Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!

Menyhárt Attila munkái, Fekete Antonio fotóival bekerültek a világhírű So Good magazinba

Ismét egy bizonyíték, hogy a magyarok egyre magabiztosabban követelhetik helyüket a világ gasztrotérképén. Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace főcukrásza bekerült a So Good magazinba, a világ egyik legismertebb és legnagyobb presztízsű cukrász kiadványába.

A spanyol kiadású magazin angol nyelven jelenik meg immáron tíz éve, több, mint 300 oldalon. Külön öröm, hogy a magyar vonatkozású anyag a NR.21- es jubileumi számban szerepel. A So Good-ban megjelenni egy cukrász számára presztízs a világ minden táján, sőt, igazi nemzetközi szakmai elismerés. A magazin a világ legkreatívabb és legnevesebb cukrászait szerepelteti, egyedi receptekkel és technológiákkal.

Menyhárt Attila - első magyarként - bekerült a So Good Magazinba, a világ egyik legmagasabb presztízsű cukrász kiadványába.
Menyhárt Attila – első magyarként – bekerült a So Good Magazinba, a világ egyik legmagasabb presztízsű cukrász kiadványába.

A kiadványt bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, hiszen itthon is elérhető, a Cookbooks forgalmazásában. Kiadója nyolc éve kereste fel Fekete Antoniot, aki a bemutató példányt átlapozva azonnal úgy döntött, hogy forgalmazni fogja ezt a különleges kiadványt és ma is büszke rá, hogy számos hazai szakemberhez juttatja el azt. Szerencsés egybeesés, hogy Antonio fotózással is foglalkozik, és kiváló üzleti és partneri viszonyt ápol az ottani kollégákkal, így alkalmanként küld fotókat is a kintieknek itthoni munkáiról. ” Attila termekéiből csináltam egy mini portfóliót, elküldtem, és annyira megtetszett nekik, hogy érdemesnek találták a magazin hasábjain szerepeltetni munkáját – meséli Antonio, aki amióta csak fotózással foglalkozik, álmodott róla, hogy képei egy napon bekerülnek a kiadványba. – Azonnal felvették vele a kapcsolatot, és ezután egy másfél éves procedúra, többszöri egyeztetés következett, majd fél éve elkészültek azok a termékek, amelyek végül láthatóak lesznek a magazinban. Fontos kritérium volt, hogy olyan termékek szerepeljenek a magazin hasábjain, amelyek kortárs szemléletet, dizájnt testesítenek meg, eddig sehol nem szerepeltek, teljesen frissek.”

Menyhárt Attila egyik mesterműve Fekete Antonio fotóján.
Menyhárt Attila egyik mesterműve Fekete Antonio fotóján: kecskesajt parfé pekándióval, gesztenyével és sancho borssal infuzionált körtével.

Magyar cukrász a So Good hasábjain még sosem volt látható. Menyhárt Attila szakmai élete több, mint felét egyébként külföldön töltötte. Miután elvégezte itthon a cukrásziskolát, néhány rövidke tanulóév után egy hajóra ment dolgozni. Tanulni, fejlődni akart, tele volt ambícióval. Hat év alatt felküzdötte magát a csúcsra, amit egy hajón el lehet érni. Ezek után dolgozott Írországban, majd Londonban, végül Svájcban. Számos szállodában megfordult, a legmagasabb cukrász pozíciókban, de levezényelt egy zürichi üzletnyitást is. Most már több, mint fél éve a budapesti Four Seasons Gresham Palace főcukrásza. A Dining Guide nemrég nagyinterjúban mutatta be, amely ITT olvasható.

Macaron és mille feuille ötvözete Menyhárt Attila kreációjában.
Macaron és mille feuille ötvözete Menyhárt Attila kreációjában – finger macaron.

Néhány szó a kiadványban szereplő desszertekről. Az összeállításban szerepel egy tányérdesszert: kecskesajt parfé pekándióval, gesztenyével és sancho borssal infuzionált körtével – ezek az ízek jelennek meg különböző textúrákban. Ugyancsak szerepel egy mono desszert. Ez nem más, mint a macaron és a mille feuille ötvözete – egy finger macaron. A macarontészta vékonyra kikenve készült, ennek köszönheti ropogós textúráját. Az egyik szarvasgombával és Arraguani 72%-os csokoládéval készül, a másik pedig machával. Az összeállítás további szereplője egy új Haiti Cuvee csokoládéval készült desszert, amelyben a gianduia és a paradicsom is fontos szerepet kap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .