ÉtteremHelyszínekKávézó

Hosszú Franciska, Hosszú Udvar Hosszúhetény

Franciska a gyermekeit otthon nevelő anyukából 2013-ban lett vállalkozó, azóta erősíti a gasztronómiát és a turizmust a Baranya megyei Hosszúhetényben. Franciska a vendéglátás világába a falu főutcáján, egy 100 éves ház utcafronti kávézójával lépett be. Ugyanitt nyitotta 2019 novemberében az udvarról a teraszon át a vendégtérbe vezető Hosszú Tányér fine dining étteremet is, a karantén időszakában a Hosszú Lépés túrabisztró és a Hosszú Kamra következtek.

A kávézóval indult kezdeményezéssel egy hiánypótló vendéglátóhely, egy közösségi tér jött létre Hosszúhetény központjában. Laza, de mégis elegáns, ezért éppúgy otthonos tud lenni a családosoknak a kávézó részben, ahogy az étterben a csúcsminőségű gasztronómiát keresőknek.

„Több évtizedre visszanyúló kötődésem van Hosszúhetényhez.

Dédszüleim, nagyszüleim itt éltek, én pedig a szomszéd városban, Komlón születtem. Mivel itt volt a családi szőlő, rengeteg időt töltöttem Hetényben is. Már gyerekkoromtól vonzott valami vissza ide. Nem is volt kérdés, 2006-ban hol építkezünk a férjemmel. A gyerekek születése után, és a velük otthon töltött évek alatt fogalmazódott meg bennem, az eredeti végzettségeim és a korábbi munkám nem adják azt a kiteljesedés-érzését, amire vágytam.

Valami teljesen mást szerettem volna csinálni. Pályázatok segítségével megvásároltuk a falu központjában lévő, leromlott állapotú épületet. Két év rákészülés következett, mire elkészült a kávézó. Ez egyszerre több funkciót is betölt a faluban: kávézó, pékség, találkozóhely, családbarát vendéglátóhely. Felélénkítette a település életét. Ma már több mint öt éve működik. Minden munkafolyamatban részt veszek. Gyakran vagyok magam is a pultban. Jól érzem magam a vendégek közvetlen közelében.
A vendéglátást annyira megszerettette velem az elmúlt időszak, hogy nem riadtam vissza attól sem, hogy tovább gondolkozzam, gondolkozzunk. Ennek köszönhetően nyitottuk meg néhány évvel ezelőtt a Hosszú Udvar központi gasztro helyét, a Hosszú Tányért, majd a karanténidőszak alatt a Hosszú Lépést és a Hosszú Kamrát.

Hosszú Udvar: Hosszú Tányér étterem, Hosszú Lépés túrabisztró, Hosszú Kamra

Az első perctől a minőségi vendéglátásba vetett hitünk volt a motiváló erőnk. Ebből merítkezve egy elegáns, a fine-dining kategóriát megcélzó helyet hoztunk létre 2019 novemberében.
Uniós pályázat nyerteseként alakítottuk át az épületrészt, amiben Hosszú Tányér néven nyitottunk éttermet.

Hosszú Tányér, Hosszúhetény. Az étterem a kandallóval. GasztroMagazin 2021.

Az udvar, a kis épület meghagyott burkolata, a régi időkből megmentett kandalló és a konyhai cserépkályha mind-mind hozzájárultak a hangulat megteremtéséhez, amivel a Hosszú Tányér  elnyerte végleges formáját.

„Mindig is vonzott a régies és a modern dolgok vegyítése.

Ezt szerettem volna itt is megvalósítani.  Míg a séfek modern, újító törekvései jelennek meg a konyhában, addig a 20 fő befogadására kialakított vendégtér a bútoraival, a halk zenével a régmúlt idők kényelmes, kellemes légkörét idézik.
Fel sem merült, hogy nagyobb létszámban gondolkozzunk. Abban hiszünk, hogy ez az a létszám, amely mellett a vendég megkaphatja az őt megillető időt és figyelmet.  A „hosszútányérélmény” része a 2-4 fős asztalok kiszolgálására alkalmas látványkonyha, ahol a séfekkel és munkájukkal is megismerkedhetnek a nálunk étkezők. A terasszal kapcsolatban pedig már a nyitáskor láttam magam előtt, ahogy a hatalmas magnóliafa alatt beszélget az a 16 látogató, akiket a kőfalon és előtte elhelyezett virágok és zöld növények sokaságában tudunk vendégül látni.” – emlékszik vissza Franciska a kezdetekre.

Hosszú Tányér, Hosszúhetény. Hossszú Franciska, a Háziasszony. GasztroMagazin 2021.

A falu főutcájának közepe mindig is az egyik találkozópontja volt a Hosszúhetényben élő embereknek. Nem is lehetne jobb helyen tehát az otthonos kávézó, és hátsó udvarában ez az elegáns, modern gasztronómiai elemekkel átszőtt magyaros-stílust a nemzetközi trendekkel ötvöző étterem.
Tavasztól késő őszig pedig a terasz is nyitva áll a betérő vendégek előtt, ahol a hatalmas magnóliafa árnyékba kihelyezett asztalok és székek körüli kőfalba helyezett virágtenger színesíti a romantikus teret és a tökéletes kiszolgálást.

A Hosszú Tányér séfei kreatív, a környékbeli alapa nyagoktra alapozó konyhát visznek. GasztroMagazin 2021.

„Vendégeinket folyamatosan változó amuse bocuhe-sal fogadjuk. A séfek egyedülálló látvány-, íz- és illatvilágú fogásai mellé hosszúhetényi borászok borait, vagy helyben készült szörpjeinket kínáljuk.” – említi Franciska, majd hozzáfűzi: „A nyitás pillanata óta sokat dolgozunk azon, hogy a hozzánk betérő vendégek új benyomásokkal, hatásokkal, elégedetten távozzanak, és újra meg újra visszajöjjenek hozzánk. Az árak kialakításánál  fontos szempontunk volt, hogy az étterembe érkezőknek ne kelljen többet fizetniük, mint a régióban található más, magas minőségű éttermekben, de mindezért egyedi látvány- és ízvilágú, a mai magyar csúcsgasztronómia élvonalába tartozó kiszolgálásban és élményben részesüljenek.”

A Hosszú Lépés túrabisztró

Berendezésében egyszerű, letisztult stílust képvisel. Alapanyagaiban, tálalási stílusában és házias fogásainak egyediségében nem tér el a Hosszú Tányértól. Annál azonban gyorsabb és egyszerűbb formáját biztosítja az érkezőknek hétvégente, kétféle házias menü választékával.
A Hosszú Lépés azokat a turistákat, családokat, fiatal párokat igyekszik megcélozni, akik a napi programjuk folyamán csak egy gyors reggelit, ebédet vagy vacsorát szeretnének elfogyasztani, mielőtt tovább indulnak a Mecsek magas hegyei közé, vagy az esti partiba.

A Hosszú Kamra egyféle kereskedés, a Hosszú Udvarba betérők disznóságokat, szörpöket, lekvárokat vásárolhatnak itt. GasztroMagazin 2021.

A Hosszú Kamra

mindazt egyesíti, ami az Udvarban található vendéglátóhelyek tányérjára kerül. Szerepelnek a kínálatban házi „disznóságok”, fűszersók, szörpök és lekvárok. Ez utóbbiak is a Mecsek tisztásain begyűjtött alapanyagokból készülnek. Ezekhez Vass Adriennek, az ehető virágok legnagyobb ismerőjének segítségével jutnak el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .