Vegán január az Emirates-nél

A 2014-ben indult nemzetközi “Veganuárt”, azaz, a vegán étrendet népszerűsítő egy hónapos kezdeményezést ünnepli januárban az Emirates. A növényi alapú étrend népszerűségének gyors növekedését bizonyítja, hogy tavaly 154 százalékkal nőtt azon utasok száma, akik a legnagyobb nemzetközi légitársaság fedélzetén ilyen ételt rendeltek. Összegyűjtöttük az utasok kedvenc vegán ételeit.

Vegán kínálat a fedélzeten és a várótermekben

A növényi alapú ételek egyre népszerűbbek azok között is, akik nem tartják magukat teljesen vegánnak, de időnként inkább könnyebb, húsmentes ételeket választanak. Az Emirates már az 1990-es évek óta kínál vegán ételeket a fedélzeten. Mára több, mint 180 recept közül választhatnak a növényi étrendet követő utasok és azok, akik egészséges, növényi ételeket kóstolnának repülés közben. Kezdetben csak néhány útvonalon volt jellemző, hogy vegán ételt kértek az utasok. Ilyen volt India, ahol több vallás is növényi alapú táplálkozást ír elő. Az utóbbi években azonban a vegán ételek népszerűsége rohamosan nőni kezdett világszerte. Ezért a vegán opciók a fedélzeten és az Emirates várótermeiben is megrendelhetők és előrendelhetők.

Az utazók az Emirates bármely járatán, mindegyik utasosztályon, 24 órával az indulás előtt jelezhetik, ha vegán menüt kérnének. De a legnépszerűbb útvonalakon még erre sincs szükség, a növényi alapú ételek a fő menüválaszték részeként választhatók. Az újításoknak köszönhetően 2022-ben, a fedélzeten felszolgált vegán ételekre 154 százalékkal nagyobb volt a kereslet, mint a megelőző időszakban. Több, mint 280 ezer adag növényi alapú ételt fogyasztottak az Emirates utasai.

Emirates First & Business Class Menü. GasztroMagazin 2023.

Ínycsiklandó ételkülönlegességek

A VegNews tematikus online híroldal vegetáriánus és vegán utasok körében végzett felmérése szerint már most a legnépszerűbb légitársaságnak számít az Emirates. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a vállalat 2022-ben egy olyan új vegán menüt alkotott meg a First és a Business osztály utasai számára. Ez vetekszik a fine dining éttermek kínálatával! A tökéletes vegán menü fejlesztése egy éven át tartott. A világ különböző tájairól érkező séfek táplálkozási szakértőkkel együttműködve a meglévő, népszerű ételekből kiindulva keresték meg azokat a hozzávalókat, amelyek az ízek megtartása mellett átválthatók a vegán receptekbe. A cél az volt, hogy olyan menüt hozzanak létre, amely a légitársaság minden utasának tetszik, nem csak a vegán utasoknak.

A menü olyan ételeket tartalmaz, mint a serpenyőben sült királyi osztriga gomba jackfruit biryanival, szeletelt karalábéval és égetett naranccsal, vagy a csokoládés szarvasgombás torta mogyoróval, pisztáciával és aranylevéllel, illetve a zöld szőlőtorta kandírozott rózsaszirmokkal, vaníliapudinggal és csillogó yuzugyöngyökkel díszített bogyókompóttal. Külön érdekesség, hogy 2022-ben több, mint 195 ezer vegán desszertet szolgáltak fel az Emirates gépeken, köztük olyan csábító finomságokat, mint a friss, lédús eperrel turbózott étcsokoládépudingos torta, a kókuszkrémmel megspékelt pikáns citromtorta és az édes eperkompóttal gazdagított csokoládés tofu-sajttorta.

Kiváló minőségű, egészséges összetevők

Az Emirates konyháiban használt alternatív termékek közé tartozik többek között a kézműves vegán sajt, a fehér lisztet helyettesítő csicseriborsóliszt, a teljes zsírtartalmú tejszín helyett a kókusztejszín, valamint vaj helyett a kókuszvaj vagy margarin, míg a kókusz- és lenmagolajat a növényi olajok egészségesebb alternatívájaként használják. Az Emirates menüi számos szuperélelmiszert is tartalmaznak, például az antioxidánsokban gazdag fekete és fehér quinoa magokat.

A vegán desszerteket ráadásul a Dominikai Köztársaságból származó, 60 százalékban nyers kakaóból készült bio étcsokoládé felhasználásával készítik. Az Emirates fedélzetén a vegán ételválaszték salátákból, gyümölcsökből és zöldségekből áll, amelyeket több, az Egyesült Arab Emírségekben működő beszállítótól, többek között a Bustanicából szereznek be. A Bustanica a világ legnagyobb hidrokultúrás vertikális farmja, amelyet az Emirates 16 milliárd forintos beruházással hozott létre. A Bustanica terményeit növényvédő szerek, gyomirtók és vegyszerek nélkül termesztik.

Az umami hatás

Az Emirates díjnyertes séfjei a textúrák és az infúziók okos használatával törekedtek az úgynevezett umami hatás elérésére, vagyis az ízek maximalizálására. Számos vegán étel központi hozzávalója a jackfruit, egy Délnyugat-Indiából származó rostos gyümölcs, mivel húsos textúrával főzhető. Ezt gyakran párosítják karalábéval, amely magába szívja az ízeket, és így tökéletes pácokhoz vagy főzéshez. Az ízletes ételek összetevői közé tartozik még a tofu, a karfiol steak, valamint a diófélék és a hüvelyesek. A frissességre, az ízek élénkségére és a jóllakottságra fókuszáló vegán ételek színes és egészséges választékot nyújtanak. A séfek a díszítésre is nagy figyelmet szántak, ugyanis az ételeket a vertikális farmon termesztett friss fűszernövényekkel, bogyós gyümölcsökkel tökéletesítették, míg számos új vegán desszertet valódi aranylemezzel díszített lapokkal tettek még fenségesebbé.

Emirates First & Business Class Menü. GasztroMagazin 2023.

A turistaosztály jelenlegi vegán kedvencei közé tartozik a krémes spenótos-avokádós mousse marinált tofuval, blansírozott hóborsóval, retekkel, spárgával, gránátalmával, cukkiniszalaggal és sriracha olajjal; a sokszínű quinoa zamatos karamellizált körtével és zellerpürével, sült karfiollal, mázas sárgarépával, párolt kelkáposztával és medvehagymás pestóval; valamint a krémes árparizottó gombával, napon szárított paradicsommal, margarinos gesztenyével, blansírozott brokkolinivel és pirított tökmaggal.

Az Emirates aktuális ajánlatairól, a foglalás menetéről és az általános utazási feltételekről az Emirates honlapján találsz tájékoztatást: www.emirates.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .