AlapanyagokGasztronómia

A titokzatos spárga bemutatkozik

Nagyon sok zöldség hirdeti a természet újjáéledését, de talán legharsányabban a spárga kiáltja: Tavasz!
Bár spárgát egész évben lehet az üzeletek polcain találni, hazánkban a szezon április végétől június közepéig tart. Amikor az első lándzsák megjelennek a piacokon, biztos lehetsz abban, hogy a telet már a visszapillantó tükörben láthatod!

Spárgafőzés

Sokféleképpen készíthetjük el ezeket a gyönyörű fehér, vagy zöld szárakat. Tálalhatjuk köretképpen, kínálhatjuk levesként, egyik főszereplője lehet egy grillezésnek, de megállják a helyüket egy zöldséges raguban, vagy levesben is. Párolható, főzhető, süthető, grillezhető – nagyjából bármilyen módon lehet főzni, talán még sous vide-olni is, bár még nem próbáltam…
Sőt, ha a spárga nagyon friss, felszeletelhető és felhasználható salátákhoz, vagy zöldségtálak összetevőjeként is.

Melyik a jobb?

Vastag vagy vékony? A te döntésed. Azt hiszem, egy ideig volt valami nagyon szexi, kívánatos és elegáns a nagyon vékony spárgában, de ez voltaképpen csak egyéni ízlés kérdése. A vékonyaknak csak az alsó részét kell levágni, gyorsabban megsülnek, és szépen beledolgozhatók a párolt vagy keverve sült ételekbe. A ducibbak főzése tovább tart, de a vastagságuk sokunknak biztosít kielégítőbb falatot.

A spárga vágása

A spárgafej levágásának hagyományos konyhai technikája az, hogy a szárat a közepén és az alsó végén gogva megfeszítjük, kattanásig hajlítjuk, ezzel távolítva el a fás és rostos aljat. Nem vagyok híve ennek a módszernek. Szerintem ezzel a szükségesnél többet pazarolunk az ehető szárból, főleg ha vastag spárgát készítünk.

Inkább vágjuk le, majd vastag spárga esetén hámozzuk meg az alját, hogy eltávolítsuk a lándzsa kemény külső héját. Bármely spárga esetében levágható a spárgáról az alsó hüvelyk. Vastag spárga esetében egy zöldséghámozóval egyszerűen húzzuk le a külső réteget a szár alsó 3 hüvelyknyi részéről.

Mennyi ideig kell főzni a spárgát?

A válasz függ a spárga vastagságától, a hőtranszfer hőmérsékletétől, a kiválasztott főzési módoktól, vagy az egyedi körülményektől, például hogy mennyire zsúfolt a serpenyő.
Serpenyőben sütés esetén az elkészítési idő vékony szárak esetén 220°C-on körülbelül 8-10 perc, illetve 10-12 perc vastag szárak esetén. A főzési idő a szár vastagságától is és attól is függ, hogyan szeretjük fogyasztani a spárgát. Ne feledjük, hogy a spárga tovább „fő” a sütőből kivétel után is, különösen, ha a forró sütőlapon hagyjuk! Vegyük ki őket közvetlenül azt követően, hogy annyira megsülnek, ahogyan szeretjük.

Spárga és szamóca 2022. sparga.hu GasztroMagazin 2022.
Friss spárga és szamóca sparga.hu

 

Az NBC News cikke nyomán

https://www.nbcnews.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .