BorokBorvidékekHírekOlaszország

Carlo Veronese és Herczeg Ágnes a luganai borokról

Terroir & Style of Lugana – 2018. június 13.

A Trattoria Pomo d’Oro adott otthont a Blancdenior és a Turizmus Kft szervezésében megvalósult mesterkurzusnak. A szaksajtó képviselőinek jelenlétében lezajlott esemény az olasz borvidékek egyik kevésbé ismert reprezentánsára hívta fel a figyelmet.

„A Garda-tó titkos fehérboros kincse” – így mutatta be a Decanter oldalán Lugana DOC borait Stephen Brook.

Valóban, aki a tó déli részén egy finom helyi fehér borra vágyik, annak Lugana borai nem fognak csalódást okozni. Viszont ez az állítás csak félig igaz, hiszen a helyi borászoknem kívánják titokban tartani ezt a kincset. Röviden összefoglaljuk, mit is érdemes tudni róluk.

A Garda-tó déli partján terülnek el a Turbiana szőlőültetvények.
A Garda-tó déli partján terülnek el a Turbiana szőlőültetvények.
Hol található Lugana?

Lugana Olaszország északi részén, a Garda-tó déli partjánál található, egy része Lombardiához, másik része pedig Venetohoz tartozik. A Lugana borok 1967-ben kaptak DOC státuszt. Ezt aztjelenti, hogy a Lugana DOC borok oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) rendelkeznek, vagyis készítésük szigorúan szabályozott.
Az első védett eredetű borok között tartják számon, ami szintén bizonyítja kiemelkedő kultúrális és történelmi értékét.
2017-ben 2.113 ha szőlőterület tartozott hozzá, ezt hozzávetőlegesen 196 szőlőtermelő művelte, és 113 palackozóban készítettek bort belőle.

Carlo Veronese és Herczeg Ágnes a borvidék térképén mutatják be az ültetvényeket. Előtérben a kóstolásra kínált első borok.
Carlo Veronese és Herczeg Ágnes a borvidék térképén mutatják be az ültetvényeket. Előtérben a kóstolásra kínált első borok.
Mitől különlegesek Lugana borai?

A Garda-tó kialakulásának kezdete 100.000 – 250.000 évvel ezelőttre tehető, a Riss glaciális időszakára. A tó mai formája nagyjából 10.000 évvel ezelőtt érte el a ma is ismert alakját. Déli részén a végmoréna sáncok tartják ma is a tó vizét. Ez a már ellaposodott, nagyon változatos talajszerkezettel bíró terület a Lugana DOC borainak az otthona. A tó hőkiegyenlítő szerepe, a lágy, állandóan mozgó szelek, és az ásványokban gazdag talaj tökéletes környezetet biztosítanak a Turbiana szőlőnek.
A talaj alapvetően agyagban gazdag, a felsőbb részein ásványokban gazdagkrétás-meszes-agyagos keverék van túlsúlyban, amely üde, ropogós textúrát és savakat biztosít.

Mit érdemes tudni a Turbiana szőlőről?

Fehér, helyi olasz szőlőfajta. A Turbiana-t 2005-ig Trebbiano di Lugana-nak is hívták (ami nem azonos a Trebbiano di Soave-vel). Közepes méretű, tömöttebb fürtű, nyújtott piramis alakú szőlő. Bora vibrálóan üde, neutrális-virágos-gyümölcsös jelleggel bír.

Lugana DOC borai

A jelenlegi szabályozás 5 kategóriában engedi készíteni a borokat: Lugana, Lugana Superiore,Lugana Riserva, Lugana Vendemmia Tardiva, és Spumante.

A szaksajtó képviselőinek jelenlétében zajlott a borrendezvény.
A szaksajtó képviselőinek jelenlétében zajlott a borrendezvény.

Lugana (alap)
Ez a borvidék motorja, hiszen közel 90%-át fedi le Lugana védett eredetű borainak.
Halvány, szalmasárga szín, némi zöldes reflexekkel, bájos virágos aromák, egy kis mandulával, és ropogós citrusok, citromfű jellemzik ezeket a borokat.
Az alap Lugana borok elegáns, egyenes vezetésű borok, friss, kifinomult ízvilággal és struktúrával. Idővel a szín mélyebb sárgásra vált aranyló reflexekkel.
Kiválóan passzol a régió ízeihez, így például rizottóhoz halakkal, tengergyümölcseivel, de apritífként is remek választás.

Lugana Superiore
1998 óta létezik ez a kategória. A szüret után legalább egy évig kötelező érlelni a bort, épp ezért egy sokkal összetettebb, komplexebb ízvilágot képvisel.
Színe aranyba hajló, izgalmas gyógynövényes, érett almás, citrusos, narancsvirágos jegyekkel. Ha fahordóban is volt a bor, ezek kiegészülhetnek finom mogyorós, fűszeres jegyekkel is.
Napjainkban a nagyobb hordók, visszafogottabb toastolás és főként a használt hordók kapnak szerepet a borok készítésében.
Utóízükben finom minerális sósság is megfigyelhető. Az alkoholtartalmuk 12% fölöttinek kelllennie.
Struktúrájuk és eleganciájuk miatt a nagy borok között van a helyük.

A komplex  eleganciájú Lugana Riserva.
A komplex eleganciájú Lugana Riserva.

Lugana Riserva
A Superior borokból alakult ki, legalább 24 hónapos érlelésen megy keresztül, ebből minimum 6 hónapot kell a palackban töltenie.
Összetett, mély ízvilág, balzsamos, tűzköves jegyekkel, melegebb mineralitással, de alapvetően a Superiore borokhoz hasonló komplex eleganciával.

Lugana Vendemmia Tardiva (késői szüret)
Viszonylag új kategória, szinte még kísérleti státuszban van. Az alapkoncepció, hogy a szőlőt hagyják túlérni. A klasszikus szüretnél később, október végén, november elején szüretelnek. Ez a késői szüret sokkal gazdagabb, komplexebb, ugyanakkor lágyabb ízvilágot eredményez, ugyanakkor nincs mellette tapadós édesérzés, mivel a savak élénkek.
A stílus alakításakor az elszászi és német késői szüretelésű borok voltak a jó, követendő példák.

Szakértelmével és felkészültségével Herczeg Ágnes jelentősen járult hozzá a rendezvény sikeréhez.
Szakértelmével és felkészültségével Herczeg Ágnes jelentősen járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Lugana Spumante (pezsgő)
Az első Lugana pezsgőt 1975-ben mutatták be, és bár nagyon kevés készül belőle, nagy becsben tartják a borvidéken.
Tartályos és tradícionális, palackos erjesztsűpezsgőt is készítenek, mindkettő elfogadott a kategóriában. A tartályos pezsgők a könnyedebb,gyümölcsösebb, citrusos vonalat képviselik, míg a tradícionális, palackos erjesztésű pezsgők sokkal komplexebbek, elegánsabbak és kifinomultabbak, méltóságteljes, üde buborékokkal.

Az eseményt a vendéglátók kínálta könnyű ebéd zárta. Köszönjük a meghívást!

Könnyed olasz menüsor zárta a bemutatót.
Könnyed olasz menüsor zárta a bemutatót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .