Bárok és borokHírekRumSzeszes italok

Ian Burrell a Zacapa masterclasson árulta el a rumfogyasztás titkait

Magyarországra látogatott a világhírű, díjnyertes rumszakértő

A 2020 Bar World’s Top 100 eseményen a tizedik legbefolyásosabb személynek választott rumszakértő a Four Seasons Hotel Gresham Palota új, szecessziós luxusbárjában, a Múzsában kápráztatta el a közönséget. A Diageo és a Múzsa Bár közös szervezésében rendezett masterclass eseményen a rum kalandos történelméről és a guatemalai Ron Zacapa család háromféle italkülönlegességéről tudhattak meg többet az érdeklődők, miközben kiváló desszertpárosítással finomították a hamisítatlan közép-amerikai hangulatot.

Burrell rum és koktélok iránti szenvedélye 2007 óta töretlen. A korábban profi kosárlabdajátékosként tevékenykedő szakember 2014-ben a legnagyobb rumkóstoló és mesterkurzus szervezésével kiérdemelte a Guinness Rekordot. A világ első, nemzetközi rum fesztiválja, a UK Rum Fest is az ő nevéhez fűződik, később ennek mintájára szervezték a világszerte népszerű, edukatív és szórakoztató rumfesztiválokat, többek között Párizsban, New Yorkban, Hong Kongban és Rómában.

Zapaca rum Ian Burrell előadásában a Four Seasons Budapest Múzsa szecessziós bárjában. GasztroMagazin 2021.

A nemzetközi rumnagykövet másfél év virtuális jelenlét után, Gulyás Csaba Diageo márkanagykövet és párlatszakértő meghívására, először Magyarországon tartott személyesen előadást. A rendezvénynek, amelyen Budapest legkiválóbb bárjainak prominens szakemberei vettek részt, a kifinomult ízlésvilágú Múzsa Bár adott otthont.

„Amennyiben valaki rumnagykövet szeretne lenni, fontos, hogy ne egy-egy márka történetében, hanem a rumkategória egészében tegyen szert alapos ismeretekre. A rumok, a whiskykhez hasonlóan, földrajzi területenként eltérő stílusban készülnek, legyen az akár Jamaica, Guatemala, Barbados, Kuba, Puerto Rico vagy éppen Costa Rica, mind más eljárással, érlelési technikával dolgozik. Vegyük például a fehér rumot: Jamaicában a fehér rum 40 százalék alkoholfokú, nem érlelt, könnyen fogyasztható akár tisztán is, míg a 63 százalékos puerto ricói fehér rumot minimum 1 évig érlelik.” – meséli a Jamaicából származó rumszakértő, aki négynapos korában kóstolta először a rumot, ami Jamaicában nem ritka, hiszen ez az ottani a rumkultúra része.

Ian a budapesti előadásról képzeletben Guatemalába, a Zacapa család által működtetett lepárlóba repítette a közönséget. A város egyetlen rumfőzdéje családi örökség, itt készült először 1976-ban a Ron Zapaca Centenario ital, amellyel a guatemalai kisváros, Zapaca 1876-os alapítására emlékeztek. Guatemalában, Puerto Ricóhoz hasonlóan, a rumot minimum egy évig érlelik. A Zacapa rum különleges módon, nem cukornádmelaszból, hanem préselt cukornád levéből készül és solera rendszerrel, többféle hordóban érlelik.

Zapaca rum Ian Burrell előadásában a Four Seasons Budapest Múzsa szecessziós bárjában. GasztroMagazin 2021.

A Zacapa rumjait eleinte a pálmalevélből készült, gyékényfonatos üvegben árulták, a csomagolás a mai napig erre emlékeztet. A lepárlást a tengerszinten, a cukornád ültetvények közelében végzik, az érlelési folyamat viszont elkülönítve, magasan fent a hegyekben, 2300 méteren történik, ott ahol a hőmérséklet általában 16-17 fok körül mozog. A Zacapa rumjai számtalan nemzetközi elismerést és díjat nyertek már.

A Diageo és a Múzsa Bár háromféle Zacapa rumot kínált a vendégeknek, a Zacapa Centenario Ambar 12-t, a Zacapa Solera 23-at és a Zacapa Edición Negrat. A rumok mindegyikéhez egyedileg párosított desszertfalatokat szolgáltak fel. A rumkóstolón a vanília és a kókusz mellett az étcsokoládé, a dió és a trópusi mangós illataromák jegyeit fedezhették fel a résztvevők, ezzel megidézve a tökéletes, közép-amerikai hangulatot.

###

A Diageoról

A Diageo a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalataként kiemelkedő márkakollekcióval rendelkezik az égetett szeszek, sörök és borok szegmensében. Portfoliójában olyan márkák szerepelnek, mint a Johnnie Walker, a Crown Royal, a J&B, a Buchanan’s és Windsor whisky márkák, a Smirnoff, a Cîroc és Ketel One vodkák, a Captain Morgan, a Baileys, a Zacapa, a Tanqueray és a Guinness.

A Diageo globális vállalat termékeit világszerte több mint 180 országban értékesíti. A céget a Londoni Értéktőzsdén (DGE) és a New York-i Értéktőzsdén (DEO) is jegyzik. A budapesti iroda a négy globális üzleti szolgálató központ egyike, magas hozzáadott értéket képviselő stratégiai vállalati funkciókkal, mint például a kereskedelem, logisztika, treasury, pénzügy és stratégia, globális HR, üzleti elemzés, pénzügyi audit és beszerzés.

További információt a cégről, a munkatársakról, a márkáról és a vállalat teljesítményéről a www.diageo.com oldalon talál. A Diageo globális, felelős alkoholfogyasztásra irányuló tevékenységéről és jógyakorlatairól hasznos információkat a www.DRINKiQ.com oldalon olvashat.

Celebrating life, every day, everywhere.

MÚZSA

Budapest szívében nyitotta meg kapuit a Múzsa: az ikonikus Four Seasons Hotel Gresham Palota kézműves szecessziós koktélbárja 2020 októbertől vár mindenkit, akik elmerülnének a főváros aranykorában. A szecesszió kifinomultsága és filozófiája ihlette a Múzsa koktélkínálatát és ázsiai-magyar étlapját. Az épület szelleméhez illően elegáns és letisztult, modern és játékos – az aranykort idéző – környezetben, élő zeneszó kíséretében kóstolhatjuk az ország első luxus kézműves koktéljait, ételeit és hétvégente teadélutánjaikkal éljük át Budapest aranykorát. Rédli Ádám vezetésével a világ legjobb koktélbárjainak szaktudásával épült fel az egyedülálló múlt-jelen-jövő narratívára épült koktélkínálat, melyet a Four Seasons executive chef-je, Győrffy Árpád, az ázsiai és magyar konyha ízeivel és hozzávalóival ötvözött bárfalatokból álló ételsorral párosított. A Múzsa Herend teadélutánjairól és a heti aktuális élőzenei programról a muzsa.com weboldalon található további információ.

Instagram: https://www.instagram.com/muzsabar/

Facebook: https://www.facebook.com/muzsabarbudapest

Where celebration meets inspiration.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .