ÉtteremGasztronómiaGasztronómiai arcképcsarnokGasztropédiaHírek

Két Chef egy konyhában!

Hosszúhetény éppannyira ismert a gasztronómia felől érdeklődők számára, mint Márton János üzletvezető, vagy Deák-Kovács Lajos és Horváth Attila séfek. Munkásságukat eddig a hazai közönség más helyekről ismerte.
Találkozásuk és közös munkájuk a Hosszú Udvarban mára egy olyan kifinomult ízléssel, látványos tálalással, progresszív ízvilággal kísért fogásokat eredményezett, amelyre a szakma képviselői is felfigyeltek. Nem véletlenül ítélték oda az általuk vezetett konyhának már előre a „Baranya megye gasztronómiai zászlóshajója” elnevezést.

Márton János,

mesterszakács játszott nagy szerepet a Hosszú Udvar pandémiát követő újraindulásában. A tulajdonosokkal közösen reformálták meg az étterem konyháját, amiben felhasználták János Dél-Tirol 4-5 csillagos szállodáiban szerzett tapasztalatait is. Az üzletvezető agilitásának köszönhetően, saját készítésű termékekkel, szörpökkel, lekvárokkal töltötték fel a Hosszú Kávé pultját és a Hosszú Kamrát, melyeket felhasználnak a Hosszú Lépés túrabisztróban is.
János közreműködött a két fiatal séf kiválasztásában éppúgy, ahogy a cukrásszal, Bérces-Nagy Zsuzsannával való közös munka megkezdésében is.

Deák Kovács Lajos, a hosszúhetényi Hosszú Tányér étterem séfje. GasztroMagazin 2021.

Deák-Kovács Lajos

neve elsősorban a MÁK bisztróban töltött évei miatt vált ismertté.
A fiatal séf pályafutása már a kezdetektől igazán komoly helyeket jegyez. Tanulóéveit az akkor csúcson lévő Susogóban, Márton Jánossal töltötte. Ezt követően a kor akkori legnagyobbjai, Huszár Krisztián és Balatoni Brigitta fogadták a bizalmukba, miután alig több mint 20 évesen elhagyva a Ráspi Budapestet, hogy Baszkföldön, Martin Berasategui konyhájában stázsolhasson. Erre a spanyol vonalra építette a Huszár-Balatoni páros az akkori MÁK koncepcióját. Lajost a mediterrán konyha iránti szenvedélye meg sem állította a FAUSTO’S konyhájáig. Ezt a 21 Magyar Vendéglő követte, ahol Litauszky Zsolttól sajátította el a magyar gasztronómia fortélyait.
Az akkor újra nyíló Susogó tulajdonosának megkeresésére Lajos ismét Pécsett találta magát. Az akkori csapattal az éttermet a Gault Millau kalauz 14 pontjáig repítették. Rövid budapesti kitérő után Baranya megye következett, Először Papp Gábor mellett dolgozott a Fekedi Stifoldernél, majd megérkezett a Hosszú Udvar konyhájába.

Horváth Attila, a hosszúhetényi Hosszú Tányér étterem séfje. GasztroMagazin 2021.

Horváth Attila

már gyerekkora óta mutat kivételes tehetséget a képzőművészet és a gasztronómia, valamint ezek kapcsolata iránt. Az elmúlt évtizedekben minden munkáját és minden tanulmányát annak szentelte, hogy a legegyedibb és legszebb tányérokat alkossa meg. Tudását fejlesztendő utazott a 2018-as Luxemburgi Olimpiára, majd egy évvel később a MIRBEST által szervezett Gastro EXPO-ra is. Ezeknek, valamint unikális szemléletmódjának köszönhetően tányérjai ma már magazinok címlapján, és a HALKER 30. születésnapjára kiadott ünnepi receptkönyvben is feltűnnek – ez utóbbiban a receptjeivel együtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .