GasztronómiaSzálloda

Egészséges étkezés karácsonykor a séf tanácsaival

A Karácsony elképzelhetetlen a gazdag menüsor és egymást követő családi ebédek, vacsorák nélkül. Érthető, hogy elterjedtek azok a viccek, amelyek csattanója az ünnep utáni súlygyarapodás. Elég azonban egy kis odafigyelés és vállalkozó kedv, máris kordában tarthatjuk a kilókat, és még a kulináris élményekről sem kell lemondanunk.

A soproni Fagus Hotel executive séfje most megmutatja, hogyan lehet egészségesebb az ünnepi ebéd, még akkor is, ha ragaszkodunk a hagyományos ízekhez.

Az ünnepek egyik főszereplője a többfogásos ebéd vagy vacsora, ahol általában a hagyományos ízek és elkészítési módok dominálnak. Jellemzőek a zsírosabb ételek, a különböző húsok és természetesen a sokféle édesség. Az önfegyelmünkön is múlik, mennyire esszük magunkat degeszre az ünnepi asztalnál. Léteznek egészséges receptek, amelyekkel kiválthatjuk a nehezebb fogásokat. Ha ehhez még egy-két praktikus tanácsot is megfogadunk, nem kell az új évet rögtön kilóinkra vonatkozó fogadalommal és egy fogyókúrával kezdeni!

Csécsényi Zoltán mondja ezt, a soproni Fagus Hotel executive séfje, aki hasznos tudnivalókat és egy karácsonyi receptet oszt meg most velünk.

Könnyebb levessel melegítsük be a gyomrunkat!

Köztudott, hogy a hal az egyik legegészségesebb húsféle. Fehérjetartalma 15-20 százalék körül van, tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyeknek kedvező az élettani hatása. Sok benne az A- és D-vitamin. Ha ragaszkodunk a halászléhez, de a hagyományoshoz képest könnyebb levest szeretnénk, az alapot inkább kevesebb zsírosabb harcsából és pontyból, és több soványabb húsú süllőből készítsük.

Csécsényi Zoltán szerint – mivel a valódi aromát egyébként is az összefőzött halfej és halfarok adja – húsról nyugodtan távolítsuk el a zsírosabb részeket főzés előtt. Aki gyufatésztával szokta főzni a halászlét, próbálja ki anélkül! Ha lehet, a kenyeret is felejtsük el, hisz így is visszafoghatjuk szénhidrátfogyasztásunkat.

Ha vállalkozó szelleműek vagyunk, pikáns karácsonyi ízzel is kísérletezhetünk. Az édesburgonya krémleves nem csak finom, de könnyű is. Ehhez kevés zöldséggel készítsünk csontlevesalapot, amelyben majd az olajon pirított hagymával, fokhagymával, sóval, borssal együtt megfőzzük a kockára vágott édesburgonyát. Ezt az egészet végül krémleves állagúra turmixoljuk, és kevés chilivel megszórjuk.

Újítani nem szentségtörés: készítsük másként a főételeket!

Ha terülj-terülj asztalkámmal szeretnénk elkápráztatni a családot, de szívesen csökkentenénk a kalóriatartalmat, gondoljuk át, hogyan lehetne kicsit másképpen elkészíteni kedvenceinket. Népszerű második fogás többek között a rántott hal. A mellé kínált majonézes krumplisaláta elsőre könnyűnek és egészségesnem tűnik. Ha azonban zsírosan készítjük el, ettől is kialakulhat teltségérzés, nehéz emésztés. Keressünk helyette új salátarecepteket! A tormás-citromos krumplisalátához például kevés tejfölre, citromra, tormára, kevés olívaolajra és hagymára van szükség. Ízlés szerint ízesíthetjük.

Másik nagy klasszikus a töltött káposzta. Ezt is el lehet készíteni úgy, hogy ne terheljük vele az emésztésünk, és ne gyártsunk kalóriabombát. A legfontosabb hozzávalója, a káposzta egyébként az egyik legegészségesebb zöldség, ami tele van A-, C-, B1- és E-vitaminnal. A töltelékhez válasszunk sovány disznó- és marhahús keverékét vagy sovány csirkehúst. A rizst váltsuk ki barnarizzsel vagy például bulgurral, kölessel. A Fagus séfje szerint azért érdemes tejföl helyett görög joghurttal meglocsolni a gombócokat, mert állagában hasonlít a tejfölhöz, viszont sok probiotikum van benne, ami jót tesz az emésztőrendszernek. Ha nem idegenkedünk a vegetáriánus változattól, még könnyebbé tehetjük a töltött káposztát, ha hús helyett bab alapú morzsolt húshelyettesítővel főzzük.

Így lehet egészségesebb a dolce vita

Az i-re a pontot a desszertek és más édes harapnivalók teszik fel. Kilóink és közérzetünk azonban hálásak lesznek, ha meghatározzuk magunknak, hogy csupán egy vagy két szelet süteményt eszünk az étkezés zárásaként. Magas cukortartalmú üdítőt sem iszunk ezekhez.

Sok múlik azon, milyen süteményeket és milyen hozzávalókból készítünk. A bejgli tésztájához használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, zabpehelylisztet vagy akár szénhidrátcsökkentet lisztet. A mákos és diós töltelékhez cukor helyett adhatunk mézet vagy édesítőt, így nyírfacukrot, vagy fruktózt – javasolja a Fagus séfje.

Aki ennél is tovább szeretne menni az újításban, ma már többféle diétás vagy vegán recept között válogathat. A kókuszgolyót így teljeskiőrlésű kekszből, növényi tejből és édesítőből készíthetjük, a muffinnál pedig bevált praktika, ha banánnal ízesítjük, és nem adunk hozzá cukrot.

###

Fagus Hotel Conference & Spa****

A Fagus Hotel Conference & Spa Sopron legnagyobb, 144 szobás, hazai és nemzetközi ízeket, helyi borokat kínáló étteremmel, két bárral, egy úszómedencével, élménymedencével gyermekmedencével, egyedülálló spa- és szaunavilággal rendelkező szállodája. A Lövérek ölelésében elhelyezkedő komplexum a régió turizmusának fontos szereplőjeként a legmodernebb audiovizuális technikával felszerelt konferenciatermekkel is rendelkezik.
www.fagushotel.hu | Facebook | Instagram

Adventor Hotels

Az Adventor Hotels célja és hitvallása, hogy szállodaüzemeltető és ingatlanfejlesztő cégként minőségi és folyamatosan megújuló szálloda portfóliójával egyedi értéket és szolgáltatáspalettát kínáljon a Magyarországon pihenni és kikapcsolódni vágyóknak. A portfólió jelenlegi szállodái: a bükfürdői Greenfield Hotel Golf & Spa, a keszthelyi Hotel Sirius, valamint a soproni Fagus Hotel Conference & Spa.
www.adventorhotels.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .