Megvan az első igazi olasz minősítést szerző vidéki étterem!

A miskolctapolcai Avalon Ristorante az első olyan vidéki étterem hazánkban, amely megkapta az egyik legrangosabb kulináris elismerést az Olasz Kereskedelmi Kamarától – az Ospitalitá Italiana díjat. A mai napon a 4. születésnapját ünneplő Avalon Park gasztronómiai egysége ezzel beírta magát azon nemzetközi éttermek közé, melyek méltán képviselik az eredeti olasz konyha örökségét.

Szinte minden kulináris szakértő egyetért abban, hogy az olasz konyha könnyen érthető, hiszen főleg az egyszerű receptekről, jó minőségű hozzávalókról, főzési technikáról és szenvedélyről szól.  Az olaszok hitvallása, hogy az étel nem csak étel, az „olasz stílusú” étkezés, pedig nem pusztán étkezés, hiszen a hagyományos receptek szerint főzött ételek összetevőinek egyedisége és frissessége – melyek generációs hagyományokkal átitatottak – igazi kulturális élménnyé teszik az evés-ivás ciklikus rituáléját.

Ospitalitá Italiana. A díjat idén kapta a Ristorante Avalon, az Avalon Park gasztronómiai egysége.
Ospitalitá Italiana. A díjat idén kapta a Ristorante Avalon, az Avalon Park gasztronómiai egysége.
Az Ospitalità Italiana

egy olyan, az Olasz Kereskedelmi Kamara által megítélt kitüntetés, mely az olasz vendéglátóipari színvonal legmagasabb minőségi elismerése. A díj elnyeréséhez pedig a fentiekben felsorolt minőségi alapanyagokon és eredeti olasz recepteken kívül számtalan egyéb kritériumnak kell megfelelni. Az étteremnek többek között rendelkeznie kell legalább egy olyan alkalmazottal, aki olasz nyelven kapcsolatba tud lépni a vendégekkel, az étlapon a hagyományos olasz receptek alapján készült ételek aránya nem lehet kevesebb, mint az összes étel 50 százaléka; az itallapon szereplő boroknak legalább 30% -ban oltalom alatt álló olasz borokat kell tartalmaznia, az étteremnek csak extra szűz olívaolajat lehet kínálni, valamint a séfnek képzettnek kell lennie az olasz ételek elkészítésében.

Olaszország

nemcsak kultúrájáról, tájának szépségéről, ínyenc kiválóságairól, egyedülálló történelméről és hagyományairól nevezetes, hanem a nemzedékeken át öröklött földdel való szoros kapcsolattartásról is, amelyet az olasz kormány minden lehetséges módon támogat és véd, ennek részeként jött létre az Ospitalitá Italiana díj is.

A díjátadó díszebéd főétele.
A díjátadó díszebéd főétele.
Az olasz konyha

az olasz társadalom és történelem több évszázados fejlődésének szerves része, amely mindig jelen volt az emberi civilizáció jelentős pillanataiban.

Az olaszok különös hangsúlyt fektetnek az emberi kapcsolatokra és az életminőségre, így az asztal kultúrája az idő múlásával a vendégszeretet és az üdvözlés jelképévé vált, az élelmiszer pedig olyan értéket képvisel, amely egyenértékű a művészettel és a zenével.

Az Ospitalitá Italiana szerint az olasz ételeket fontos elemei az emberiség kulturális örökségének, és azt meg kell védeni, valamint védelmet nyújtani a hamisítás ellen, hogy megőrizhesse történelmét, kultúráját, minőségét és hitelességét.

A Ristorante Avalon csapata, a siker fontos részesei.
A Ristorante Avalon csapata, a siker fontos részesei.

Az olasz ízek Itálián túli nagykövetei számára hozták tehát létre az elismerő tanúsítványt azzal a céllal, hogy fejlesszék és népszerűsítsék az olasz élelmiszerek és termékek hagyományát, valamint az olasz ételek és borok kultúráját.

További céljuk még, hogy javítsák az olasz éttermek külföldi képét, amelyek garantálják az olasz vendéglátás minőségi előírásainak tiszteletben tartását.

„Már jóval az Avalon Ristorante nyitása előtt tudtuk, hogy az Avalon Parkban igazi, autentikus olasz éttermet akarunk nyitni, de eleinte az olasz élelmiszer beszállítók nem vettek minket komolyan, mert nem látták bennünk a potenciált. Az évek során viszont sikerült olyan hírnevet szereznünk az olasz éttermek között, hogy ma már sorban állnak a beszállítók, akik velünk szeretnének dolgozni. Nagyon büszkék vagyunk erre az elismerésre főleg azért, mert az olasz kormánytól kaptuk, ez pedig ékes bizonyítéka, hogy vidéken is lehet olyan itáliai konyhát vinni, amit maguk az olaszok is elismernek.

Vendégeink imádják pizzáinkat, tésztáinkat, melyek megtöltik az emberek szívét-lelkét melegséggel és az otthon érzetének komfortjával. Sosem felejtem el, amikor pár éve egy édesapa azt mondta, hogy a nálunk fogyasztott pizza az első, amit a kisfia úgy evett meg, hogy nem kért rá ketchupot, egyszerűen imádta, ahogy van! Ez a mi munkánkban a legnagyobb öröm és legegyszerűbb küldetés is: finomat főzni hiányérzet nélkül.” – nyilatkozta Bajusz Gergely, gasztronómiai igazgató.

###

Milyen technológiai átalakításokat kellett elvégezniük ahhoz, hogy az Avalon Ristorante konyhája alkalmas legyen a hamisítatlan olasz ízek előállítására – végeredményben ezen díj megszerzésére?

Annyiban volt nehéz a helyzetünk, hogy nem csupán az új, a modern technológiát kellett beszereznünk, emellett továbbra is nagy hangsúlyt kellett helyeznünk a hagyományokra is – a fatüzelésű kemence nem maradhat el! Igyekszünk egymás mellett használni a tradicionális és az ultra modern berendezéseket, néha ezek cseréjével újítani.
A fő hangsúly azonban az alapanyagok magas minőségén van.

Mi a legfinomabb? Mi a főnök kedvence?

Talán látszik is rajtam: a tésztáinkért rajongok! Ezek legtöbbjét mi magunk gyúrjuk! Amit meg nem, azt Dél-Olaszországból, Pugliából vásároljuk, egy kis helyi manufaktúrából. 
De büszkék vagyunk a húsainkra is, amiket szintén odafigyeléssel és precizitással kezelünk. A halaink is magas minőségben készülnek.
Munkatársaink folyamatos képzésben részesülnek akár idehaza, akár Olaszországban.

###

 

Fotók és interjú Visnyei Csaba GasztroMagazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .