CukrászatGasztronómiaGasztronómiai arcképcsarnokGasztropédiaHírekInterjúReceptek

Tóth Norbert, az idei Országtorta megalkotója

A Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete idén 13. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, az augusztus 20-i ünnepünk, Államalapító Szent István ünnepe, Magyarország születésnapja szimbolikus köszöntéseként. Évről évre rengeteg cukrász verseng a kitüntető címért, hiszen a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri mindig.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony Csipkéje viselheti ezt a kitüntető címet.
Selmeczi László, a Cukrász Ipartestület társelnöke elmondta, évről évre nagyobb a zsűri előtt álló kihívás. Nagyon nehéz a zsűri dolga. Idén már 31 tortából választotta ki a zsűri az 5 döntőst, majd ezek közül a végső győztest.
A jövő évi versenyre is kitérve elmondta, februárban lesz a nevezési határidő és szinte biztos, hogy 30 tortában limitálni is fogják a nevezhető torták számát. Úgy vélik, ez az a mennyiség, amiből még objektíven lehet zsűrizni. Aki cukrász és hallja, már most készüljön!

Tóth Norbert, az idei Országtorta megalkotója
Tóth Norbert, az idei Országtorta megalkotója
Tóth Norbert, Boldogasszony Csipkéje, Magyarország Tortája 2019.

A torta a nevét a málna dunántúli népies elnevezése, a málnának a női szervezetre gyakorolt jótékony hatása és a málnalevél csipkézett széle miatt kapta.
A málnára azért esett a választásom, mivel nagyon sokan szeretik. Nagyon hálás gyümölcs, színben, ízben nagyon jól lehet vele dolgozni. Nagyon sokan szeretik. Jól lehet párosítani különféle csokoládékkal – ebben a tortában például fehércsokoládéval – és a zöldfűszereket is nagyon szereti. Ezért került a torta tetejére a citromos-bazsalikomos felvert ganázs – ez a csipkét hivatott megidézni. A torta felépítésével leginkább egy hagyományos, klasszikus tortát idéz. Elkészítéséhez azonban a modern technológiákat is figyelembe vettük!

Minden rétegben megtalálható a málna,

az egész tortába majdnem 700 gramm kerül. A végeredmény egy nagyon kellemes, savanykás, frissítő torta. Jól esik ebben a nyári hőségben.

Mi késztette Önöket a versenyen részvételre?

Nem először indultam! Ez már a negyedik alkalom volt. Mindannyiszor sikerült bejutnom a döntőbe.
Sok évig biztattak a családtagok, barátok, vásárlók, hogy induljak el ezen a versenyen, mondván jó  amit csinálok, jók az ötleteim. Bennem korábban nem volt versenyzési vágy… Azért indultam, hogy békén hagyjanak!
Igen ám, de elsőre bekerültem a döntőbe!

Éhes lettem.

Közel voltam a győzelemhez már elsőre.
Azt határoztam, addig fogom csinálni, amíg sikerül behúznom az első helyet!
Idén sikerült, így négy év munkájára került fel a korona.

Tóth Norbert, Tóth Cukrászat Dunaföldvár
Tóth Norbert, Tóth Cukrászat Dunaföldvár

Ha nem sikerült volna?

Jöttem volna jövőre is! Már megalkottam a jövő évi tervet is! Így azonban az a terv egyelőre marad a fiókban. Annyi időt elvett a verseny, a felkészülés a családtól, hogy pár évig biztos, hogy nem fogok indulni. Meg azt is szokták mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni….

Ezt a tortát már régóta terveztem. Egy tortát akartam, amiben egyféle íz dominál az összes rétegben, a tésztától elkezdve a krémig, a ropogósig mindenhol egyféle íz uralkodjék. Ehhez a legalkalmasabb alapanyagnak a málnát találtam, mivel a málna színében és ízében az egyik leginkább kedvelt és intenzív gyümölcsünk. Ugyanakkor nagyon jól lehet párosítani szinte bármivel!

Tóth Norbert veszi át a díjat a Magyar Országház Vadász-termében
Tóth Norbert veszi át a díjat a Magyar Országház Vadász-termében

Jelen esetben zöldfűszerrel is. Mi a bazsalikommal is társítottuk. Ez egy ilyen citromos, fehér csokoládés felvertként, tejszínes ganázs formájában került fel a tortára. Ezzel az volt az elképzelésem, hogy mint a csipke mutasson a torta tetején. A hézagokat málnazselével töltöttük ki.

A torta felépítésében egy régi, klasszikus torta.

Olyan, amilyet 20-30 éve láttunk: 3 tésztaréteg között a tortára jellemző ízű, tejszínes krém. Az elkészítésénél viszont a modern technológia mindenütt jelen van!
A régi időkben nem nagyon volt ropogós réteg. Ezt egy fehércsokoládés, hántolt ostyás, liofilizált málnaporral készült ropogóssal oldottuk meg.

A málna

a tésztában is jelen van, a liofilizált málnapor és a gyümölcspüré van belesütve.
Itt a gyümölcs és a tojás arányára nagyon kellett figyelni, hogy jó legyen az a felvert tészta.
A tészta ezen felül át is van itatva egy málnás áztatóval.
A tésztarétegek közé  egy málnás krém kerül, amit tojással, gyümölcspürével, cukrokkal főzünk fel,  vajat adunk hozzá és fehér csokoládéval egyneműsítjük. Ezt egy éjszakára a hűtőbe tesszük hűlni.
Ez az alapkrémünk. Gyümölcspürét keverünk hozzá, tejszínhabbal lazítjuk a végén.
A tetejére dekorációként egy málnás mering kerül zöld csokoládélapocskával.
A torta erről kapta a nevét, hiszen ez a Boldogasszony csipkéjét hivatott szimbolizálni.

A Bologasszony Csipkéje a Mgyarország Tortája díjátadó ünnepségen, a Magyar Országház Vadász-termének dunai teraszának mellvédjén.
A Bologasszony Csipkéje a Mgyarország Tortája díjátadó ünnepségen, a Magyar Országház Vadász-termének dunai teraszának mellvédjén.

Mint említette, a torta receptúrája és megjelenése egyfajta visszanyúlás az évtizedekkel ezelőtt már népszerű tortákéhoz. Nem tartott-e attól, hogy a zsűri nem fogja értékelni ezt a visszanyúlást, hanem folytatja a trendi irányzatokhoz való felzárkóztatás politikáját?

Nagyon jó a kérdés. De nem tartottam tőle!
Sok kollégát figyelve, a beszélgetéseiket hallgatva, illetve a konkrétan nekem címzett mondatokból is tudtam, hogy már milyen sokan unják a francia stílusú tortákat. Arra számítva készítettem hát egy hagyományos tortát,  talán a zsűri tagjai is értékelni fogják ezt a gondolatot.
Ez volt az elképzelés: nyúljunk vissza egy olyan tortához, amiben több a tészta mint maga a krém. Készítettünk hát egy ilyen tortát. Úgy tűnik, ez a taktika bejött! nevet)

Ki segíti a munkáját?

Amikor valamit kitalálok, mindig megmutatom a családnak, a barátoknak, az ismerősöknek. Örömmel veszem, ha megmondják azt is, ha nem ízlik. A negatív kritikából lehet a legjobban építkezni.
Ennek a tortának elsőre nagyon kedvező volt a fogadtatása. Mivel időben elkészült a receptúra is, tetszett is, hát ezzel indultam. Sikerült!

A sajtótájékoztaval egybekötött díjátadó: a két győztes között Bálint Antónia
A sajtótájékoztaval egybekötött díjátadó: a két győztes között Bálint Antónia

Ha az autentikus forrásból szeretnénk megkóstolni ezt a torták, hol keressük a cukrászdájukat?

Bízom benne, hogy hamarosan sok autentikus forrás lesz az országban, hiszen mindenki be fogja tartani az eredeti receptúrát és az abban szereplő alapanyagokkal fogja készíteni a tortát – bár ez az elmúlt években bizony elég sűrűn szenvedett csorbát…
Ha nálunk szeretnék, akkor a dunaföldvári Tóth Cukrászdában tudják ezt megkóstolni.

Köszönöm a beszélgetést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .