóra food stylist tippjei:

●       Fotózz természetes fénynél, kerüld a lámpafényt!

●       Az ételfotókon leginkább a felülről, 90 fokból fotózott fogások mutatnak jól.

●       Hármas szám mint ökölszabály: három minipite, három tányér étel, stb. Sokkal szebben lehet elhelyezni a páratlan számú tányérokat, ételeket a párosaknál.

●       Színben és stílusban harmonizáló kiegészítőket használjunk: textilek, evőeszközök, tányérok, virágok – mind hasonló tónusban, egymáshoz igazítva.

●       Sokat számít a téma: egy desszert vagy péksütemény például mindig népszerű választás.

Tápiókapuding. Miele Konyhakiállítás. GasztroMagazin 2022.

Ráérős reggeli és vendégváró brunch recept (vegán, cukormentes),

Iklódi Dóra food stylist ajánlásával

Kókuszos tápiókapuding mangóval, ehető virággal, ahogy a Konyhakiállítás Miele Nagyszínpadán láthattuk

Hozzávalók 8 adagra:

●       80 g aprószemű tápiókagyöngy

●       500 ml víz

●       300 ml kókuszital

●       50 g nyírfacukor

●       1 db mangó

●       1 db lime leve

A tápiókagyöngyöt 500 ml forrásban lévő vízbe tesszük. Állandó keverés mellett kb. 10-15 percig főzzük, amíg megduzzad és teljesen áttetszővé válik. Hozzáöntjük a 300 ml kókuszitalt az édesítőszerrel, és néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik. A mangót meghámozzuk és a gyümölcshúst levágjuk a magról. Nagyobb darabokra vágjuk és a lime levével együtt botmixerrel pürésítjük. A pohárkrémhez a poharakba adagoljuk a tápiókapudingot, majd rákanalazzuk a mangót is.

#Food design tipp: ennek a desszertnek kifejezetten jól állnak az ehető virágok, mint például az árvácska vagy a mézvirág. Az egyébként nagyon gyorsan fonnyadó ehető virágok – minden más élelmiszerhez hasonlóan – a Miele egyes hűtőiben akár 5x tovább is elállnak, köszönhetően az ideális páratartalom szabályozásnak.

3 izgalmas, exkluzív alapanyag, amivel mesterfokra vihető az otthoni tálalás

A rohanó hétköznapok örvényében hétvégén van időnk igazán lelassulni, kikapcsolódni, elmélyülni és a főzés örömére, ízek élvezetére koncentrálni. Az elmúlt hétvégén a Sportarénában tartott Konyhakiállításon jártunk, ahol a fő kiállító, a Miele Magyarország szervezésében egy tálalás design villámkurzuson vettünk részt.

“Olyan ráérős reggeli fogásokat mutattam, amelyekkel remekelni tudunk a család, a barátok előtt vagy akkor, ha magunkat akarjuk egy kicsit kényeztetni.” – mondja Iklódi Dóra, az esemény food stylistja.

Az ízek mellett az ételek tálalására, vagyis a food designra is nagy hangsúly került a Miele színpadán, a recept mellett megismerhetitek kedvenc ellesett praktikáinkat is.

Spárgasaláta buggyantott tojással, pirított magvakkal. GasztroMagazin 2022.

Spárgasaláta buggyantott tojással, pirított magkeverékkel

Hozzávalók 2 főre:

●      1 csokor spárga

●      6 marék madársaláta

●      2 marék magkeverék

●      2 db tojás

●      só, bors

●      50 g vaj

●      2 tk ecet

Dresszinghez:

●      1 ek balzsamecet

●      3 ek citromlé

●      1 tk cukor

●      csipet só

●      4 ek olívaolaj

A spárgát megmossuk és a fás részét eltávolítjuk. Feldaraboljuk és enyhén sós vízben 3-4 percig főzzük. Ezután jéghideg vízbe tesszük és pár percet hagyjuk hűlni. Kiszedjük papírtörlőre, leitatjuk róla a vizet. A vajat serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a spárgát és megpirítjuk rajta. Tegyük félre langyosra hűlni. Egy nagyobb tálban a madársalátát, spárgát és dresszinget alaposan összekeverjük.

Sokan félnek a buggyantott tojás elkészítésétől, pedig nem ördöngösség: forraljunk fel 1 liter vizet egy nagy csipet sóval és az ecettel. A víznek elég gyöngyöznie. A tojásokat egyesével egy csészébe vagy tálkába ütjük, innen pedig a vízbe állított merőkanálba zuttyantjuk óvatosan. 2 perc főzés után a merőkanálból a vízbe fordítjuk, további 2-3 percig főzzük. Szűrőkanál segítségével kimerjük, és egyből tálaljuk vagy hideg vízbe helyezzük. Aki nem szereti a buggyantott tojást, az készítheti szuvidálva is, kíméletes technológiával a Miele gőzpároló segítségével, amiben a tojások 45 perc alatt egy egészen egyedi, különlegesen finom, zselés állagot kaptak.

Majd egy serpenyőt felhevítünk és megpirítjuk rajta a magvakat. Tálalásnál a tányérba szedünk a spárga salátából, megszórjuk a magvakkal és a tetejére helyezzük a tojást.

Dóra tálalás közben megosztotta velünk 3 kedvenc alapanyagát, amik segítségével kihozhatjuk a maximumot ételeinkből, íme:

1# Remek alapanyag a tálaláshoz például a Maldon só, sókristály formájának köszönhetően látványos befejezést kölcsönöz az ételeknek.

2# A mikrozöldek rengeteg értékes hatóanyagot rejtenek és roppant jól is mutatnak, díszítsünk például szendvicseinket borsóhajtással.

3# Kirobbanó gyümölcshatást adnak a liofilizált, vagyis fagyasztva szárított gyümölcsök. Az édes ízekhez jól passzol például a málna vagy az eper, akár darabosan, akár porrá őrölve a tetejére hintve.

Spárga és szamóca 2022. sparga.hu GasztroMagazin 2022.
Friss spárga és szamóca sparga.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .