Hirdetés

Egy New York-i deli Budapest szívében

A Madhouse Budapest Bistro & Craft Beer Bar executive chefje, Piszkor Norbert a 2020-as nyitás óta tematikus séfajánlatok sorozatával bizonyította már, hogy szinte nincs olyan nemzetiség, aminek a gasztronómiájában nem ismeri ki magát. A május-júniusi menühöz azonban nem szimplán egy népcsoport, hanem az egyébként Kelet-európai eredetű, de New York-ban deli konyhaként elhíresült askenázi zsidó konyha szolgáltatta az ihletet.

Madhouse deli askenázi zsidó konyha. GasztroMagazin 2023.

A Turai Barna digitális tartalomgyártóval és az Amerikai Zsidó Bizottság magyarországi képviselőjével közösen összeállított ételsorból így nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker köz legsörösebb helyére.

Mégis, mi is adja a május 15-én induló Bring back the Deli menu különlegességét?

Például az, hogy a libaleves alapleve hasonlóan készül majd, mint a ramené. Így az íze is sokkal mélyebb és koncentráltabb lesz – és persze a maceszgombóc sem hiányzik majd belőle. New York egyik kedvenc szendvicsének “Madhouse-osított” változatához a Plus 52 Event&Gastro Hall pitmastere, Stoller Márton készíti elő a marhaszegyet. A flódni tányérdesszert formájában koronázza majd meg az élményt. “Magyarország zsidó történelme elképesztően gazdag. Ennek az örökségnek jelenleg is zajlik egyfajta újrafelfedezése; az ételekkel ez előtt a folyamat előtt szeretnénk tisztelegni” – mesélte a Síkidegvagyok brand arca a május 15-én debütáló séfajánlattal kapcsolatban.

“A kiindulópontot a Kelet-Európából a húszas-harmincas években az Egyesült Államokba kivándorló zsidóság gasztronómiája jelentette. Ők a tengerentúlon is ragaszkodtak a saját konyhájukhoz, ezzel lényegében megteremtve a deli műfaját. A manapság már klasszikusként számon tartott fogások gyökerei részben Budapestig vezethetők vissza! Úgy éreztük, hogy jó lenne ezt megmutatni, de lehetőleg úgy, hogy ne hiányozzanak belőlük a Norbira jellemző apróbb csavarok sem.”

Madhouse deli askenázi zsidó konyha. GasztroMagazin 2023.

Bár a séfajánlat egészen június 11-ig elérhető – és rendelhető – a Madhouse-ban, azoknak, akik szeretnének még mélyebben elmerülni a delik világában, vagy csak kérdéseik lennének a zsidó és izraeli kultúrával kapcsolatban eláruljuk, hogy május 23-án egy kötetlen vacsora erejéig kivételesen Barna és Norbi is asztalhoz ül majd. Ami pedig a legfontosabb, hogy a menü megvásárlásával a vendégek egy jó ügyet is támogathatnak. A séfajánlatból befolyó összeg egy része a Haver Alapítványhoz kerül majd, akik azon dolgoznak, hogy a zsidó és nem zsidó fiatalok között kezdeményezzenek párbeszédet. Egy olyan felnövekvő generációt támogathassanak, amely nyitottsággal tekint a kulturális sokszínűségre. A kampányról bővebb információt a Facebook oldalunkon olvashatnak. Várunk mindenkit sok szeretettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .