BorokHírekVersenyek

VinAgora 2023. Az eredmények

Kiváló minőségű borok vitték haza a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjait

Több hónapnyi felkészülés után ismét megrendezésre került hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenye, a VinAgora. A pontos, precíz előkészületi munkáknak és a Borkult által fejlesztett WineCompass bíráló szoftver legfrissebb verziójának köszönhetően a megmérettetés hiba nélkül zajlott. A borverseny színvonalát tovább emelte a felhasználóbarát program megbízhatósága, pontossága és eredményeinek hitelessége. A bírálat a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott 100 pontos, pozitív bírálati rendszer alapján történt. A pontszámok összegzésében a Winecompass szoftver mentesítette a bírálókat minden adminisztrációtól, kezdve a minták beazonosításával, de lehetővé tette, hogy teljeskörű, komplex leírást adjanak a borokról a borászok és a nagyközönség részére.

A VinAgora borverseny díjnyertes borai elismert hazai és külföldi borászok és szakértők értékelései alapján kerültek kiválasztásra. Az összesen tíz, 6-7 főből álló bíráló bizottság munkáját külön-külön segítette tíz tapasztalt koordinátor. Az ő felelősségük volt, hogy a borok adott pillanatban megfelelő állapotban kerüljenek a poharakba. A borok hőmérsékletének folyamatos monitorozása, a sorszámok ellenőrzése, az öt évnél idősebb borok dekantálása, a vörösborok levegőztetése, a palackok fekete zsákba rejtése, a felszolgálók irányítása és a bizottságok elnökeivel való kommunikáció fontos részét képezték a színfalak mögötti munkának.

Idén kiemelkedő eredményeket értek el a hazai borok. Számos érmet és különdíjat érdemeltek ki, bizonyítva azt, hogy a hazai borászok magas színvonalon dolgoznak és versenyképesek nemzetközi viszonylatban is. Az összes aranyérem 72%-át sikerült megszerezniük és dupla annyi nagyaranyat kaptak a külföldiekhez képest.

Néhány érdekesség a borversenyről

A borminta sorozatok, valamint a kóstolási sorrend kialakításakor különböző szempontokat kell figyelembe venni. A borsorok egyenként 11-13, azonos karakterű bort tartalmaznak követve a megfelelő sorrendet, szín és cukortartalom figyelembevétel, de szem előtt kell tartani az évjáratot, a hordós érlelés intenzitását és az illatintenzitást is a kialakításuk során. A sorozatok elején, amennyiben szükséges, a bizottságok próbabírálatot végeznek. Egy úgynevezett belövő bor nyílt pontozásával törekednek arra, hogy kiegyensúlyozott bírálati követelmények alakulhassanak ki a verseny során. A bírálati lapon szereplő pontszámok összesítése után az átlagtól 5 ponttal jobban eltérő pontszám nem kerül beszámításra. Minden egyes bizottság elkülönítetten dolgozik egy olyan teremben, ahol rajtuk kívül csak a kóstolás lebonyolításában résztvevők lehetnek jelen. Naponta maximum 38 minta kerül bírálatra két rövid megszakítással, mialatt a pontozók pihentethetik érzékszerveiket. Ilyenkor a termet elhagyják néhány percre, hogy a verseny szigorú csendben folytatódhasson tovább.

Íme az eredmények

Egyre népszerűbb a VinAgora, ismét sokakat vonzott az idei borverseny érmeinek elnyerése, ráadásul sok új nevezés is érkezett. Összesen 916 minta vett részt a megmérettetésen, 15 bortermelő országot képviselve. A mezőny nagy izgalmakat tartogatott, sokszor kihívás elé helyezve a szakembereket. A borsorok színvonalát tükrözi, hogy a pontozók a borok 78 %-át jutalmazták éremmel, azonban a verseny védnökeinek nemzetközi szabályzata szerint minden fő kategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet e kitüntetésben. A véglegesített éremponthatárok értelmében 15 nagyarany-, 156 arany- és 110 ezüstérem született, továbbá 6 főkategóriából került ki Champion győztes, valamint 30 különdíj is gazdára talált.

Lássuk elsőként a különböző főkategóriák legjobb borait, vagyis a Champion díjas tételeket:

Csendes fehérborok kategóriája: Wakefield Taylors Wines – St. Andrews Chardonnay 2021

Csendes rosék kategóriája: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Kékfrankos rosé 2022

Csendes vörösborok kategóriája: Pannonhalmi Főapátság Pincészete – Infusio 2020

Pezsgők kategóriája: Fehérvári Birtok – Brut

Természetes édes borkülönlegességek kategóriája: Grand Tokaj – Grand Tokaj Terroir Selection Late Harvest 2021

Botrytisálódott borok kategóriája: Grand Tokaj – Lidl Tokaji Aszú 5 puttonyos 2014

A Champion győztesek a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig csak a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhetnek ki. A bírálók a Champion-díjas borokat a legalább aranyérmet szerzett, ezen belül is az 5-5 legmagasabb pontszámot elért tételek közül választják ki párhuzamos vakkóstolással. Érdekesség, hogy talán az isteni gondviselés közbenjárásával a csendes vörösborok kategóriájának Champion elismerését, sorozatban a negyedik alkalommal, ismét a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének Infusio bora nyerte.

Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 magyar minta érkezik, akkor a fajtán belül a legtöbb pontot elért aranyérmes bor nyeri el a legjobb magyar fajtabor különdíját, melyet külön oklevél tanúsít. Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. (Így például elnyerheti a különdíjat egy Merlot rosé, de nem nyerheti el egy Furmint aszú, vagy egy Pinot noir pezsgő.)

Idén a legjobb magyar fajtaborok:

Cabernet franc: Lelovits Tamás Pincészete – Villányi Franc 2018

Cabernet sauvignon: Tringa Borpince – Cabernet Sauvignon 2017

Chardonnay: Belward Pincészet – Classic Chardonnay 2022

Kékfrankos: Szentpéteri Borpince – Kékfrankos rosé 2022

Merlot: Babarczi Szőlőbirtok és Pince – Pannonhalmi Merlot 2020

Olasz rizling: Éliás Birtok – Fent a hegyen Badacsonyi Olaszrizling 2021

Irsai Olivér: Bibok Pincészet – Neszmélyi Irsai Olivér 2022

Rajnai rizling: Babiczki László – Mátrai Riesling PREMIUM 2018

Sauvignon blanc: Garamvári Szőlőbirtok – Prémium Sauvignon blanc 2022

Syrah: Bock Borászat – BV Syrah Extreme 2020

Furmint: Antalóczy Pince – Tokaji Furmint Száraz 2020

Pinot Noir: Ebner Pince – Pinot Noir 2018

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban

(Best of Country) részesül, ezt idén az alábbi borok érdemelték ki:

Best of Australia: Wakefield Taylors Wines – Jaraman Shiraz 2021

Best of Brazil: Cooperativa Vinícola Aurora LTDA – Aurora Reserva Chardonnay 2021

Best of France: Vignerons De Puisseguin Lussac Saint-Emilion – Puisseguin Selection QB4 2021

Best of Italy: Cantine Torrevento S.R.L. – Torre del Falco Fiano Puglia IGT 2022

Best of Romania: Familia Darabont – URME Cuvee Alb 2021

Best of Spain: J. García Carrión – Vino Pata Negra Apasionado

A borok eredménye alapján a 24. VinAgora Nemzetközi Borverseny termelői különdíjai:

Csonka és Fiai Kft. különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek:

Maul Zsolt Prémium Winery (Villányi borvidék)

A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak:

Péter Ákos – Péter Pince (Tokaj-Hegyaljai borvidék)

A Vince Magazin különdíja a VinAgora felfedezettjének:

Fehérvári Birtok (Somlói borvidék)

A Chef Market különdíja a legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bornak:

Dominium Pincészet Adél Cuvée 2021

Amorim Cork Hungary különdíja az általa kiválasztott két sikeresen szereplő borászat számára:

Fehérvári Birtok (Somlói borvidék), Garamvári Szőlőbirtok (Balatonboglári borvidék)

A Prix VINOFED díjat négy kategóriában – csendes, száraz fehér-, vörös- és rosé borok, illetve brut pezsgők – ítéli oda a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége, a szervezet minden tagversenyén egységes szabályok szerint. A kiválasztás módja megegyezik a VinAgora Champion választás szabályrendszerével, így ezekben a kategóriákban a Champion díjas borok automatikusan megkapják a VINOFED különdíját is.

Prix VINOFED – csendes, száraz fehérbor:

Wakefield Taylors Wines – St. Andrews Chardonnay 2021

Prix VINOFED – csendes, száraz vörösbor:

Pannonhalmi Főapátság Pincészete – Infusio 2020

Prix VINOFED – csendes, száraz rosé:

Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Kékfrankos rosé 2022

Prix VINOFED – brut, klasszikus eljárással készült pezsgő:

Fehérvári Birtok – Brut

Akiknek köszönettel tartozunk

A borversenynek a Budapest Congress Center adott otthont, ahol a megszokottak szerint kényelmes és ideális környezetben valósulhatott meg a borbírálat. A megmérettetésre várakozó borok megfelelő hőmérsékletéről a legmodernebb technológiájú borhűtők szakértője a Dunavox gondoskodott. A részletes eredmények beszámolója a Vince Magazin mellékletében hozzáférhető. Az Amorim Cork Hungary a verseny támogatásán kívül 1000-1000 parafadugót biztosít két, általa kiválasztott pincészet számára. A bírálók a Chef Market jóvoltából a természetes tisztaságú Szigetközi ásványvízzel semlegesítették érzékszerveiket a borok bírálata közben. A borospoharak töretlen sikeréhez a Csonkagroup járult hozzá az ólommentes kristályüvegből készült, kiváló minőségű, kellemes tartású poharaikkal, tisztaságukért pedig a vendéglátóipari mosogatógépek specialistája, a Winterhalter vállalt garanciát. A borok megfelelő előkészítésében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem diákjai közreműködtek lelkiismeretes munkájukkal, szakszerű felszolgálásukról pedig a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tanulói gondoskodtak.

A VinAgora Borverseny a borkultúra csúcstalálkozója, ahol a magas színvonalat a kiváló minőségű borok mellett a nagyra becsült szakmai zsűri hozzáértése teszi minden évben lehetővé. A rendezvény szervezéséről és lebonyolításáról, a verseny hangulatáról, a résztvevők hozzáállásáról a bizottság tagjai minden évben pozitívan vélekednek. Daniele Maffei, a VinoFED által delegált szakértő végezte idén a verseny szakmai ellenőrzését, aki így tekintett vissza a rendezvényre az utolsó napon: „Hálásan köszönöm a meghívást. A versenynek nagyon különleges karaktere van: igazán barátságos a hangulata, szinte már családias: imádom!” „Deja un tout grand merci pour l’invitation. Votre concours a un caractere tout a fait particulier : tres amical , presque familiale: j’adore !”

Bővebb információk és a teljes eredménylista megtalálható a VinAgora hivatalos honlapján:

www.vinagora.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .