Bárok és borokCocktailokProgramokTokaji borvidék

 Tokaj inspirálta újhullámos ízélmények

Az ünnep koktélba töltve

Az ünnepi időszak hagyományosan a különleges ízek és kivételes italok ideje. Ilyenkor kerülnek elő a nemes borok, a gazdag, édes karakterek, az ünnepi aromák. Kevés borvidék testesíti meg mindezt olyan tökéletesen, mint Tokaj. A világörökség részét képező borvidék neve évszázadok óta egyet jelent a luxussal, a kivételes minőséggel és azzal a páratlan gazdagsággal, amelynek köszönhetően a Tokaji Aszút a világ minden táján a legkiválóbb édes borok között tartják számon.

Az ünnepi szezonban különösen erős az a vágyunk, hogy valami igazán emlékezetessel köszöntsük a barátainkat, vendégeinket vagy éppen saját magunkat. A Tokaji Aszú ilyenkor nem csupán egy ital, hanem egyben szimbóluma annak a kulturális és gasztronómiai örökségnek is, amelyet Magyarország nyújt a világnak. Nem véletlen, hogy a Michelin Guide is kiemelten foglalkozik Tokajjal, nemcsak mint borvidékkel, hanem mint inspirációs forrással a modern gasztronómia számára.

Golden Peacock cocktail a Matild Palota The Duchess Bárjában. GasztroMagazin 2025.

Az ünnepi italok új arca: Tokaj és a koktélok világa

Az elmúlt években világszerte megfigyelhető trend, hogy a prémium borok és édesborok egyre gyakrabban jelennek meg koktélokban. Bár a Tokaji Aszút is elsősorban bor formájában fogyasztjuk, a kortárs mixológia egyre bátrabban nyúl ehhez a különleges alapanyaghoz, mert hiszi, hogy az így készült koktélok nem elvesznek az Aszú értékéből, hanem új oldalát mutatják meg, az ünnepi élményt még izgalmasabb szintre emelve.

A bártenderek ma már nemcsak bort, hanem élményt, textúrát és történetet keresnek a pohárban. A Tokaji Aszú pedig tökéletes erre: komplex, elegáns és ikonikus, ráadásul harmonikusan és könnyedén kapcsolódik olyan ünnepi hozzávalókhoz, mint a birs, a méz vagy akár a tej adta selymesség.

The Duchess Bar – egy ikonikus tokaji ihletésű koktél

A magyar mixológia élvonalában álló, a Matild Palota tetején található The Duchess Rooftop Bar tökéletes példát mutat arra, hogyan lehet a Tokaji Aszút újragondolni a koktélművészetben. Ünnepi kínálatuk egyik kiemelt darabja a Golden Peacock, amelyet a Michelin Guide is említ a Tokaji borvidéket ünneplő legújabb válogatásában. A koktél a dél-amerikai eredetű Pisco Capel Reservado eleganciáját ötvözi a Sauska 5 Puttonyos Tokaji Aszú gazdagságával, mindezt birspürével, hársmézzel, lime-mal és egy selymes tejtextúrával kiegészítve. A végeredmény egy ünnepi hangulatú, kifinomult kreáció, amely megmutatja: a Tokaji örökség nemcsak a borospohárban él tovább – hanem a modern koktélkultúrában is.

Golden Peacock cocktail a Matild Palota The Duchess Bárjában. GasztroMagazin 2025.

Golden Peacock

Hozzávalók:

45 ml Pisco Capel Reservado

30 ml birspüré

20 ml Sauska 5 puttonyos Tokaji Aszú

25 ml friss lime-lé

15 ml hársméz

20 ml laktózmentes tej

30 ml víz

Leírás:

A koktél alapját birsalma-püré vagy 100%-os birsalmalé adja. Ezt egy keverőpohárban vagy kisebb tálban a receptben megadott arányok szerint összekeverjük. A shiso levelet finomra aprítjuk, majd a tej és az aszú kivételével minden hozzávalóval együtt a keverékhez adjuk.

A következő lépés a klarifikálás. Ennek lényege, hogy a megadott mennyiségű tejre lassan ráöntjük a már előkészített keveréket. A tej fehérjéi (kazein) a keverék citromsavtartalmára kicsapódnak, így szétválnak a zavaros részecskék, és létrejön egy tisztább italalap. Ezután a keveréket kávéfilteren (legalább 15–30 mikronos szűrőn) lassan átcsepegtetjük. A folyamat végére egy áttetsző, színanyagoktól megtisztított, mégis a tej krémes ízvilágát hordozó italt kapunk.

Tálalás előtt az aszút a kész koktélhoz adjuk, amitől az ital finoman borostyánsárga árnyalatot és gazdag, rétegzett ízprofilt kap.

A díszítéshez a szőlőszemeket először pálcikára felszúrva lefagyasztjuk, majd forró csokoládészirupba mártjuk, végül robbanócukorral szórjuk meg. Ez játékos, textúrákban gazdag kiegészítője a koktélnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.