ProgramokRendezvényekTurizmus

Magyar Ízek Utcája 2023.

Idén 14. alkalommal rendezzük meg a Magyar Ízek Utcáját. Ez – mint mondani szokás – még gombócból is sok!
2023 augusztus 18-19-20. 9.00-24.00 óra

Gasztro-kulturális vásár

A Kárpát-medence magyar és nemzetiségi ételei, Szent István-napi kenyér, Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája

Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

Idei vezértémánk a pecsenye

Minden fajtáját és formáját igyekszünk felvonultatni: lesz vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye. Nyárson forgatunk malacot és sütünk ökröt is. Tárcsás hússütés is lesz és halsütés nyárson. Bográcsosok garmadáját és vadpecsenyéket is tálalni fogunk, köztük egy igazi kuriózum Petőmihályfáról, a részeges nyúl. És végre megtudhatjuk, mi az a Lacipecsenye, két történetünk is van. Egyik történet szerint a középkori Magyarországon, hagyományosan László nap után (június 27.) kivitték a konyhát a sátor alá és innentől szabadtéri főzés vette kezdetét és ez volt a lacikonyha. Van egy másik eredettörténet miszerint, ami II. Ulászló magyar-cseh királyhoz kapcsolódik. 503 éve, 1516. március 13-án halt meg II. Ulászló magyar és cseh király, akinek uralkodása alatt végletesen meggyengült a Hunyadi Mátyás idejében nagyhatalomnak számító Magyar Királyság. Az udvar annyira elszegényedett, hogy a királyi konyha fenntartása is nehézkessé vált. A király gyakran küldte szolgáit a vásárban sütött pecsenyékért ebédre.

 Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

Helyszín:
Várkert Bazár, Várkert rakpart (Clark Ádám tér- Lánchíd utca- Ybl Miklós tér- Döbrentei utca- Apród utca)

­­­————-*————–

 A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, 2023-ban tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. A Szent István napi kenyér kategóriájában a legjobbnak idén a Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyerét ítélte meg.

Heim Endre, a kenyér megalkotója így fogalmazott: „A durum azért volt jó választás, mert ennek a lisztnek hajtóereje van. A nagyobb fehérjetartalom erős vázat ad a kenyérnek, sárgás színt a bélzetnek és édeskés ízt a terméknek. A magas vitamin- és rosttartalma miatt sportolóknak is ajánlják, de a cukorbetegek számára is ideális termék, mivel a durum liszt felhasználásával készült kenyér a lassan lebomló és felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően az egészséges táplálkozás részévé válik.

Az Év InnovatÍv Kenyere. Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket.
Az Év Innovatív kenyerének a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották meg az idei évben.

Fülep Ádám, a Balmaz Sütöde Kft üzemvezető helyettese ismertette az Aranymetszés kenyér történetét:

„A termék előállítása során édesapámmal, Fülep Zsolttal, aki egyben a cég ügyvezetője, arra törekedtünk, hogy megvalósítsuk az Aranymetszés arányosságot, amit napjainkban talán kevesen ismernek és alkalmaznak, pedig gyakran megjelenik a természetben, az ókori építészetben és reneszánsz művészetben egyaránt. Az aranymetszés kenyérben az egyensúlyt biztosító összetevők (édes nedűben 48 óráig áztatott dió) együttes jelenléte eredményezte a zamatos, enyhén édeskés ízvilágot.

Ehhez társul négyféle lisztnek a keveréke (természetesen az aranymetszés arányainak megfelelően), melyek biztosítják a puha, mégis rugalmas rendkívül ízletes bélzetet.

Sétáló sütemény kategória. Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

Sétáló sütemény kategória: Málnás-pisztáciás Pékfagylalt (Szinobor Kft.)

Ennek a kategóriának a győztese az idei évben indult először. Éles Szilárd korábban a mezőkövesdi profi labdarúgócsapat tagja volt, de sérülései miatt más szakma után kellett néznie. Ekkor határozta el, hogy péknek áll. 2014-ben indult a családi vállalkozás, és a három testvér az édesanyáról, Stelláról nevezte el a biharkeresztesi pékségüket.

A Pékfagylalt elkészítésekor elsősorban a szervezet által kiírt verseny inspirálta az alkotót, másodsorban pedig valami formabontó ötlettel szerettek volna benevezni az országos versenyre. Az ihletet egy korábbi ötlet adta, miszerint a fagylalt tölcsér sütés alatt nem barnul meg, és nem ég oda. Ezzel adták meg a termék formai kinézetét, amihez már csak a tartalmat kellett kitalálni. A málna jó választásnak tűnt, ezt a gyümölcsöt egészítették ki a roppanós pisztáciával, amihez még fehércsokoládét is adtak. Ez a három íz tökéletesen harmonizált egymással, ezt bizonyította az is, hogy Éles Szilárd hároméves kisfia, mint ez első kóstolók egyike, tökéletesen meg volt elégedve a Pékfagyival.

————-*————

 A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Magyarország Tortája 2023. Spicces Füge Respektus. Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

A Magyarország Tortája címet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén.

A torta ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.

Magyarország Cukormentes Tortája 2023. Kikelet. Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyének idei győztese a „Kikelet” elnevezésű kreáció.

A „Kikelet” szeletenként mindössze 236,8 kalóriát és 11,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Nincs benne sem hozzáadott cukor, sem gabonaliszt. Az egészséges életmód híveinek nagy kedvence lehet, és cukorbetegek is fogyaszthatják tízóraira, vagy ebéd mellé desszertként. A tortát a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia búzavirágos fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

Mindkét győztes tortát a Várkert Bazár Multitermében kóstolhatják meg augusztus 19-én szombaton és augusztus 20-án vasárnap.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is ingyenes vércukorméréssel várja a látogatókat mindhárom napon a Magyar Ízek Utcáján a verseny főtámogatója, a magyar fejlesztésű Dcont vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika jóvoltából, de lesz vérnyomás- és testösszetételmérés is a Beurer támogatásával.

 —————*—————-

 

Színpadi program, Szuszogó (játszóház)
Augusztus 18. (péntek)

10.00-18.00    Hagyományok Háza mesemondói a szabadtéri színpadon

17.00                Horagus Mester Cirkusza, Langaléta Garabonciások

A Langaléta Garabonciások sok éve járják már az országot-világot gólyalábaikon, s ejtik ámulatba a tisztelt „kurtalábú” publikumot.

Programajánló: Langaléta Garabonciások. Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

18.00-20.00    Hoppáré Zenekar koncert

Fiatal tehetségek bemutatását támogató programunk keretében léptetjük fel A Hoppáré Zenekart, akik a pop és latin stílusokat ötvözik népzenés elemekkel sajátos hangvételben.

Programajánló: Hoppáré Zenekar. Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

20.00-21.00    Varga Helena Band koncert

Varga Helena a Romani Design Divatstúdió tervezője, társalapítója. Helena énekesi repertoárjában saját dalai mellett megtalálhatóak a tradicionális, archaikus cigány és magyar népdalok, cigány gospelek és modern dalok is a művész saját interpretációjában. Jelenleg együttesével zenél, akik egytől egyig kiemelkedő művészek.

21.00-24.00    DJ Izil

A Petőfi Rádió legendás zenei főszerkesztője. Sok műfajban van otthon, a zenei élet minden spektrumát tárt karokkal öleli át, így a világzene is kellőképp motiválja.

Augusztus 19. (szombat)

10.00-18.00    Hagyományok Háza mesemondói, kézművesei a Multiteremben

10.00-18.00    A Babtársulat interaktív játékai a Multiteremben

10.00-11.00    Kolompos koncert a szabadtéri színpadon

A magyar gyermekek körében egyik legnépszerűbb együttesként ma is arra törekszenek, mint a kezdetekben: megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel és szüleikkel a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat, vagyis mindazt a páratlan kulturális kincset, melyet elődeink hagytak ránk örökségül.

Programajánló: Kolompos Zenekar. Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

 

11.00                Magyarország Tortájának és Magyarország Cukormentes Tortájának ünnepélyes felszeletelése a Kolompos Zenekarral

18.00-19.00    Acoustic Duo koncert

Ismét a feltörekvő fiatalok bemutatása a célunk. Az Acoustic Cuts duó női ének és akusztikusgitár-hangzásban interpretál olyan – méltán világhírű – előadók által írt dalokat, mint a The Corrs, Caro Emerald, Richie Kotzen, Madonna, Jessie J… stb.

19.00-20.00    Ötödik Évszak, Ifj. Csoóri Sándor zenekarának koncertje

A Champs-Elyséen ébredő francia szerelmet, a Loire és a Duna parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét érezni az Ötödik évszak zenéjében.

Számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé.  A zenekar alapítója és vezetője a legújabb Ifj. Csoóri Sándor, azaz Sündi.

20.00-21.00    Mystery Gang koncert

Rockabilly és rock and roll minden mennyiségben.

FIGYELEM: eredeti felállás!

21.00-24.00    DJ Hobbista

Magyar DJ, a Magyar Lemezlovasok Szövetségének elnöke. Munkái mellett rendszeresen jelentek meg írásai, ajánlói a zeneforum.hu zenei weboldalon, illetve a MAHASZ honlapján.

Profizmusában reménykedünk, hogy ez lesz az év legfergetegesebb utcabálja.

Szent István. Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

 Augusztus 20. (vasárnap)

10.00-18.00    Hagyományok Háza mesemondói, kézművesei a Multiteremben

10.00-18.00    A Babtársulat interaktív játékai a Multiteremben, Óriásbábos előadás a szabadtéri színpadon

 

Óriásbábos utcaszínház

A Bab Társulat fáradhatatlanul rója az utcákat, tereket, s ahol a nagyérdemű közönség összegyűlik megtartja előadását. A Társulat jellemzői: sajátos óriásbábok, élő zenék, kacifántos szövegek, melyek mind alkalmasak mosoly, nevetés, taps (mint mellékhatások minden tekintetben) kiváltására.

17.00-18.00    Tóth Gabi koncert

2004 őszén indult a Megasztár második szériájában, ahol a harmadik helyezést szerezte meg, s egyben ő volt a legjobb helyezést elért női előadó. Azóta dalaival meghódította a magyar közönséget.

18.00                   A Magyar Pékszövetség Szent István napi kenyerek ünnepélyes megszegése Tóth Gabival

18.30-19.30       Jazz Because zenekar

A duó repertoárja: feldolgozások, különböző formában való ötvözése. Megtalálható hangzásvilágukban a jazz standardtől, akár népdalon át a poprock és a funky, soul vonal is.

19:30                Fiatal Tehetségek bemutatkozása

20.00-21.00    Szirtes Folk Band koncert

A SzirtesFolk Band kiváló muzsikusai a magyar könnyű- jazz- és világzenei élet meghatározó alakjai. Ebben a fúziós zenei világban a hallgatók mellett a zenekari tagok is nagy örömmel lubickolnak.

Programajánló: Szirtes. Magyar Ízek Utcája 2023. GasztroMagazin 2023.

A kirobbanó energiával megszólaló formáció zenei világa a tüzes, lendületes, szívbemarkoló népzenei elemeket ötvözi a beatbox popzenei hatásával, és a jazz végtelen szabadságával, improvizatív vonulatával. Az együttes vezetője, a Erkel Ferenc-díjas, énekes, muzsikus és zeneszerző Szirtes Edina Mókus.

21.00               Ünnepi Tűzijáték

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .