GasztronómiaKonyhaművészetReceptek

A tökéletes pulyka titka

A hálaadás ünnepét Amerikában hatalmas tradíciók ölelik. Az ünnep onnan származik, hogy a lakosok a betakarítások után hálát adtak Istennek, amiért jó terménnyel áldotta meg őket. Ez egy mai napig tartó hagyomány lett: minden november negyedik csütörtökén hálát adnak egy bőséges lakoma keretein belül, nemcsak a terményért, de minden egyéb másért, amiért az elmúlt évben hálásak lehetnek. A rendszeres megemlékezést egyébként Franklin D. Roosevelt vezette be és az amerikaiak számára a karácsony mellett az év egyik legkedveltebb ünnepének számít. A nevezetes hálaadási csütörtök egyébként munkaszüneti nap, amely után üzleti akciók és kedvezmények várják az amerikaiakat, illetve ekkor veszi kezdetét a karácsonyra való felkészülés is.

A hálaadás alkalmával a család minden tagja, még a távolabb élők is hazautaznak, hogy egybegyűljenek és együtt elfogyasszák a már jól bevált tradicionális finomságokat. Egyik legnépszerűbb mindközül a pulyka, amely mára már annyira kulcsfontosságú eleme a hálaadásnak, hogy egyesek Pulyka napként is hivatkoznak erre az ünnepélyre. A közkedvelt fogás egy aranybarnára sült, szaftos húsú pulykát tartalmaz, amelyhez híres áfonyaszósz és töltelék is párosul, mindezt krumplipüré és zöldbab kíséretében tálalják. Desszertek között pedig a sütőtök pite éli fénykorát ebben az időszakban.

A pulyka egyébként csak a 19. század fordulóján vált divatos hálaadási étellé. Népszerűségét több okra is vissza lehet vezetni. Először is ebben az időszakban temérdek pulyka állt az amerikaiak rendelkezésére, a kontinens nagy részén bárhol megtalálhatóak voltak, másodszor a pulykák egy családi gazdálkodásban is mindig fellelhetőek, így bármikor könnyedén levághatták őket. A pulykákból a húsukon túl egyéb haszna a gazdáknak amúgy sem származott, hiszen nem termeltek sem tejet, sem tojást. Harmadszor pedig a pulykák óriási mérete tökéletesen megfelelt akár egy nagy család bőséges ellátásához is. Bár Magyarországon a hálaadás nem annyira jelentős ünnep, mint az utána következő karácsonyi időszak, egy izgalmas pulykás ételnek éppen annyira helye van a hazai ünnepi asztalokon, mint a a tengerentúli hálaadásnapi partykon.

A tökéletes pulyka elkészítésére sokféle receptet, módszert találhatunk, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor Wolfgang Puck leírását követjük. A séflegenda most megosztja velünk a tökéletes pulyka titkát.

Wolfgang Puck sztárszakács tökéletes karácsonyi pulyka receptje. GasztroMagazin 2023.

Wolfgang Puck tökéletes sült pulykájának receptje 10-12 főre
Hozzávalók:

1 db pulyka (6-7kg)

Frissen őrölt fekete bors

1 csésze extra szűz olívaolaj

4 szál rozmaring

Elkészítés:

1. Mielőtt elkezdenénk a pulykát előkészíteni, a sütőt 160°-ra elő kell melegíteni.

2. Első lépésként el kell távolítani a pulyka nyakát és a belsőségeket, amelyeket érdemes félretenni, mert később alaplé vagy mártás készítésénél felhasználhatóak lesznek.

3. Következő lépésként hideg vízzel le kell öblíteni a pulykát. Érdemes kívül belül is jól átmosni, majd ha ezzel készen vagyunk, papírtörlővel szárazra kell törölni.

4. Utána a lelógó bőrök és zsírok levágásával folytatjuk.

5. A pulykát kívül-belül befűszerezzük sóval, borssal, meglocsoljuk olívaolajjal, majd mindezt jól beledörzsöljük a bőrébe. Figyeljünk arra, hogy mindenhol kellően fedje a pulykát a fűszeres olaj.

6. A 4 szál rozmaringot elhelyezzük a pulyka belsejében, majd ha ezzel készen vagyunk, húskötöző zsineggel összefűzzük a pulykát.

7. A megkötött pulykát óvatosan tepsibe rakjuk és a sütő legalsó rácsára helyezzük.

8. Az időzítőt 2 órára állítjuk és átsütjük a pulykát. Ezt követően magasabb hőmérsékletre emeljük a sütőt és szép aranybarnára sütjük a külsejét. (190°C, 10-15 perc). Sütés közben érdemes locsolgatni a bőrét tisztított vajjal vagy a keletkezett szafttal.

9. Húshőmérővel leellenőrizhetjük a pulyka belső hőmérsékletét, aminek ideális esetben 75°-nak kell lennie. A sütési idő a pulyka méretétől függ.

10. Ha elkészült a pulyka, óvatosan kivesszük a sütőből, alufóliával lefedjük és 20-30 percig pihentetni hagyjuk.

11. Az idő lejártával fel is szeletelhetjük és tálalhatjuk az elkészült pulykát.

Wolfgang Puck sztárszakács tökéletes karácsonyi pulyka receptje. GasztroMagazin 2023.

Wolfgang Puck extra tippjei a sült pulykához

A tepsiben maradt húsról lecsöpögött zsiradékot szintén érdemes későbbre félretenni, mert akár a húshoz kínált mártásokhoz vagy egyéb szószokhoz fel lehet használni.

Wolfgang Puck előszeretettel süti pulykáját zöldség ágyon. Ehhez a felvágott zöldségeket fokhagymával összekeverve csak be kell dobálni a tepsi aljába, egyenletesen szétoszlatni, majd minderre ráhelyezni a húst. Sütés után a zöldségek felszívják a fűszeres zsiradékot, így tökéletes köretként fognak szolgálni.

A pulyka felvágását a következőképpen tudjuk a legprofibban elvégezni: először középen kell félbevágni a pulykát, majd a mellek és lábak közötti bőrt is el kell metszeni. A mellcsont mentén végighúzzuk a kést és leemeljük a levágott pulykamellet. Végül pedig átlósan szeletekre vágjuk.

Ha mégis a profikra bízná idén a tökéletes pulyka elkészítését a családi összejövetelre, Wolfgang Puck helyi csapatától megrendelhető a teljes ünnepi menüsor, melynek központi eleme az ízletes és szaftos sült pulyka.

Az ünnepi menü elérhető november 19. és 26. között hálaadás alkalmából, illetve december 15. és 27. között is, karácsonyra is tökéletes választás. Az elviteles ünnepi menü megrendelhető az étterem honlapján:

https://spagobudapest.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .