Kávé

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Sajnos a kávégépet takarítani kell, még akkor is, ha kapszulás. Előfordul, hogy hirtelen keserű lesz a kávé, hogy elveszíti a gyümölcsös ízeket, hogy nehezen folyik le, hogy zavaros, zaccos az ital. Ezek mind azt jelentik, hogy nem úszunk meg egy jó kis pucolást. A jó hír, hogy mire végzünk vele, sokkal jobb ízű lesz a kávé! Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

A kávégép koszolódását jellemzően két dolog okozhatja

Egyrészt a vízkő. Azt javasoljuk mindig, hogy ha lehet, ne csapvizet használjunk! Egy egyszerű szűrőkancsó óriási ízbeli változásokat tud okozni, nem csak a kávéban, de a teában, leveseknél is egyaránt. Másrészt a kapszulából és a kávéból kioldódó dolgok. A kávéolaj hajlamos feltapadni, és idővel beavasodni. Ettől lesz keserű az italunk. Sajnos mindig maradni fog egy kis zacc a gépben, ami letapadhat. – kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

Szerencsére mindkét problémát azonos módon lehet orvosolni

Át kell mosni a kávéfőzőt minden kávé után. Legalább havonta egyszer (vagy amikor látványosan érződik, jogy rosszabb lesz a kávé) valamilyen tisztítószerrel is. Nagyon fontos, hogy minden kávékészítés előtt és után egy kis vizet „üresen,” azaz kapszula nélkül átküldjünk a gépen. A kávé után közvetlen a kicsorgó víz eleje zavaros, zaccos lesz. Ha ez nincs kitisztítva, ez mind a következő kávéba menne – és nyilván nem tenne jót a kávé ízének. Készítés előtt azért érdemes ugyanígy egy kis vizet átengedni, hogy felmelegedjen a rendszer, és az esetleg még benne maradt szennyeződések kijöjjenek. – részletezte Juhász Bálint.

Ezzel együtt érdemes legalább havonta, vagy ha sok kávét iszunk, hetente vízkőteleníteni is. Minden gyártónak van saját maga által ajánlott és jónak tartott tisztító folyadék/tablettás megoldása, ami segít a gondon. Azonban ha nincs kéznél ilyen, vagy csak nem szeretnénk hosszú távon még egyszer elkölteni a gép árát, a legegyszerűbb patikai vagy közértben kapható kristályos citromsav (50 g-os zacskóban porként árulják) is megteszi. Forró vízben feloldva nagyszerűen oldja a zsíros letapadt szennyeződéseket és a vízkövet is. Egyszerűen szórjunk két csapott kiskanálnyi citromsavat a gép tartályába, töltsük tele vízzel a tartályt, majd mossuk át vele a gépet, amíg kifogy a tartály. Ha teljesen kifogyott, mossuk el a víztartályt. Ezután egy teli víztartállyal, most már citromsav nélkül mossuk át újra a gépet. Nyomogassuk addig a gombot, amíg kiürül a víztartály. – mondta Lonkai Márton.

A folyamat végén jutalmazzuk magunkat egy kávéval, ami minden bizonnyal sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint a takarítás előtti. Ha ezt havonta elvégezzük, azzal nem csak a kávénk lesz mindig finom, de a gépünket is védjük, hogy hosszú ideig dolgozzon nekünk!

További információ: https://steamhouse.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .