BorászokBorokEgri borvidékHírek

Tarolt a Thummerer a világ egyik legrangosabb borversenyén

Három aranyérmet és két ezüstöt nyert a Thummerer Pincészet a világ egyik legrangosabb borversenyén Franciaországban. Sajnos a koronavírus nem hagyott időt a pincészetnek az ünneplésre, máig kellett várni a bejelentéssel.

Az áprilisban megrendezett Challenge International du Vin a földkerekség egyik, ha nem „A” legelismertebb borversenye, melyre a borvilág – borász, borkereskedő, sommelier, tájékozott borfogyasztó – egyhangúlag meghatározó erőpróbaként tekint világszerte. Akárcsak egyetlen érmet is megszerezni ezen a versenyen, nemzetközi klasszis sikerként könyvelhető el. 2020-ban a Thummerer Pincészetnek ez ötszörösen is sikerült, ezzel a nemzetközi porondon is beírta magát a megkerülhetetlen tényezők közé.

Hosszú évek óta nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezen a rangos versenyen megmérettessük borainkat. Az elnyert három arany- és két ezüstérem óriási eredmény! Nagyon büszkék vagyunk, ez visszaigazolása annak, hogy továbbra is jó úton járunk” – mondta Thummerer Vilmos, a pincészet alapítója.

Az idén 44. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin egy vakkóstolás formájában szervezett borverseny. Méretét jól érzékelteti, hogy idén 33 ország 3538 bora versengett, valamint 800 kóstoló ízlelt. Idén öt, a 2016-os szüretből készült nagy vörösborral nevezett a Thummerer Pincészet a bordeaux-i borversenyre, melyek mindegyike Thummerer Egri Bikavér superior, a Grand Challenge du Vin egyik aranyérmese 2020-ban. GasztroMagazin 2020.

Thummerer Egri Bikavér Superior 2016 (aranyérem)

Kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon és syrah házasítás. Kékfrankos alap, a méltán híres és elismert francia világfajták határozott támogatásával. Az Egri borvidék egyik nagy klasszikusa, a modern kor elvárásainak megfelelően újrahangolva. Úgy tudja megőrizni egri mivoltát, hogy közben a nemzetközi porondon is sikert sikerre halmoz. A Bikavér Eger egyik nagy lehetősége és kitörési pontja, s ebben a műfajban bizony a Thummerer Pince az egyik nagy iránymutató a borvidéken. A bort mélység és magasság, összetett árnyalatok, tűz és a korty tartama alatt végig jelen lévő életteli vibrálás jellemzi. Tartalmas marha- és vadételek mellé, valamint kemény sajtokhoz ajánlom kísérőként!

Thummerer Cabernet Sauvignon superior, a Grand Challenge du Vin egyik aranyérmese 2020-ban. GasztroMagazin 2020.

Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás 2016 (aranyérem)

A legnagyobb hőigényű bordeaux-i szőlőfajta, amely az utóbbi másfél évtized felmelegedésének köszönhetően az elérhető legmagasabb minőségű vörösborok alapjául szolgál Egerben. Mély szín, aromájában fekete bogyós gyümölcsök és finom tölgyfűszerek jelennek meg, tartalmas test, gazdag, puha tanninérzet, s szinte véget érni nem akaró utóíz jellemzik. Nemzetközi klasszis cabernet, ami a világ bármely pontján nagyszerűen állja meg a helyét. Marha- és vadételek mellé ajánlom kísérőként, valamint érlelt kemény sajtokhoz.

Thummerer Syrah superior, a Grand Challenge du Vin egyik aranyérmese 2020-ban. GasztroMagazin 2020.

Thummerer Egri Syrah Superior Válogatás 2016 (aranyérem)

A francia syrah szőlőfajta alig negyed évszázados múltra tekint vissza hazánkban. Eger az elsők között karolta fel a 90-es években az új jövevényt. Akkor még kiegészítőfajtaként tekintettek rá, de ma már meghatározó szerepet játszik a borvidék minőségi borainak hosszú sorában. A Thummerer Pince 2016-os tétele minden tekintetben a csúcsborok közé soroltatik. Mély szín, jelentős test, bársonyos tannin; összetett aromájában tetten érhető a komoly borászati tudásnak is köszönhető finesz és kifinomultság. Tartalmas marha- és vadételek mellé, valamint kemény sajtokhoz ajánlom kísérőként!

Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged Hegy 2015 (ezüstérem)

A Nagy-Eged hegy a Kárpát-medence legnagyobb tehetségű termőhelye. A II. világháború előtt Európa 20 legjobb szőlőtermő területe közé sorolták. Az egykori őstengerből kiemelkedett mészkőhegy különleges kitettséggel és mikroklímával rendelkezik. Az innen származó borokat komoly beltartalom és teljesen egyedülálló karakter jellemzi. A 2015-ös évjáratú Bikavér kékfrankos, cabernet franc, merlot, syrah és kadarka házasításával született. Sűrű nedű, amelyet mégis egy varázslatos könnyedség és elegancia ölel körül. Tartalmas, kifinomult vörösbor, jelentős érlelési potenciállal. Sertés-, kacsa-, liba- és báránysültekhez, valamint marha- és vadhúsalapú fogásokhoz ajánlom kísérőként.

Thummerer Egri Cabernet Franc Superior Válogatás 2016 (ezüstérem)

Nagy formátumú vörösbor, a legjobb egri szőlőskertekből. A cabernet franc szőlőfajtáról immáron elmondható, hogy az Egri borvidéken is igazi otthonra lelt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a világszinten is párját ritkító nemes nedű. Mély tónusú szín, tüzes alkohol, megrendítő erejű test jellemzi. Óriási potenciál lakozik benne várhatóan 10–15 év múlva legszebb formáját megmutatni. Érdemes tehát elfektetni belőle. Marha- és vadételek mellé ajánlom kísérőként, valamint érlelt kemény sajtokhoz.

 

1 Forrás: https://www.challengeduvin.com/index.php?option=com_content&view=article&id=23&tmpl=recherche-en&annee=2020&Itemid=52

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .