Balatonfelvidéki borvidékBorászok

A Veszprémi Érseki Pincészetnél is lemetszették a Vince-napi vesszőket

Bár az idei év kivétel, rendszerint január az egyik leghidegebb téli hónap. Azt gondolnánk, ilyenkor a természet is pihen. Ez azonban nem teljesen igaz. Január végén már találunk a n aptárban a szőlészek szempontjából jeles dátumot. Január 22-e Szent Vince ünnepe. A néphagyomány szerint ezen a napon megjósolható az őszi termés minősége.

A jeles nap alkalmából a Veszprémi Érseki Pincészetnél is lemetszették az úgynevezett vincevesszőket. A felsőörsi és mindszentkállai birtokon természetesen nemcsak a népi jóslásokban bíznak a szakemberek. A pincészetben komoly, évszázados hagyománnyal bíró, igen tudatos szőlőgazdálkodás és borkészítés zajlik.

Ki volt Szent Vince?

A III-IV. században élt Vince életéről és haláláról kevés adat maradt meg. A spanyol vértanú-diakónus tisztelete viszonylag rövid időn belül kialakult, hiszen már az V. századból vannak ezt igazoló feljegyzések. Szent Ágoston maga is több prédikációt mondott Vince tiszteletére. Rómában több templom viseli a nevét. Vince minden bizonnyal a neve miatt lett a bor patrónusa. A Vince név megfelelője a Vincent – ami vin cent, százszoros bor jelentéssel is bír. Az európai kultúrkörben a XI. századra Szent Vince a borkereskedők, szőlőművesek, vincellérek és pincemesterek védőszentjévé vált.

Vince-napi szokások

A néphagyomány több jelre is figyel január 22-én, Szent Vince napján. Az egyik ilyen az úgynevezett „vincevessző”. A szokás lényege, hogy a jeles napon a szőlőből vesszőt kell metszeni, majd meleg szobában vízbe állítani. Ha kihajt a szőlővessző, a rajta található rügyek alapján megjósolható az őszi termés mennyisége. A másik népi hagyomány az időjáráshoz kötődik. Azt tartották, ha csapadékos az idő a szent ünnepén, esetleg olvad, és megcsordul az eresz, akkor a bortermés megfelelő lesz.

„A népi hagyományok általában több év alatt megfigyelt tapasztalásokból, visszatérő jelekből alakultak ki. A szőlősgazdák mindig is nagy harmóniában éltek (és élnek ma is) a természettel. Emiatt odafigyeltek az időjárás, a növényzet jeleire, és az azokból kialakuló következményekre. A népi hagyománynak és a hozzá kapcsolódó szokásoknak van egyfajta közösségteremtő ereje is, hiszen általában valamilyen közösségi alkalmat, rendezvényt is tartanak ilyenkor. Manapság is sok helyütt rendeznek programokat Vince-nap alkalmából. Az Érseki Pincészet mindkét – mindszentkállai és felsőörsi – birtokán lemetszettük a vincevesszőket, ezzel jelképesen el is indítottuk az évet” – magyarázza Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Borászat főborásza vincevessző metszése közben. GasztroMagazin 2023.

A pincészet szakemberei tudásuk legjavát nyújtva igyekeznek idén is a lehető legjobb borokat elkészíteni a leszüretelt szőlőből. Hogy pontosan most milyen munkák zajlanak, arról a főborász mesélt részletesebben.

„Ahogy végeztünk a pincében, elkezdtük decemberben a metszést, ami az időjárás függvényében, februárig közepéig fog tartani. Mindkét területen Guyot- (szálvessző) és rövid csapos metszést alkalmazunk. A metszés az egyik legfontosabb munkafolyamat. Nagyon precízen kell elvégeznünk a metszést, mert ekkor állítjuk be a tőkén a terméshozam mennyiségét. Metszés közben a pincében sem áll meg a munka egy percig sem. Február elején fogjuk elkezdeni házasítani borainkat. Ez az egyik legjobb része a borászkodásnak, mivel ekkor születnek meg végső formájukban boraink.  Olyan, mint amikor főz az ember… Próbálja eltalálni a legjobb és legtökéletesebb egysúlyt mind ízben, mind illatban, hogy a kész „termék”, érzelmeket váltson ki, az emberekből.”

A Veszprémi Érsekség és az Érseki Pincészet életében is jelentős év az idei.

2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódva tavasztól ismét látogatható lesz a veszprémi várnegyed. A főegyházmegye szívében található várban az Érsekség tulajdonában lévő 18 épület és a hozzá tartozó terek és udvarok 2025-re teljesen megújulnak. A fejlesztésnek már idén is több eredménye látható lesz: a tervek szerint 2023 húsvétján a Szent Mihály Főszékesegyházban tartják a feltámadási szentmisét, májustól pedig ismét látogatható lesz a Körmendy Ház, a Bíró-Giczey Ház és az Érseki Palota egyes részei. A várnegyed mellett az Érseki Pincészet és borai is megújulnak, emellett új honlap, webshop és új borcsaládok várják majd a fogyasztókat. A csaknem 750 éves múlttal rendelkező Veszprémi Érseki Pincészet számára 2023-a megújulás éve lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .