GasztronómiaHírekKonyhaművészet

Különleges sushi választék a Spagoban

A budapesti Spagoban vár a város legkülönlegesebb sushi választéka

Friss, autentikus, ugyanakkor egyedi sushi menüvel készült a tavaszra a luxusszálloda étterme

A tavasz beköszöntével debütált a Spago by Wolfgang Puck Budapest sushi menüje Tetsu Yahagi a Wolfgang Puck Fine Dining Group kulináris fejlesztési igazgatója és Szántó István vezető séf közös munkájának köszönhetően. A legfrissebb és legjobb minőségű szezonális alapanyagokból megálmodott menü a japán konyha legjavát tükrözi olyan közérthető módon, mely minden betérő vendéget elvarázsol majd.

Spago Sushi Tetsu Yahagi japán mesterszakács. GasztroMagazin 2023.
Tetsu Yahagi

Tetsu Yahagi, aki több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a sushi készítés művészetében. A legelismertebb japán mesterszakácsoktól tanult és jelenleg 11 étterem kulináris koncepciójáért felel világszerte. Minden fogásában részletekre figyelő kreatív szemlélet és ínycsiklandozó ízkombinációk jelennek meg. Wolfgang Puck Master Chef-fel összefogva Tetsu Yahagi olyan menüt alkotott, amely a japán konyha legjavát tükrözi. Ők ketten mindig szorosan együttműködve dolgoznak azon, hogy felemeljék a világ kulináris színvonalát. Most Magyarországon, a Spago vezető séfjével, Szántó Istvánnal közösen olyan sushi menüt alkottak, mely közérthető, de mégis autentikus fogásokat tartalmaz a magyar közönség számára.

Spago Sushi Tetsu Yahagi japán mesterszakács. GasztroMagazin 2023.

Alapanyagok a világ minden tájáról

A koncepció célja az volt, hogy a Spagóban elkészítsék az eredeti japán sushit a lehető legjobb minőségű, legfrissebb halakból, de mindenképpen a Spago-koncepció keretein belül, hogy az itteni közönség számára a lehető legélvezetesebb legyen. Wolfgang Puck szakmai iránymutatásával sokkal nemzetközibb, sokkal érthetőbb módon készítik a sushi fogásokat, amellett, hogy az alapanyagok és a technikák a tradicionális vonalat követik. Az étlap két részre oszlik. A hagyományos sushi tekercseken kívül egyedi és kreatív opciók is megtalálhatók a menüben frissen marinált fogások címen.

Spago Sushi Tetsu Yahagi japán mesterszakács. GasztroMagazin 2023.

A kínálat bővelkedik olyan fogásokban is, melyek a világ más Spago éttermeiben már nagy sikert arattak. Ilyen a Hawaii-ról érkezett fésűkagyló ceviche pácolt zöld papajával és thai chili-fokhagyma szósszal, vagy a szintén a szigetről érkezett California Roll tarisznyarákkal, masagoval és avokádóval. „Személyes kedvencem a sok közül a kellően pikáns, vibráló Hamachi Sashimi Szecsuán Marináddal, de nehéz ellenállni a Lazac Rollunknak is, amit Házi Ponzu-val kínálunk.” – mondta Szántó István vezető séf. „A fogások friss és kiváló minőségű alapanyagokból készülnek. A hozzájuk felhasznált halak mind más-más forrásból származnak. A fésűkagyló a Japán partokról, a lazac Skóciából, az aranydurbincs Olaszországból, a tonhal pedig Sri Lankai fogásból érkezik hozzánk. Mind egyedi tálalásban kerül az asztalokra.”

Az új menühöz egyedi tálalás is készült

A sushi mellé széles szakéválasztékkal is készült az étterem, melyeket kézzel készített poharakból kínálnak. A Szabó Ádám keramikus által készített egyedi poharak 20-30 különféle színben érhetők el, így minden vendég ki tudja választani az ízlésének megfelelőt. Az egyik legkiválóbb magyar keramikus nem csak poharakat, de teljes étkészletet álmodott meg a sushi menü mellé, ami így igazán komplex élményt nyújt fogyasztójának. „Étterembe nem csak fizikai értelemben vett ételért járunk, hanem olyan komplex élményért, ami a lelkünket is táplálja. Az edényválasztás új szintekre emelheti, de akár tönkre is teheti ezt az élményt. A tányér éppolyan fontos eleme ennek a sok-sok összetevős receptnek, mint a makulátlan tisztaság, a kedves személyzet, az alapanyagok minősége vagy a séf személyisége.” – mondta Szabó Ádám.

Spago Sushi Tetsu Yahagi japán mesterszakács. GasztroMagazin 2023.

A keramikus művész immár másfél éve dolgozik szorosan együtt a Spago by Wolfgang Puck csapatával. „A sushi és a hozzá kapcsolódó szaké edényeiben nagyon fontos volt, hogy minden egyes tárgynak egyedi, más és más karaktere legyen. Úgy gondolom, ahogy mi sem vagyunk egyformák, úgy az edényeink is legyenek különbözőek. Tetsu-val nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, mivel egy japán égetési technikát, a magas hőfokú fatüzes kerámiaégetést használom.” – árulta el Szabó Ádám. „A japán kultúrában a látványon túl kiemelt szerepe van a tárgyak tapintásának, taktilitásának, anyagi minőségének. Igyekeznek a komplett érzékelésünkre hatni, illetve ebben harmóniát teremteni. Tetsu külön kérése volt, hogy a szakés csészék különböző finomságú, formájú és vastagságú anyagokból készüljenek.

Spago Sushi Tetsu Yahagi japán mesterszakács. GasztroMagazin 2023.

Egészen más élmény egy vastagabb, zárt formájú, durvább anyagú kőedényből inni, mint egy nyitott, selymes porcelán csészéből. Az volt a cél, hogy a vendég megtapasztalhassa ezeket a különbözőségeket.  A természetközeliség az edények tervezésénél is fontos szempont volt. Az egyik tányér a hegyek között elterülő tó, a másik a földeken elolvadó hó látványát idézi. A tökéletlenség szépségét ünneplik ezek a tárgyak.”

https://spagobudapest.com/menu/szusi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .