HírekKönyv

Kiss Mona: A nagyvilág mentes ételei 

Kiss Mona egyedülálló gasztrobloggerként harmadszorra is elhatározta magát, hogy megosszon velünk egy olyan különleges receptkönyvet, amely 60 glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szója-, mogyoró- és élesztőmentes, valamint kész lisztkeverék nélküli vegán fogást sorakoztat fel. Új kötetében most a világkonyha remekeihez kalauzol el minket. Újragondolta más országok jellegzetes ételeit: kezdve a török tejberizstől, a francia zöldséges quiche-en át egészen a görög muszakáig és az amerikai sajttortáig.

A mentes görög muszaka egy igazi kulináris kaland azoknak, akik allergiás vagy érzékenységi reakciókat tapasztalnak bizonyos összetevőkkel szemben, vagy egyszerűen csak egészségesebb változatot keresnek a hagyományos fogásokból. Ez a változat a klasszikus görög muszakát ötvözi a modern diétás igényekkel, anélkül hogy az ízélmény terén kompromisszumot kellene kötnünk.

Kiss Mona: A nagyvilág mentes ételei. GasztroMagazin 2023.

Az alapötlet ugyanaz: rétegesen elrendezett szaftos húspogácsa, párolt zöldségek és krémes, ízletes mártás. A különbség a hagyományos változathoz képest az, hogy a mentes muszakában a tészta, a tejtermékek és egyéb allergének helyett alternatív alapanyagokat használunk. Például a besamelszósz glutén- és tejmentes változata kerülhet rá, vagy hús helyett lencsepogácsát használhatunk, így vegán változatként is elkészíthetjük.

A mentes görög muszaka nemcsak azok számára ideális, akik valamilyen ételallergiával vagy -érzékenységgel élnek, hanem mindenkinek, aki egy kicsit másképp, mégis ízletesen szeretne főzni. Az ízek harmonikus egyensúlyban vannak, az elkészítés pedig, bár talán kicsit több figyelmet igényel, végül egy olyan étellel jutalmaz, amely mind az ízlelőbimbókat, mind a lelket kényezteti.

Sokan találkoznak az élet során olyan ételallergiákkal vagy -érzékenységekkel, mint amilyen a mogyoróval vagy a liszttel szemben jelentkezhet. Ezeknek az élelmiszereknek a kerülése sokszor kihívást jelenthet, de néhány hasznos tippel és trükkel könnyedén elkerülhetőek, és változatos, egészséges étrendet tarthatunk.

A legbiztosabb módja annak, hogy elkerüljük a mogyorót és a lisztet, ha magunk készítjük el az ételeket. Így teljes kontroll alatt tartjuk az összetevők mibenlétét. Ha úton vagyunk, vagy bizonytalanok vagyunk az étel összetevőit illetően, mindig vigyünk magunkkal valami biztonságos harapnivalót.

Kiss Mona: A nagyvilág mentes ételei. GasztroMagazin 2023.

Ismerjük meg az alternatív elnevezéseket: néha a címkéken nem „mogyoró” vagy „liszt” néven jelennek meg ezek az összetevők. Ismerjük meg azokat a neveket és összetevőket, amelyek rejtett forrásként szolgálhatnak ezekhez az allergénekhez.

A könyv szerzője több mint két évtizede küzd az ételallergiás élet kihívásaival, és gyermekei születése után arra is rájött, hogyan lehet ezeket az ételeket minden korosztály számára vonzóvá tenni. Online platformjain hatalmas rajongói bázis gyűlt össze, ahol sokan találhatnak inspirációt. Nemcsak gluténérzékenyek számára ajánlottak a receptjei, de azoknak is segítséget nyújthatnak, akik cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával, tejallergiával küzdenek, vagy a vegán étrendet követik.

Az egészséges és biztonságos étkezés nem kell, hogy kihívást jelentsen, még akkor sem, ha bizonyos összetevőket kerülnünk kell. Tudatossággal és elővigyázatossággal élvezhetjük az ízletes és változatos ételeket, melyek mentesek az allergénektől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .