GasztronómiaHírekVersenyek

The World’s 50 Best Restaurants – második ötven

A világ legjobb éttermei: kihirdették a The World’s 50 Best Restaurants második ötven helyezettjének listáját
A bővített listát a 2023-as díjátadó ünnepség előtt mutatták be

Közzétették a The World’s 50 Best Restaurants idei bővített rangsorának 51-100-dik helyezettjét. A S.Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák támogatásával megvalósított rangos nemzetközi kezdeményezés ünnepélyes díjátadóját június 20-án rendezik meg Valenciában, ahol kihirdetik a lista első 50 helyezettjét is. Az idei, 21. díjkiosztón öt kontinens éttermei mutatkoznak be. A teljes rangsor egy több mint ezer fős, független szakértőkből, nemzetközileg elismert séfekből, gasztronómiai újságírókból és utazó ínyencekből álló testület szavazatai alapján áll össze.

Az 51-100-as lista számokban

A listán 12 új étterem szerepel 11 különböző városból, Quitótól és Panama Citytől egészen Isztambulig és Párizsig

Öt kontinens 22 régiójának éttermei képviseltetik magukat

A listára 15 helyszín került Ázsiából, 21 Európából, hat Észak-Amerikából, öt Dél-Amerikából és három a Közel-Keletről és Afrikából

Az újoncok közül a legelőkelőbb, 59. helyet a limai Mérito étterem kapta

Dél-Amerikából három új belépőt köszönthetünk, közülük a limai Mérito étterem érte el a legelőkelőbb, 59. helyezést. Észak-Amerika versenyző éttermei között idén nincs újonc, a visszatérők között a brooklyni Chef’s Table lett a legeredményesebb 61. helyezettként. A legnagyobb számban európai éttermek kerültek a listára, a négy új belépő közül pedig Enrico Barolini milánói étterme volt a legsikeresebb a 85-ik hellyel. Közép-Kelet és Észak Afrika csak tavaly kapcsolódott be a versenybe, de idén ismét új indulóval, a dubai-i Ossiano-val (87. hely) bővült a régió. Ázsia 15 rangsorolt étterme között három újonc kapott helyet, amelyek közül a bangkoki Nusara ért el figyelemre méltó, 74. helyezést. Az 51-100-as ranglista élére egy tokiói étterem került, a Narisawa.

The World’s 50 Best Restaurants. GasztroMagazin 2023.
The World’s 50 Best Restaurants

 „Örömmel látjuk, hogy mennyi új helyszín került fel a bővített listára. A rangsorolt éttermek mindegyike kiváló gasztronómiai élményt kínál és kiemelkedő vendéglátói minőségről tesz tanúbizonyságot. Szívből gratulálunk minden résztvevőnek, mindig megtisztelő feladat elismerni a sikerek mögött álló csapatok odaadó munkáját. Már nagyon várjuk, hogy együtt ünnepelhessünk a rangsorolt éttermek képviselőivel díjátadó ceremóniánkon, Valenciában.” – mondta el William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.

A szavazás menete

A The World’s 50 Best Restaurants idei listája az 1080 főt számláló, nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület összesen 27 különálló régióra oszlik világszerte, egyenként 40 tagú, összetétele pedig nemek szerint is kiegyensúlyozott. A szavazási folyamatra az esemény egyetlen szponzorának sincs hatása. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 51-től 100-ig tartó rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott rangsor integritását és hitelességét.

Eredményhirdetés

A világ 50 legjobb éttermének 2023-as rangsorát Valencia kikötővárosában, ünnepélyes díjátadón jelentik be június 20-án, kedden, amelyet az esemény Facebook és Youtube oldalán követhet élőben a nagyközönség. Az élő közvetítés 20:40-kor kezdődik, amely során a lista kihirdetése mellett további díjakat is kiosztanak.

###

A lista helyezettjei 51-től 100-ig:

51. Narisawa Tokió
52. Hof Van Cleve Kruishoutem
53. Brat London
54. Alcalde Guadalajara
55. Ernst Berlin
56. Sorn Bangkok
57. Jordnær Koppenhága
58. Lasai Rio de Janeiro
59. Mérito Lima
60. La Cime Osaka
61. Chef’s Table at Brooklyn Fare New York
62. Arpège Párizs
63. Neolokal Isztambul
64. Aponiente El Puerto de Santa María
65. Burnt Ends Szingapúr
66. Turk Fatih Tutak Isztambul
67. Le Clarence Párizs
68. SingleThread Healdsburg
69. Zén Szingapúr
70. Sud 777 Mexikóváros
71. Core by Clare Smyth London
72. Sühring Bangkok
73. Cosme New York
74. Nusara Bangkok
75. Fyn Fokváros
76. Oteque Rio de Janeiro
77. Tantris München
78. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen Párizs
79. Nuema Quito
80. Flocons de Sel Megève
81. Azurmendi Larrabetzu
82. Enigma Barcelona
83. Sazenka Tokió
84. Meta Szingapúr
85. Enrico Bartolini Milánó
86. Lyle’s London
87. Ossiano Dubaj
88. Potong Bangkok
89. Mingles Szöul
90. Wing Hong Kong
91. Kadeau Koppenhága
92. Neighborhood Hong Kong
93. Kei Párizs
94. La Colombe Fokváros
95. Ceto Roquebrune-Cap-Martin
96. Ricard Camarena Restaurant Valencia
97. Labyrinth Szingapúr
98. Saison San Francisco
99. Fu He Hui Shanghai
100. Maito Panamaváros

###

A S.Pellegrino és az Acqua Panna

A S.Pellegrino és az Acqua Panna A világ legjobb 50 étterme (The World’s 50 Best Restaurants) és az 50 Best for Recovery fő partnerei. A S.Pellegrino és az Acqua Panna a fine dining világának vezető természetes ásványvíz márkái, amelyek világszerte együtt közvetítik a kiválóság, az élvezet és a jóllét hármasából álló olasz életstílust.

A világ 50 legjobb étterme

A világ 50 legjobb étterme 2002 óta közvetíti a gasztronómia világának sokszínűségét. A világ legrangosabb éttermeinek éves listája nemcsak a globális gasztronómiai trendek fokmérője és úttörője, de bemutatja az egyedülálló kulináris élményeket kínáló aktuálisan legfontosabb helyszíneit is. Az 50 legjobb… ranglistacsaládhoz tartozik még a Latin-Amerika 50 legjobb étterme, Ázsia 50 legjobb étterme, a Közel-Kelet és Észak-Afrika 50 legjobb étterme, a Világ 50 legjobb szállodája, a Világ 50 legjobb bárja, Ázsia 50 legjobb bárja, Észak-Amerika 50 legjobb bárja, az 50 legjobb felfedezés és a #50BestTalks sorozat, amelyek tulajdonosa és vezetője William Reed. Az 50 legjobb kezdeményezés célja, hogy összehozza a vendéglátóiparban működő közösségeket, elősegítse az együttműködést, a befogadást, a sokszínűséget, a felfedezést, és hozzájáruljon az előremutató változásokhoz.

Az esemény helyszíne, Visit Valencia

A Földközi-tenger által határolt Valencia Spanyolország harmadik legnagyobb városa, több mint 800 000 lakossal. A város tiszta, rendezett, tele hajókkal és zöldellő parkokkal, köszönhetően az évi több mint 300 napsütéses napnak. Gazdag mediterrán konyhája a várost körülvevő gyümölcsültetvényekről származó helyi alapanyagokra épül, amelyek ellátják a lokális piacokat, bárokat és éttermeket. Ezenkívül Valencia a legnemzetközibb spanyol étel, a paella szülőhelye. A város bármelyik évszakban tökéletes választás, köszönhetően az Unesco Örökség részét képező látnivalóknak, például a Lonja de la Seda, a Tribunal de las Aguas épületeinek vagy a Fallas fesztiválnak. Valencia élen jár a fenntartható projektek terén is, amiért számos nemzetközi díjjal jutalmazták: 2022-ben az Európai Intelligens Város, 2024-ben pedig az Európa Zöld Fővárosa címet nyerte el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .