Élelmiszerkereskedelem

Gasztro nyílt nap a Grapoila permakultúrás kertben

A hidegen sajtolt olajok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Grapoila eddig sem szűkölködött ötletekben. A 14 évvel ezelőtt alapított magyar cég kezdettől fogva zero waste módon gyártja termékeit, sokszor mások élelmiszeripari „hulladékából” kiindulva.

Grapoila nyílt nap egy permakulturálismkertben. GasztroMagazin 2023.

Első alapanyagukat, a borászatok számára haszontalan szőlőtörkölyt az évek során még 21-féle mag követte. Ezekből állítanak elő kíméletes technológiával finom és egészséges olajokat, magkrémeket – köztük olyan ínyencségekkel, mint a pisztácia-, a törökmogyoró- vagy a szezámmagkrém –, gluténmentes magliszteket, illetve natúrkozmetikumokat. A hulladékmentes gyártásnak köszönhetően igazán színes és változatos termékpalettával, valamint számos innovációval büszkélkedhetnek. A saját fejlesztésű biomassza kazántól kezdve az olyan kemény magokkal megbirkózó présfejekig, mint a csipkebogyó- vagy a homoktövismag.

De az üzemen belüli fenntarthatóságra törekvés csak a kezdet! 4 évvel ezelőtt a püspökladányi olajgyártó Magyarországon elsőként alakított ki permakultúrás irodakertet budapesti telephelye körül. A tervezés és a megvalósítás olyan jól sikerült, hogy a munkatársak vegyszermentes zöldségekkel való ellátásán túl évente több alkalommal megnyitják a kertet a látogatók előtt. Iskolás és óvodás csoportokat is fogadnak, hogy mások is megismerjék ezt a környezetet regenerálni képes gazdálkodási módot.

Grapoila nyílt nap egy permakulturálismkertben. GasztroMagazin 2023.

A nyílt napok szerves részei a palántavásárok, a vezetett kertbejárások, de permakultúrás előadásokból, kerti termények konyhai feldolgozásához kapcsolódó workshopokból sincs hiány. Október 2-án a cég alapítója, Pinczés Marianna ebbe a csodás, 22. kerületi oázisba invitálta a gasztro világ képviselőit. Ők nem csak a permakultúrába, hanem a cég karakteres ízvilágú olajaiba, különleges magkrémjeibe is belekóstolhattak, a kertben termett zöldségek asszisztálásával.

A szenvedélyes szakács hírében álló cégvezető kendermagkrémes, balzsamecetes salátaöntete és tökmagkrémmel ízesített, gyümölcsös, málnamézes kásája mellett nem lehetett szó nélkül elmenni. Még egy kis szarvasgomba is megkoronázta az ízélményt! A hedonizmus azonban a Grapoila esetében komoly társadalmi felelősségvállalással párosul. A zero waste gyártás és az upcycling értékteremtés mellett kertjükkel is inspirálni szeretnének másokat a környezetért felelős gondolkodásra és cselekvésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .