Rekordot döntött a Somlói Juhfark Ünnep

A hétvégén tartották meg a somlói borászok a Juhfark nagyszabású bemutatóját a Tornai Pincészetben. A már hatodik alkalommal megrendezett reprezentatív sétálókóstolón látogatói rekord született: minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a résztvevő 17 pince 28 Juhfark borára és a kiegészítő programokra.

A Juhfark különleges, ősi magyar szőlőfajta, kizárólag Magyarországon fordul elő, és döntő részben a Somlón termesztik. Visszafogottsága miatt kitűnően képes megjeleníteni a különlegesen ásványos és karakteres terroirt, amely az egész világon elismertté teszi a somlói borokat. Emellett sokoldalú is: minden borstílusban értékes bor készíthető belőle. A Somlón ezt a fajtát termesztik legnagyobb területen, és kiemelkedő szerepe van a borvidék identitásának meghatározásában is.

Somlói Juhfark Ünnep 2021 a Tornai Pincében. GasztroMagazin 2021.

A kóstoló évről évre egyre több látogatót vonz, és mára az országos jelentőségű rendezvények között is mértékadóvá vált – stabil szakmai és közönségsiker. Most a Tornai pincészet hatalmas rendezvényterme már a nyitásra megtelt az érdeklődőkkel. Tornai Tamás, a házigazda megnyitója után Baráth Sándor a Nagy-Somlói Hegyközség elnöke tartott rövid előadást a mértékletes borfogyasztás kedvező élettani hatásairól és a somlói eredetvédelem jelentőségéről. Majd hét órán át, egészen a zárásig kimagasló érdeklődés mellett zajlott a sétálókostoló, ahol 17 pince képviselője nem csak bemutatta borait – összesen 28 tételt – hanem be is avatta az érdeklődőket a borok készítésének részleteibe.

Somlói Juhfark Ünnep 2021 a Tornai Pincében. GasztroMagazin 2021.

Népszerűek voltak a kiegészítő programok is: a somlói dűlőket bemutató buszos kirándulásból ráadást kellett szervezni, és több mint teltházzal futottak workshopok és a pincét bemutató túrák is.

Tornai Tamás régi évjáratú Jufhark borok összehasonlító kóstolójával bizonyította, hogy a hegy különleges talajösszetételének köszönhetően a magas minőségű somlói borok nem öregszenek, sőt egyre gazdagabbá válnak. Ez fehérborok esetében világszinten is ritka, és különösen értékessé teszi őket. A résztvevők véleménye alapján a 2008-as Tornai Grófi Juhfark kiemelkedő példája ennek.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus workshopja nem csak borokról szólt, hanem a kulináris felfedezés örömét kínálta: hat különböző stílusú borhoz kereste a legjobban illő, sokszor nem is ismert típusú sajtot, és így mutatta be, hogyan alakul ki harmónia és kölcsönös értéknövelő hatás sajt és bor között.

Somói Juhfark Únnep 2021 a somlói Tornai Birtokon. GasztroMagazin 2021.

Egy ikonikus fajta, és így egy borvidék sikere nem csak a jó borokon múlik, hanem közösség és márkaépítés is kell hozzá. A somlói borászok régóta dolgoznak ezen, idén már közös standdal jelentkeztek a Budapesti Borfesztiválon, és több évre szóló támogatást is elnyertek az Agrárminisztérium marketingpályázatán. Fontos eleme a közös munkának, hogy a Juhfarkünnepen bemutatott borokat előkóstolón választották ki. Ez nem csak a minőségre garancia, de a borkészítési filozófiák és módszerek összecsiszolására is kitűnő alkalom. Ami szintén feltétele a közönség- és piaci sikernek, és a Somló ebben is jó úton jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .