Az Év Fagylaltja verseny 2021.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2021-ben ismét rendhagyó módon rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.
A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.
Az eredetileg május végére tervezett esemény fesztivál jelleggel idén sem volt megrendezhető, ezért a tavalyi évhez hasonlóan régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amikor a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.
Az Év Fagylaltja versenyre idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag gyártók, forgalmazók kategóriájában 17 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.
A döntőbe a kézműves kategóriákban 20 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.

A nagyon erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Fehér Gergő, a békéscsabai Café One Cukrászda munkatársa, Az Év Fagylaltja verseny idei győztese a Bíborka fagylalttal. GasztroMagazin 2021.

• Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)

• Ezüstérem: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
• Bronzérem: Édes tejföl Cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)

Lágy kecskesajt Cumberland mártással. GasztroMagazin 2021.

„II.” „Erdő-mező ízei” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Szelíd kender vad szederrel. GasztroMagazin 2021.

• Aranyérem: Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
• Ezüstérem: Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
• Bronzérem: Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

Mezei kakukkfütty fagylalt. GasztroMagazin 2021.

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

• Aranyérem: Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)
• Ezüstérem: Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)
• Bronzérem: Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.)

Különdíjak:

Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal. GasztroMagazin 2021.

• Közönségdíj: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
• Szakmai szervezetek különdíja Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
• IKON borászat különdíja: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

A verseny támogatói: ITM, Egy a Természettel Nonprofit Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .