Alkoholmentes italokHírek

Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

A Folly védjegyzett borai után idén a levendula szörpje is elnyerte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet, amelyet az Igazgatóság azoknak a jellegzetes termékeknek adományoz, amelyek valamelyik nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik.

A még 2019-ben meghirdetett pályázaton 9 jelentkező 37 terméke vett részt, de a járvány miatt csak most ősszel kerülhetett sor a bírálatra. Az országosan meghirdetett pályázattal az Agrárminisztérium és a tíz magyar nemzeti park igazgatósága a helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánja segíteni, ösztönözni. A Tanúsítványi Bizottság a Folly kézműves, kizárólag friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül készült levendula szörpjének is bizalmat szavazott. A termék öt éven keresztül viselheti a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet.

A helyszínen termesztett levendula adja a Folly Arborétum frissen védjegyzett szörpjének alapját. GasztroMagazin 2020.

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászathoz tartozó tíz hektáros terület kiváló környezetet biztosít a szörpök alapanyagainak termesztéséhez is. A negyedik generáció tulajdonában álló Folly szörpjei szezonálisan készülnek kisüzemi módszerrel, kis palackszámban, hőkezeléssel tartósítva, valamint semmilyen tartósítószert, színezéket vagy mesterséges adalékot nem tartalmaznak. A kert zamata, az illatos virágok aromája és a Balaton-felvidék gyümölcseinek tiszta esszenciája érvényesül a házi készítésű termékekben. Ízek: fahéjas alma, fahéjas szilva, gyömbér, birsalma, citromfű-menta, levendula, fenyőrügy. Mivel a tavasszal főzött levendula szörp nemcsak a bizottság tetszését nyerte el, hanem a látogatóknak is nagyon ízlett, nagy volt iránta a kereslet, ezért jelenleg nincs a Folly szörp-kínálatában – erre a következő levendula szezonig, májusig kell – és érdemes – majd várni.

A helyszínen termesztett levendula adja a Folly Arborétum frissen védjegyzett szörpjének alapját. GasztroMagazin 2020.

A pincészet védjegyes borai: Buboréka rozé, Boróka, Olaszrizling, Budai zöld, Kéknyelű, Muscat ottonel.

###

Folly – A Balaton édenkertje

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul. A Folly család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat. Az érdeklődők a helyszínen Folly teákat, szörpöket és borokat is kóstolhatnak.
Az étteremben bőséges választékkal, szezonális ajánlatokkal, badacsonyi ínyencségekkel várják a vendégeket.

Kiegészítés: a bejelentett szigorítások értelmében éttermünk november 11-től zárva tart, határozatlan ideig az Arborétum is bezárja kapuit. Bízunk benne, hogy mihamarabb újranyithatunk!

Webshopunkból természetesen továbbra is rendelhetőek a Folly borok, szörpök és teák: https://www.folly.hu/webshop-93

Vigyázzunk egymásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .