BorokProgramok

Borász a kanapén – innovatív wine- és life coaching Söptei Zsoltival

Gondoltál már arra, amikor megbontasz egy palack bort, hogy abban a palackban a tiszta borkémián túl mi minden bújik meg? Ki készítette a bort, kit és mi vezetett a borkészítés irányába, mi határozza meg a gazdasági döntéseit, mi motiválja a mindennapokban? Hiszek abban, hogy minden bor egy-egy különálló alkotás, minden évjárathoz, minden palackhoz külön energiák párosulnak. A bornak arcot a lelkével a borász rajzol.

Füle Lídia, az In Vino Lidia márka tulajdonosa, és az In Vino Lidia Lakásbor(étterem)kuckó háziasszonya a saját otthonában fogadja borász „sztárvendégeit”. A színes programkínálat – In Vino Lidia Instant Wine School, Yoga & Bubbles, Italiana Marina – közül a keddi programsorozat a Wine & Soul – Rólad szól! nemcsak a bor kémiájába, de a borász lelkébe is betekintést engedett.

Lídia Duna parti otthonának kanapéján ezúttal a balatonfüredi borász – Söptei Zsolt – foglalt helyet, akinek mind szakmai mind magánéletébe bepillantást nyertünk. Amíg a borértő háziasszonyunk Fül Lídia a borokat, addig a life coach Dorozsmai Laci az életünk egy-egy kihívását töltötte a pohárba.

Innovatív wine- és life coaching Söptei Zsolttal. In Vino Lidia. GasztroMagazin 2023.

Az estét Zsolt Buborci Blanc (pinot blanc) gyöngyözőbora nyitotta meg. A welcome drink fehér virágos, ásványos ízvilágához nem komolyabb téma, mint a szakmán belüli generációváltás kérdésköre társult. Zsolt a ’90-es évek elején tért haza németországi útjáról, és innovatív fiatalként a magyar piacon elsők között élt a rozsdamentes tartály és a reduktív borkészítési eljárás előnyeivel, a hagyományos oxidatív eljárás helyett. A technológiai váltás a pincében egyben generációváltás is volt, amit izgalmas szakmai és lelki megpróbáltatások öveztek. Hogyan látja a borkészítést egy előző generációs szakember, milyen elképzelésekkel ugrik fejest az újdonságokba egy fiatal titán? Ismerős momentumok lehetnek ezek a pillanatok a saját életedből?

Az este további lendületét Zsolt Lendület fantázianévre hallgató 4 csopaki dűlő olaszrizling házasítása biztosította. Az érett, kerek, rétegzett zamatos fűszerezettségű nedű – ha már sommelier nyelven fogalmazhatunk – valóban lekerekítette az est éles témáját: Milyen érzés az, amikor egy lesújtó, kíméletlen betegség diagnózisával szembesítenek – gerincvelő daganat. Lehet, hogy le fogsz bénulni? A műtét sikerére nincs garancia. Félelem, aggódalom, bátorság, vakmerőség?

Innovatív wine- és life coaching Söptei Zsolttal. In Vino Lidia. GasztroMagazin 2023.

Bárhogy is legyen, egy sikeres műtét után is újra kell tanulni járni. Zsolttal ez történt! 6 és fél órás műtét és az élet folytatódott. Zsolt történelmet írt, a saját történelmét mindenképp. Elszántság, kitartás, makacs küzdelem, önsajnálatnak nyoma nincs. Javulás napról napra nyomon követhető volt. A lábra állás után lépések, séta, rollerrel a kocsmába, kerékpárral templomba, görkorcsolyával olaszrizling fesztiválra. Az élettörténet adta az est témáját, mély rétegeket érintettünk bátorság, életigenlés, inspiráció kérdéskörben.

Az innovatív, interaktív wine- és life coaching beszélgetés otthonos környezetét Lídia édesanyja házias ízei még otthonosabbá tették. A család az Alföldön négy hektáron gazdálkodik, így a friss alapanyagok és Lídia Asszony külföldi séf tapasztalata garancia volt, hogy a lélek mellett a gyomor is jól lakik. Házi sütésű, köleses, aludttejes, köményes, lenmagos tönkölykenyér, medvehagymás parajkrém, cukkinis csirke, gombás csicseriborsólepény, cukkini vagy sütőtöksaláta. Lídia Asszony gasztro csodáit a családtagok tovább színesítették. A Húshagyók Vegán Konyha vezetője – Lídia unokahúga – Klément Hajnalka a borokhoz az ananászos tofusaslik BBQ szószban, és a sültpaprikakrémes humusszal töltött padlizsántekercset álmodta meg.

Rendhagyó este egy három lábú szék kiváló egyensúlyában. A gasztro kínálat táplálja a testünket, a coaching a lelkünket, a borász és az Ő alkotásai pedig éppúgy táplálék a léleknek, ahogy a testnek is.

 

Kánnai Piroska

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .