Gasztronómiai kislexikonGasztropédiaInterjúPálinkaSzeszes italok

A Rézangyal pálinkaszakértője a blendelés titkairól

Borbáth Gabriella még gyermekkorában, a nagyapja borospincéjében szívta magába a termőföld, a szőlészetek és gyümölcsösök, a borászat és pálinkafőzés szeretetét. Felszolgálóként, később sommelierként, pálinkasommelierként, majd a Kertészeti Egyetem pálinkamesteri szakának elvégzése után hivatalosan is pálinkamesterként szagolja, kóstolja és értékeli a finomabbnál finomabb párlatokat.

A fiatal anyuka több mint 10 éve van a szakmában és nagy megbecsülésnek örvend. A Pálinka Nemzeti Tanács bírójaként rendszeresen zsűrizi a hazai pálinkaházakat, 2017 óta pedig már az International Spirit World bírálója is egyben. Emellett három neves brandnek – köztük a Rézangyalnak – a szakértője, és a pálinkák receptúrájának megalkotásában is részt vesz. Előszeretettel párosítja a pálinkát különböző ételekkel, ezért – a kóstolók, az előadások és a pálinkakurzusok mellett – az éttermek pálinkalapjuk összeállításában is a segítségét kérik.

Véleménye szerint a pálinka nem csupán egy ital, amelyet vacsora előtt étvágygerjesztőként fogyaszthatunk, hanem a pálinka a gasztronómia része. A szakértő célja az, hogy megmutassa az embereknek: a pálinka a sokszínűségének köszönhetően számos ételhez kiválóan passzol.

Borbáth Gabriella, a ézangyal pálinkaszakértője. GasztroMagazin 2021.
Mit takar a „blendelés” fogalma?

A „blendelés”, azaz házasítás egyáltalán nem újkeletű a rövid italok piacán. A legrégebi whisky főzdék már régen is ezt a módszert alkalmazták, így egy teljesen új, de állandó és harmonikus egységet tudtak alkotni.  Pálinka blendelés alatt azt értjük, amikor fajazonos de, különböző eljárással készült pálinkákat meghatározó karakterei és az elérni kívánt végeredmény szerint, a megfelelő arányban házasítunk. Egyediségét a gyümölcs fajták különböző jellegzetes illat és íz harmóniája adja, ami a házasítás után egy teljesen új és izgalmas karaktert eredményez.

Milyen külföldi példákat ismerhetünk?

A ma ismert kevert whisky vállalatok 1860-as években jöttek létre, párhuzamosan a szatócsbolt engedélyek megjelenésével. Később ahogy a világon egyre nagyobb teret hódított az állandó és megbízható minőségű ital, egyre többen sajátították el a blendelés technológiáját. A keverő mestereknek ismerniük kellett a párlatokat, de azzal is tisztában kellett lenniük, hogy házasítás után milyen eredményt kapnak, hiszen évről évre változhatott a párlatok zamata és minden eshetőségre fel kellett készülniük. A világon egyre többen kezdték ezt a példát követni. Franciaországban szintén hosszú múltra tekint vissza a házasítás művészete. A Cognac készítésben a legkiválóbb párlatokat hosszú érlelés után kor és évjárat szerint házasítják.

Mik az előnyei a házasításnak a fogyasztó szempontjából?

Minden évben az időjárás kénye-kedve szerint alkalmaz termés-korlátozást, mikor kisebb, mikor nagyobb mértékben. A házasítás segít nekünk abban, hogy kiküszöböljük a gyümölcstermés ingadozását és lehetővé teszi, hogy évről évre ugyan azt a csúcsminőséget és íz- illat karaktert élvezhessék a fogyasztóink. A blendelés hűvös, analitikus eljárásnak tűnhet, de valójában ugyanannyi kreativitás szükségeltetik hozzá, akárcsak a művészethez. Az egyes fajtákon belüli, eltérő jegyeket harmonizálva hozzuk létre az izgalmas és kicsit sem átlagos ízvilágokat.

Milyen gyümölcsből készül a prémium pálinka?

Gyümölcsfaj tekintetében nincs megkötés, ugyanakkor a válogatott minőségű alapanyag kötelező érvényű. A Rézangyal készítése során például a hagyományos gyümölcsök domináltak, kicsit sem hagyományos receptúrákkal párosítva. Minden gyümölcs jellegzetes illata és ízjegyei fellelhetőek a palackokban, az adott gyümölcsre jellemző íz és illatkaraktereket párosítva egy egészen új, összetett és különleges élményt nyújtunk a fogyasztónak.

Mitől prémium a prémium pálinka?

A prémium pálinkák alapja a nagy műgonddal válogatott gyümölcs. Minden egyes szállítmányunk a pincénkbe kerülés előtt, alapos laborvizsgálaton esik keresztül. Fontos, hogy minden a pálinkákra vonatkozó törvényeknek 100 százalékban megfeleljen. Prémium kollekciónknak természetesen nem csak ezeknek az elvárásoknak kell megfelelnie, kiemelt figyelmet kapott a kóstolás során az illat, íz és a pálinka lecsengés élménye egyaránt. A receptúra kialakításában az elmúlt évek tapasztalatai mellett, a hazai, illetve nemzetközi párlatok kóstolása is a segítségünkre volt. A prémium kollekció párlatai hazánk legelismertebb pálinkamestereinek tudásával és szakmájuk szeretetének találkozásával jöttek létre.

Egy laikus, hogyan és miről ismerheti fel a prémium pálinkát fogyaszt-e?

Már az első illatolásnál sok minden kiderülhet. Ha fűszerekre, virágokra, esetleg az adott gyümölcsre jellemző kellemes karakterekre hasonlító illatokat érzünk, biztosak lehetünk benne, hogy prémium minőségű pálinkát tartunk a kezünkben. Hibás termék esetén szúrós, kellemetlen, akár hígítóra emlékeztetők szagokat érezhetünk. Bizonyos gyümölcsfajták egyedi, különleges illat- és ízjegyekkel társulnak, ugyanakkor ezek sohasem hatnak zavarónak.

Miért tette a Rézangyal a voksát a házasítás mellé?

Egy merőben új elképzelés volt a pálinka világában, hiszen korábban nem volt rá példa. Az ötletet a whisky gyártó vállalatok inspirálták.  Állandóságot és megbízható minőséget szerettünk volna adni a fogyasztóknak. Ezt, ahogy a nagy cégek példájából láttuk és tapasztaltuk a házasítás technológiája tudta nekünk biztosítani.

Hogyan garantálható a blendelés során a prémium minőség?

A házasítás során a prémium minőség a készítés technológiájára vezethető vissza. Ennek során kiküszöbölhetők az évjárat következtében létrejött különbségek, szezonális ingadozások és egy új, összeadódó értékkel rendelkező íz hozható létre. A felvásárolni kívánt pálinkákat egytől egyig alapos és összetett érzékszervi és labor vizsgálatoknak vetjük alá.

Hogyan készült a Rézangyal prémium kollekciója?

Nagy szakértelemmel és odaadással szelektált tételekből állt össze a prémiumkollekció, a különböző eljárással készülő pálinkákat egyenként bíráltuk, majd legfőbb jegyek és karakterek mentén vázoltuk fel íztérképüket. A kollekció tagjai ezen térképek mentén kerültek kiválasztásra, annak érdekében, hogy minden egyes üvegben az ízek tökéletes harmóniája jöhessen létre.

Hogyan érdemes a párlatokat fogyasztani, annak érdekében, hogy a legjobb ízélményt kaphassuk?

Az első és egyik legfontosabb szempont a megfelelő hőmérsékleten való fogyasztás. Fagyasztóban ugyanakkor semmiképp se tároljuk az italt, hiszen idegen ízkompetenseket zárhat magába, elvéve ezzel a pálinka karaktereit és ízjegyeit. 18°C-os hőmérsékletes való tárolást szoktunk javasolni, hordós érlelést kapott pálinkák esetében pedig 20°C-on érdemes őket tartani. A tulipán alakú poharak nem csak esztétikusak, hanem abból kortyolva remekül érezhetőek az ital karakterei, esetleges hibái. A jó pálinkát illatolva, lassan kortyolva és ízlelgetve kell elfogyasztani, hiszen így lehet teljes az általa nyújtott élmény.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .