Badacsonyi borvidékBorokProgramokTurizmus

Élménytúrával debütált a Nivegy-völgy bor- és bringatérképe 

Közel harminc kilométer tekerés, ragyogó napsütés, balatoni panoráma, ízletes borok. Röviden így foglalhatjuk össze az első Nivegy-völgyi e-bike élménytúrát, ahol a résztvevők  minden állomáson eredetvédett helyi borokat kóstolhattak. A programmal egyidőben  mutatták be az E-bike élménytúra megállók térképét. Ez segít abban, hogy a jövőben  bárki könnyedén megszervezhessen egy hasonló túrát, felfedezze a helyi kulturális és  természeti értékeket, és megismerje a Nivegy-völgyi borokat. A térkép nem csak a megállónak  ajánlott borászatok elérhetőségeit tartalmazza, de a kikapcsolódáshoz szükséges fontos  információkat is. Feltüntették rajta az étkezési- és szálláslehetőségeket, az e-bike kölcsönzőt, a  bankkártya- és SZÉP kártya elfogadó helyeket, de még azt is, hogy hol látják szívesen a  négylábú kedvenceket. A visszajelzések szerint igazán felhasználóbarát.

Nivegy-völgyi e-bike térkép. GasztroMagazin 2023.

Május első hétvégéjén jóhangulatú csapat indult útnak a Dobosi Birtokközponttól, hogy a  Nivegy-völgy dombjai és szőlőtőkéi között kerekezve megismerje a környék szépségeit és  borait. Budapesttől Vas megyéig az ország több pontjáról érkeztek vendégek. Nagyon  tetszett nekik ez az újszerű élmény kombináció – a félórás bringázás és a félórás borászat látogatás  kellemes sormintája. Nem csak a táj volt változatos, de a borbemutatók is. A Nivegy-völgyi  eredetvédelmi borok sokszínűségét is megismerték a résztvevők, akik kifejezetten élvezték,  hogy ott kóstolhatták a bort, ahol termett, és annak a kezéből, aki termelte.  A Végh testvérek Nivegy Olaszrizlinget kínáltak, míg a Szabó és Fia Pincészetnél egy ásványos  juhfark került a poharakba. A Hegyestű mellett tekerve érkezett a csapat a Martinus  Borházhoz, ahol országos borversenyen aranyérmet nyert olaszrizlinget kínáltak. Az  Agyaglik-dűlőn keresztül a szentantalfai Kisspincéhez érkezve Terápia olaszrizling várt a  megfáradt kirándulókra.

Nivegy-völgyi e-bike élménytúra. GasztroMagazin 2023.

A végállomás, akárcsak a kiindulópont, a Dobosi Birtokközpont volt,  ahol az indulás után bő öt órával egy dűlős olaszrizlinggel zárult a kirándulás.

„Hagyományteremtő céllal indítottuk el ezt a túrát, amit szeretnénk a jövőben minden  tavasszal és ősszel megismételni. A célunk azonban az, hogy mindenki önállóan is  összeállíthassa a saját túraútvonalát, és az év bármely időszakában felfedezhesse a Nivegy völgyet. Ezért jelentettünk meg egy térképet, ahol minden információt feltüntettünk a  környékbeli látnivalókról és pincékről. Akár ezt az útvonalat is végig bringázhatják és  ugyanezeket a borokat is kóstolhatják, de számtalan lehetőség vár az idelátogatókra.

Mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjenek el hozzánk! Ismerjék meg ezt a bájos völgyet a saját  tempójukban!” – osztotta meg velünk Dobosi Győző, a program ötletgazdája.

Nivegy-völgyi e-bike élménytúra. GasztroMagazin 2023.

A Nivegy-völgy falvai egész évben várják az idelátogatókat. A tavaly ősszel megrendezett  közös boros programot idén egy még sokrétűbb rendezvény követi. Október 7-én a Nivegy völgyi borok mellett egy neves osztrák pincészet borait és történetét is megismerhetik majd azok a borkedvelők, akik eljönnek Szentantalfára. Az őszi piknikre a szervezők izgalmas boros  programokkal és vendég éttermekkel is készülnek. Érdemes már most beírni ezt a napot a  naptárba! Az őszi programok előtt viszont azt javasoljuk mindenkinek, hogy tavasszal és  nyáron is pattanjon kerékpárra, e-bikera! Fedezze fel a környék látnivalóit és borait!

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .