BorokEgri borvidékHírek

98 pont. Világklasszis.

„Világklasszis” A történelem legmagasabb magyar száraz vörösbor pontszámát kapta az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok csúcsbora.

98 PONTOS A ST. ANDREA SZŐLŐBIRTOK BIKAVÉRE, AZ AGAPÉ

A legismertebb nemzetközi borszakíró, James Suckling rendkívül magas, 98 ponttal jutalmazta a 2018-as évjáratú AGAPÉ Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borát. A most közzétett pontszám alapján az AGAPÉ 2018 Magyarország legjobb száraz vörösbora. Suckling 98 pontja nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés, ahogy a szakíró fogalmaz, a St. Andrea Szőlőbirtok Agapéjának „a világ legjobb vörösboraihoz hasonlítható.” 98 PONTOS A ST. ANDREA SZŐLŐBIRTOK BIKAVÉRE, AZ AGAPÉ 2018. GasztroMagazin 2023.   98 PONTOS A ST. ANDREA SZŐLŐBIRTOK BIKAVÉRE, AZ AGAPÉ 2018. GasztroMagazin 2023.

A St. Andrea Szőlőbirtokot húsz évvel ezelőtt, 2002-ben alapította Dr. Lőrincz György borász. Az egerszalóki kis családi pincészet két évtized kitartó munkája után ma már hazánk egyik legismertebb borászata. Nemzetközi szinten is jelentős eredményeket tudhatnak magukénak, amely a kiemelkedő szakértői pontszámokban is tükröződik. Ezenfelül pedig Budapesten is található St. Andrea egység egy étterem és egy skybar, amelyek közel egy évtizede szintén sikeresen működnek.

A borászatot ma már apa és fia, a két Lőrincz György együtt vezeti, velük dolgozik az édesanya és feleség – névadó – Andrea, illetve a két kisebbik fiú is, Bálint és Ákos is. Ők látták vendégül James Suckling amerikai borszakértőt, aki júliusban látogatott el Egerszalókra, hogy hosszú órákon át kóstoljon és beszélgessen a családdal. A találkozásról emlékezetes felirat tanúskodik a birtok falán bekeretezve: You are rockstars – írta az amerikai szakíró.
98 PONTOS A ST. ANDREA SZŐLŐBIRTOK BIKAVÉRE, AZ AGAPÉ 2018. GasztroMagazin 2023.A pontszámokra azután egészen október végéig kellett várni, de megérte: a szőlőbirtok bora, az AGAPÉ 2018-s évjárata a nemzetközi szinten is kiemelkedő, 98 pontos értékelést kapott. A St. Andrea Szőlőbirtok ezzel másodjára írt történelmet. Két évvel ezelőtt a 2017-es évjáratú NAGY-EGED Egri Bikavér borukat 97 ponttal a világ 50 legjobb bora közé választották a Decanter világversenyen. Az akkori elismerés hatalmas lendületet adott Egernek és az egri bikavérnek.

„Megrendítő már csak a tény, hogy meglátogatott személyesen minket James Suckling. Az pedig, hogy ilyen pontszámokat kaptunk tőle, ámulatba ejtő. Egy olyan visszajelzés, ami megerősít minket abban, hogy Eger tényleg páratlan adottságokkal rendelkezik és ezzel az egyediséggel bátran ki lehet állnunk a világ elé, mert nem fogunk szégyenkezni. A 98 pont pedig egészen elképesztő. Éreztük eddig is, hogy a 2018-as talán a valaha volt legjobb St. Andrea évjárat, viszont ebből az évből az AGAPÉ ténylegesen életünk eddigi legjobb bora, amit világra segíthettünk. Nagyon hálásak vagyunk!” – összegezte érzéseit Ifj. Lőrincz György.

98 PONTOS A ST. ANDREA SZŐLŐBIRTOK BIKAVÉRE, AZ AGAPÉ 2018. GasztroMagazin 2023.

„Ez a fantasztikus vörös bor folyamatosan nyílik a piros bogyós gyümölcsökkel, például a cseresznyével, a virágokkal, a vörös rózsával és hibiszkusszal. Zúzott kő és tűzkő, kagylóhéj és végül gránit. Közepes és telt testű, rendkívül finom tanninokkal, amelyek végigfutnak a bor hosszán, ásványosságot és mélységet adnak neki. Elgondolkodtató és meditatív bor. Világklasszis. Kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah és kadarka házasítása. Adjunk neki három-négy évet, hogy kinyíljon. Legjobb 2027 után” – írja az Agapéről James Suckling.

Suckling elismerése nemcsak a pontszámban, hanem a fent idézett borleírásban is megmutatkozik. A mostani elismerés nagyban segítheti, hogy az Egri Bikavér új fejezete elkezdődjön a világban.

 

standrea.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .