Bárok és borokBorokBorvidékekCsopaki BorvidékProgramok

Csopaki Kódex kóstoló 

A Csopaki Kódex az ország egyik legszigorúbb eredetvédelmi rendszere 2012 óta és egyedülálló termelői együttműködés során jöhetett létre a Csopaki Önkormányzat támogatásával. Először kóstolhatók a Kódex borok Budapesten, egy közös rendezvényen, ahol évjáratokat, dűlőket szeretne visszamenőleg 2013-ig bemutatni a Csopaki Kódex termelői közösség.   

Mi is pontosan a Csopaki Kódex?

A Kódex égisze alatt készülő borokat csak szigorúan ellenőrzött Kódex besorolású dűlőkről lehet szüretelni öt településről (Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs, Felsőörs), meghatározott terméshozammal, vegyszermentes gazdálkodással és a borkészítés során is kizárólag adalékanyagtól mentes, természetes módon. A Kódex termelők egy évben négy területbejárás és pincebejárás során ellenőrzik a szőlőterületeket és beszüretelt szőlőkből készülő Kódex borokat. Ezt követően minden évben az előző évjárat potenciális Kódex borainak egy szigorú organoleptikus, érzékszervi szakmai bírálaton kell átesniük, hogy a védjegy birtokosai lehessenek.

Az idei területbejáráson készült videó IDE KATTINTVA érhető el.

 

2019-es év szakmai bírálóbizottság tagjai:

Mészáros Gabriella - Borkollégium alapítója, Nemzetközi Borakadémikus
Tóth Adrienn, DipWSET, Wineglass Communications
Fiáth Attila  - Nemzetközi Borakadémikus
Blazsovszky Péter – Bábel Étterem Sommelier
Szik Mátyás – Háromszoros (Örökös) Sommelier bajnok

A bírálat videó-összefoglalója IDE KATTINTVA érhető el.

###

“Számomra az egyik legmegbízhatóbb kategória. Örülnék neki, ha évről-évre legalább duplájára nőne a kódex borok száma. A termőhelyre jellemző stílusjegyek egységessége elengedhetetlen ahhoz, hogy a terroirt, szőlőfajtát azonosítani lehessen. Egyéniség és valamiféle egységesség nélkül bárki bármit letehet az asztalra, nem biztos, hogy csopaki bor lesz. A mádi, hegyaljai és somlói borok mellett a legtudatosabban elkészített borok ezek.”

Mészáros Gabriella, Borakadémia alapítója

 

„A Csopaki Kódex talán a legszigorúbb hazai önszabályozó rendszer és meggyőződésem, hogy komoly szükség volt rá. Nem mintha a csopaki borok minőségével alapvetően probléma lenne, sokkal inkább azért, mert annyira egyedi és ezáltal felismerhető karakterjegyeket és összetett struktúrát hordozhatnak ezek a dűlők, hogy érdemes azt kihangsúlyozni a fogyasztók felé is. Az olaszrizling, mint fajta eddig is sokszor bizonyított, de nem árt erősíteni a – joggal – belévetett hitet. Lenyűgöző fajta és hát legyünk őszinték, úgy tűnik ez az otthona.”

Blazsovszky Péter, Bábel Étterem Sommelier (Michelin Csillagos Étterem)

 

„A regionális fehérboros márkák között az egyik legtudatosabban felépített és kontrollált márkák között tartom számon. E miatt a top éttermi kategóriába pozícionálnám hosszú távon, de valószínűleg az itt gátként megjelenő mennyiségi korlát miatt a márkaismertség ehhez egyelőre nem elégséges, de ez megint csak egy hosszútávfutás, ahogy korábban is említettem.”

Tóth Adrienn, DipWSET, Wineglass Communications

###

Még több információt a Kódex borokról itt lehet olvasni:

Több információ: Csopaki Kódex

Képek: https://photos.app.goo.gl/NVaEsbAr9ykVF3Fk6

Kódex hivatalos oldala: http://csopaki.hu/   

Termelőket és a Csopaki Kódexet bemutató kisfilm: https://bit.ly/2MA6eGg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .