ÉtteremProgramok

Bistro a Bükk lábánál

Van úgy, hogy az új trendek egészen váratlan helyről indulnak el világhódító útjukra. Budapesttől mindössze 180 km-re egy feltörekvő vidéki étterem, a miskolci Végállomás bistro&wine is úgy döntött, hogy felveszi az erdőt az étlapjára. Egy elhivatott erdőmérnök és egy profi séf bevonásával olyan fúziós konyha van kialakulóban, ahol erdei alapanyagok kerülnek felhasználásra.

Garantáltan olyan textúrák és ízek jelennek meg a tányéron, amit biztosan nem kóstolt még étteremben soha egyetlen vendég sem ezelőtt. Vadzöldségek, fanedvek, vadvirágok, erdei termések és persze különleges vadhúsok kerülnek terítékre. A megfelelő szakértelemmel begyűjtött erdei alapanyagok fenntartható és egyben tiszta forrásból származnak. Napjaink legnagyobb kihívására válaszul – a fenntarthatóság jegyében – úgy varázsolnak finom, de eddig ismeretlen hozzávalókat az ételekhez, hogy nem kell a fél világot átutazni értük. A magyar erdő egy karnyújtásnyira, mint valami nyitott kamra, ontja magából minden évszakban a felfedezésre váró gasztrokincseket, melyekkel a Végállomás csapata egy izgalmas, új műhelymunkába vág bele.

Az erdő finom. Végállomás Bistro&Wine. GasztroMagazin 2022.

 „Bisztrónk lényegében a Bükk lábánál található, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút állomásépülete ad otthont regionális konyhánknak. Itt már évek óta a természetközeliségre és a saját előállítású termékek használatára törekszünk. – vallja Vargáné Bodnár Henriett társtulajdonos. A borsodi vidék önkéntelenül inspirál minket, mi pedig olyan ételeket szeretünk készíteni, melyeket a régiónk szeretete ihlet, de ez ma már nem elég, mert egyre több lett az igényes, az egészségtudatos, a különlegeset kereső vendég,- akik már nem esnek hasra- a „hazai”, meg a „kézműves” szlogenektől. Csak az tudja őket rendre visszahozni hozzánk, ha őszinte konyhát viszünk, kiváló minőségben, miközben a kreativitásunkat is folyamatosan életben tartjuk.

Ezen a ponton éltünk a covid-időszak adta szabadidő lehetőségével, és Bózsó Gyula erdőmérnök segítségével elmerültünk a szomszédságunkban elterülő Bükk-hegység varázslatos világában. Ehető lombok, fanedvek, vadvirágok, vadzöldségek, vadhúsok színes tárházát  megismerve  egy gondolatébresztő, saját környezetünk megismerésén alapuló erdei gasztro-vonalat  álmodtunk meg – mellyel mi négyen: egy séf, egy erdész, egy fotós és a Végállomás Bistro – meggyőződésünk, hogy egy valódi értékközösséget teremtettünk! A mintegy 1,5 éves erdőjárásnak, gyűjtögetésnek, főzésnek köszönhetően  született meg az Erdő Finom című könyv gasztronómiai anyaga.”

Az erdő finom. Végállomás Bistro&Wine. GasztroMagazin 2022.

AZ ERDŐ FINOM

Az ehető erdő inspirálta ételek a szezonálisan frissülő séfajánlatuk soraiban bukkannak fel, a nagy durranás viszont az április 8-ai, könyvbemutatóval egybekötött  vacsoraestjük lesz, ahol megkísérlik visszaadni ízben és külalakban is, mennyire összetett, törékeny organizmus az erdő,  vegyszermentes, tiszta forrásból származó alapanyagaival. A meghökkentő, sosem kóstolt ételek mellé természetesen a borok is olyan terroir –ról érkeznek, melyet a Bükk és a Zemplén ölel körül.
Az ERDŐ finom védjegy alatt az észak-magyarországi erdei gasztronómia is elindult hódító útjára, bebizonyítva, hogy az erdőt nemcsak az természetben, de egy étteremben is érdemes felfedezni!

Az erdő finom. Végállomás Bistro&Wine. GasztroMagazin 2022.

AZ ERDŐ FINOM vacsoraest

2022. április 8. (péntek) 19:00
A konyhai műhelymunkát megelőzően bejárjuk újra az erdőt, hogy friss és aktuális kincseket gyűjtsünk a konyhára, ezért a menüsor csak a lényegi pontokat fogja tartalmazni. A vendégeinktől abszolút bizalmat kérünk, ne keressék a részletes ételsort, legyen minden egyes perc meglepetés ezen az estén!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .