Hírek

Zöld termelésre áll át a magyar bacongyártó

Januárra eléri a karbonsemlegességet a Tamási-Hús Kft.

A Tamási-Hús Kft. év végéig megvalósítja, hogy a gyártás során keletkezett, nem kiküszöbölhető környezeti karbonterhelését semlegesíti. Kiss András, a vállalat energetikai mérnöke elmondta, zöld törekvéseik keretein belül megszüntetik a földgázfüggőségüket. A villamosenergia-fogyasztás egy tetemes részét napelemparkkal váltják ki. Decembertől 38 százalékkal csökkentik a műanyag-felhasználást is. A hosszú távú tervek közt szerepel az is, hogy a tamási önkormányzat termálvíz hálózatába bekapcsolódjanak és a település más cégeivel energiaközösségeket alkossanak.

A gyárak működése során elkerülhetetlen, hogy közvetlen vagy közvetett módon szén-dioxidot, vagy egyéb üvegházhatású gázokat termeljen. Így jelentős méretű karbonlábnyomot hagyhatnak maguk után. A Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. az elmúlt években széles körben igyekezett olyan beruházásokat és fejlesztéseket végrehajtani, amelyek a zöldebb termelés irányába mozdítják el a vállalat működését.

Kiss András energetikai mérnök, Tamási-Hús Kft. GasztroMagazin 2022.

Kiss András tájékoztatásosból az is kiderült, ennek részeként a cég 2023-ra teljes mértékben eléri a karbonsemlegességet úgy, hogy a káros gáz kibocsátásával azonos mértékben klímabarát projekteket támogat.

A támogatott projektek a legmagasabb klímavédelmi sztenderdek szerint kerültek minősítésre. Biztosítani tudják, hogy megvalósításuk során ugyanolyan mértékben csökkentik az üvegház hatású gázok kibocsátását, mint a vállalat gyártáshoz köthető karbonlábnyoma.

A zöldítéshez kapcsolódik az is, hogy 2022 decemberére 38 százalékkal sikerült csökkenteni a műanyag-felhasználást az előző évhez képest. Ide sorolható egyebek mellett a 2023-ban megvalósítandó napelem-telepítési törekvések is.

„Jelenleg gőzerővel zajlik a tervezés és folyamatban van a napeleme park elhelyezésének megoldása is. A tervek szerint 3 gigawattóra éves mennyiséget tudnánk kitermelni. Ez kiváltaná a villamosenergia-fogyasztásunk 25 százalékát. Ez jelentős mérföldkő lesz az energetikai önállósodás irányába” – közölte.

Tamási-Hús Kft bacongyár. GasztroMagazin 2022.

Bejelentette azt is, hogy a Tamási-Hús Kft. megszünteti a földgázenergia-függőségét és átállnak propán-bután tüzelésű működésre. Ugyan ez nem óriási beruházás, de komplikált folyamat. Kifutása jövő nyárra várható, azaz ekkora tudnának teljesen leválni a vezetékes földgázról, amit a jelenlegi geopolitikai helyzetben nagyon indokoltnak tartanak. A pébégáz a kőolajbányászat mellékterméke. Ennek ugyan szintén felment az ára, de stabilabb és kiszámíthatóbb a beszerzése.

Ami a jövőbeli terveket illeti, Kiss András arról beszélt, Tamásiban az önkormányzat rendelkezik fűtési célra is használható termálvíz-hálózatra. Tárgyalnak arról, hogy ezt kiterjesszék a cégre is. Szintén megcélozták azt is, hogy a település más cégeivel energiaközösséget alkossanak. Így el lehetne érni, hogy amikor az egyik fogyaszt, a másik termel, és jóval költséghatékonyabb és környezetbarátabb lehetnek a működtetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .