BorászokBorokHírekTokaji borvidék

A Solid borbárban mutatkozott be Eve, Violet és Leslie

Szokolai Máté október 14-én és 18-án a Solid borbárban tartott zárt körű borkóstolón mutatta be először a szakmának a 2016 óta jegyzett tokaji borászata, a Chateau Mate természetközeli portfólióját. A limitált mennyiségben elérhető palackokkal ugyanúgy célja, hogy az ország legjobb borászai között tartsák számon, mint hogy nemzetközi elismerésre is szert tegyen. A szakmától kapott pozitív visszacsatolás alapján jó úton jár afelé, hogy elérje, amit eltervezett.

A szakmai bemutató csaknem egy éves csúszással került megrendezésre. Máté az eltelt időszakban sem tétlenkedett: évek óta ápol jó kapcsolatot Jancis Robinson Master of Wine-nal, így neki is küldött pár palackot kóstolásra.

Szokolai Máté Chateau Mate. GasztroMagazin 2021.

„A visszajelzésén én lepődtem meg legjobban.”

– mondja Máté – „Azt mondta, hogy éppen egy Tokaj tematikájú cikken dolgozik és nagyon örült, hogy az én palackjaimat is kibontotta az íráshoz, mert számára egyértelmű, hogy az én boraimat is szeretné megemlíteni a cikkben.”

Jancis Robinson 17 pontra értékelte Máté bemutatkozó tételeit. Nem elégedett meg azonban ennyivel. További Master of Wine-okat keresett meg kérésével, hogy megkóstolnák-e a borait. Miután Ned Goodwintól (Ausztrália és Dél-Ázsia legbefolyásosabb szakújságírója) pozitív visszajelzés érkezett, kiküldte a tételeket Ausztráliába.

„Ned Goodwin szakterületeibe nem tartoznak bele a magyar borok, így az ő véleménye nagyon fontos volt számomra. Mikor visszaírt, hogy a százas skálán 94 pontot kapott a #1 Leslie, akkor nyugodtam meg először, hogy jó úton járok.”

Szokolai Máté Chateau Mate. GasztroMagazin 2021.

A Solid borbárban megtartott kóstolón bemutatkozó Nature 1 (2019), Nature 2 (2020), #2 Eve (2019), #2 Eve Magnum (2019), #0 Violet Limited Edition (2017), #1 Leslie (2018) és #1 Leslie Magnum (2018) elnevezésű tételek furmint és hárslevelű házasításából születtek. A tállyai Hetény dűlőben megtermelt borok minimális beavatkozás mellett készültek. A szőlő ökológiai művelése mellett a bor a pincemunkálatok során is csak ként kapott, így biztosítva a természetességet.

„A bemutatón olyan történt ami hazai borbemutatókon nagyon ritkán esik meg a tapasztalt kóstolóval, történetesen fülig szaladt a szám és elöntött a wow érzés.”

mondta el a kóstoló után Rhein Krisztián borkereskedő, borszakértő. „A poharakba burgundi stílusban köszönt vissza Tokaj minden szerethető szépsége decens eleganciával, érett trópusi gyümölcsökkel, rendkívül élvezetes és vibráló savakkal és nagyon szép egyensúllyal. Az első bortól a Nature-től az utolsóig a #1 Leslie-ig gyönyörű íve volt a sornak. Bátran mondhatom, hogy a Chateau Mate borai nemzetközi színvonalat hoznak. Ez Tokaj viszonylatában – bár főleg az édes borok esetében – nem ritka, de egy ilyen kis mikrobirtoktól ez száraz kategóriában felettébb megsüvegelendő.”

A Chateau Mate története

Szokolai Máté több mint egy évtizedre visszamenőleg ápol szorosabb kapcsolatot a borokkal. A ranglétra végigjárása után 2016-ban örökségének keresett megfelelő helyet, amikor szőlősterületet szeretett volna vásárolni. Az irányt egy budapesti borkóstoló mutatta meg számára, ahol beleszeretett a kóstolt tállyai borokba. A borász segítségével két héten belül így ő maga is tállyai szőlőtulajdonosnak mondhatta magát. Az első év terméséből még csak pálinka készült, a következő év gondos szőlőmunkálatai viszont megengedték számára, hogy elkészítse első önálló tételeit. Máté jelenleg az aborbolt.com és a champagneshop.hu webáruházak tulajdonosa. Borai megvásárolhatóak közvetlenül az aborbolt.com oldalain is, valamint a Culinaris delikátesz üzletben és a Soproni Natura Vinotékában is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .