BorokHírekVersenyek

Megvannak a Winelovers Wine Awards eredményei

Három napon át zajlott a budapesti Continental Hotelben első ízben megrendezett Winelovers Wine Awards. A „Winelovers 100 – 100 legjobb magyar bor” kiválasztásból kinőtt nemzetközi borversenyre 14 országból 623 tételt neveztek a borászatok, amely óriási szám ahhoz képest, hogy a megrendezésére idén először került sor.

A Winelovers Wine Awards erőssége volt, hogy a nemzetközi borvilág legnagyobb neveit, magas képesítésű szakembereit kérte fel a bírálatra. Ők a szakmai tudásuk mellett véleményvezérek is a borpiacon. A célok között az is szerepelt, hogy a bírálat után a kóstolt borok általuk külföldön is reflektorfénybe kerüljenek. Ott volt a zsűriben Essi Avellan, a pezsgők egyik legavatottabb Master of Wine szakértője. Rose Murray Brown MW, aki a cabernet franc-ról tartott mesterkurzust. Elizabeth Gabay MW, a rozé specialista. Lenka Sedlackova MW, a görög borok szerelmese. Czinki Tamás, hazánk egyetlen Master Sommelier-e. Rajtuk kívül számos borkereskedő, sommelier és borszakíró, valamint természetesen a hazai szakma krémje is.

Winelovers Wine Awards eredmények 2022. GasztroMagazin 2022.

A bírák két napon át kóstolták és pontozták a borokat, és többek között azt is vizsgálták, hogy egy adott bor mennyire nevezhető tipikusnak a szőlőfajta, a származás és a stílus tekintetében, a kategóriájában mennyire közelít az “origóhoz”.

“Az én feladatom volt a nemzetközi zsűritagok meghívása, a verseny idején pedig az, hogy mindenben segítsem őket, és jól érezzék magukat. Most, a verseny után nagyszerű érzés olvasni tőlük a sok pozitív visszajelzést, és büszke vagyok, hogy ilyen parádés, nemzetközi mércével is remek zsűri állt össze ”- emelti ki Németh Ágnes, a Hungarianwines.eu tulajdonos-főszerkesztője.

Winelovers Wine Awards eredmények 2022. GasztroMagazin 2022.

Bálint László DipWSET, a Winelovers Wine Awards 2022 borverseny elnöke szerint is “nagyon jót tett a borverseny struktúrájának, hogy minden borstílusnak nemzetközi szintű szaktekintély felelőse volt. Például a rozékat kóstoló bizottságot Elizabeth Gabay MW vezette, aki a téma elismert szakértője. Hasonlóképpen a pezsgőknél Essi Avellan elnökölt, és így volt ez a másik négy borstílusnál is. A pontok ezáltal a helyükre kerültek, nemzetközi szinten is megállják a helyüket”

Milyen díjak születtek a Winelovers Wine Awards-on?

A Winelovers Wine Awards-on 555 érmet osztottak ki, Gold, Silver, Bronz és Commended kategóriában. Gold minősítést a 90-95 pontot elért borok kaptak, Silver minősítést 87–90 pont között lehetett elérni. 93 volt a legmagasabb szerzett pontszám, amelyet kivétel nélkül természetes édesborok kaptak: a Pauleczki Vin Szőlőbirtok és Pincészet 1968-as évjáratú Esszenciája, a Holdvölgy Culture 2017, a Breinterbach 6 puttonyos Tokaji Aszú 2019, a Pelle Pince 6 puttonyos Tokaji Aszú 2019 és a Szeremley Birtok Késői szüretelésű 2005-ös Zeusz bora.

Több hazai vörösbor is jól szerepelt a versenyen: 92 pontot kapott az Eszterbauer Borászat Grand Cuvée 2017, a következő vöröseket pedig 91 pontra értékelték: Maul Zsolt Prémium Winery Lator 2018, Vesztergombi Pince Alpha 2017, Wunderlich Cassiopeia Cabernet franc 2012.

Száraz fehér kategóriában tipikus magyar fajtáink vitték a prímet: a legjobb eredményt, 91 pontot a Holdvölgy 2018-as Intuition No3. Furmint, valamint a Kancellár Birtok 2018-as Juhfark érte el.

Az 555 érmes bor közül 62 kapott aranyérmet, 137 pedig ezüstérmet, valamint további további 22 különdíj kiosztására is sor került.

A Best of Country díjat legalább 10 tétel nevezése esetén lehetett elnyerni, Magyarországon kívül megkapta Olaszország, Románia, Szlovákia és Ukrajna is. A szervezők különösen fontosnak tartották, hogy a szolidaritás jegyében a háború sújtotta Ukrajna területéről is érkezzenek borok, és örömmel adták át a Best of Ukraine díjat a kárpátaljai Sass Pincészetnek.

A Best of Grape Variety díjakat egy-egy szőlőfajta érdemelhette ki, így kapta meg a Best of Cabernet franc díjat Maul Zsolt 2018-as Lator tétele, a Best of Kékfrankos díjat a Stier Pincészet 2017-es bora, vagy a Best of Sauvignon Blanc díjat a Haraszthy Pincészet.

Hogyan értékelték a Master of Wine-ok a magyar borokat?

Winelovers Wine Awards eredmények 2022. GasztroMagazin 2022.

Essi Avellan Master of Wine

“A Winelovers Wine Awards-on érezhető volt a nemzetközi zsűri erős jelenléte, mindenféle szakterületről. Nagyon remélem, hogy idővel meg tud erősödni ez a verseny, mint a közép-kelet-európai borok seregszemléje.”

Winelovers Wine Awards eredmények 2022. GasztroMagazin 2022.

Elizabeth Gabay Master of Wine

“Magyarország klímája kiválóan alkalmas arra, hogy jó minőségű rozék készüljenek, nem is beszélve arról, hogy sok olyan helyi fajta terem az országban, amely remek rozé-alapanyag. A kékfrankos és a kadarka gyönyörű tételeket ad, miért ne készülhetnének belőlük prémium minőségű borok a nemzetközi piacra? (…) A versenyen a rozé tételek legalább 50-60%-a igazán komoly tétel volt. Szóval nagyon boldog vagyok a szekció borai miatt.”

Lenka Sedlackova Master of Wine

“Sokaknak, akik borkereskedelemmel foglalkoznak, a magyar borok hallatán egyből a vulkanikusság jut eszükbe. Nem csak a furmint ismert, de a juhfark is Somlóról, a Balaton környékén is sok területen vannak vulkanikus talajok. Az én kedvenc magyar boraim is ilyen talajról származnak. Ez egy olyan izgalmas sajátosság, amiről érdemes beszélni.”

Winelovers Wine Awards eredmények 2022. GasztroMagazin 2022.

Rose Murray Brown Master of Wine

“Egy ideje nagy érdeklődéssel figyelem a magyar borokat, szeretném őket jobban megismerni, és nagy potenciált látok bennük. (…) az elmúlt években érezhető az elmozdulás, az emberek kezdik látni a magyar bor sokszínűségét, a sokféle fajtát, stílust és a minőséget is. (…) A száraz furmint egyre szélesebb közönséget nyer meg magának. Természetesen ez nem egy mindenkinek tetsző, könnyű bor a magas savaival, de ezt el kell fogadni. Mivel azonban igazán jó kísérője az ételeknek, a sommelier-k egyre lelkesebben teszik fel az itallapokra.”

„Villány és a cabernet franc különösen érdekel, mert Villány egy remek példa arra, hogyan kell jól menedzselnie magát egy borvidéknek. Itt a borászok együttműködnek, összefognak és minőséget hoznak létre, aminek köszönhetően kialakítottak egy közös víziót, ez volt a cabernet franc eredetvédelme.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .