GasztronómiaHírekVersenyek

Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.

A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d’Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.

A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett.

A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt.

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett.

Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel és szezonális zöldségekből készített raguval. GasztroMagazin 2023.
Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel és szezonális zöldségekből készített raguval.

Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.
A Bocuse d’Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást.

Rózsák savanyított gyökérzöldségekből, folyékony burgonyával, aromás fűszernövényekkel és érlelt sajttal - Ördöghal budapesti módra enyhén füstölt fésűkagylóval, sötét hínárral, citromos-túrós croutonnal. Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel, valamint tokaji borzselé céklával, puha hagyma fekete borssal és kakukkfűvel ízesítve, és ropogós Jeruzsálemi articsóka. A bronzérmes magyar csapat tálja a Bocuse d'Or világdöntőn. GasztroMagazin 2023.
Rózsák savanyított gyökérzöldségekből, folyékony burgonyával, aromás fűszernövényekkel és érlelt sajttal – Ördöghal budapesti módra enyhén füstölt fésűkagylóval, sötét hínárral, citromos-túrós croutonnal. Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel, valamint tokaji borzselé céklával, puha hagyma fekete borssal és kakukkfűvel ízesítve, és ropogós Jeruzsálemi articsóka. A bronzérmes magyar csapat tálja a Bocuse d’Or világdöntőn.

A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.

Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

 

Feed the Kids menü:Hideg tök erőleves, tökkel és petrezselyemmel töltött uborka, felvert zabtejszín retekkel és füstölt olajjal marinált borsóval. Tükörtojás gombákkal, hagymákkal, savanyított tökkel, vadkakukkfűvel és krémes tojássárgával. A mártás érlelt magyar sajttal, tökkel és tökolajjal. Vaníliás joghurtmousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta, ropogós „föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna. GasztroMagazin 2023.
Feed the Kids menü: Hideg tök erőleves, tökkel és petrezselyemmel töltött uborka, felvert zabtejszín retekkel és füstölt olajjal marinált borsóval. Tükörtojás gombákkal, hagymákkal, savanyított tökkel, vadkakukkfűvel és krémes tojássárgával. A mártás érlelt magyar sajttal, tökkel és tökolajjal. Vaníliás joghurtmousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta, ropogós „föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna.

MTI 2023. január 23., hétfő 19:26

Fotók Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook-oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .