GasztroturizmusHírekSzálloda

Tavaszindító ételek, ha már eleged van a nehéz fogásokból: recept a séftől

Tavasz kezdetére telítődünk a nehéz, emésztésünket jobban terhelő ételekkel, ezért érdemes könnyíteni a fogásokon és már az étrendünkkel is készülni a jó idő érkezésére. Ebben segít, ha olyan szezonális alapanyagokat használunk, amelyekből könnyű, mégis tápláló fogások kerülhetnek az asztalra. Az alábbiakban sokéves tapasztalattal rendelkező executive séf mutatja meg, hogyan lehet kevésbé megterhelő ételekkel is jóllakni a melegebb évszak első heteiben.

A hidegebb időben szinte magától értetődő, hogy a kiadósabb ételek felé húz a szívünk, ám a tavasz beköszöntével egyre többször érezhetjük azt, hogy telítődtünk és valami könnyedebbre vágyunk. Ilyenkor érdemes egy kis újítást vinni a konyhába, amivel feldobhatjuk a menüsort. „A tavaszi étkezésre is egyszerűbb átállni, ha van átmenet a fogásokban” – mondja Csécsényi Zoltán, a bükfürdői Greenfield Hotel executive séfje, aki hasznos tippeket és egy receptet is megoszt velünk.

Levesek, amik felmelegítenek, de nem nehezítenek el

A kora tavaszi hűvösebb napokon természetes, hogy előszeretettel kerülnek előtérbe a levesek. Nem csoda, hiszen ilyenkor semmi sem esik olyan jól, mint egy tál forró, gőzölgő előétel. Viszont nem kell, hogy a laktató egyet jelentsen a nehézzel, zsírossal vagy egészségtelennel. A Greenfield séfje szerint számos olyan leves létezik, amik jólesően eltelítenek, de nem nehezítik el a gyomrot. A póréhagymából, sütőtökből vagy paszternákból készült krémleves pont ilyen, sőt, mindhárom szezonális zöldség és egészséges. A póréhagyma többek között káliumot, foszfort és vasat tartalmaz, a cékla gazdag C-vitaminban, mangánban és foszforban, a paszternákban pedig sok az E-vitamin, a kalcium és a cink. Csécsényi Zoltán szerint, ha még melengetőbbé akarjuk tenni a paszternákkrémlevesünket, szórhatunk rá egy kis csilipelyhet tálaláskor.

A saláta is lehet laktató

A saláták egész repertoárjának van szezonja a tavaszi időszakban. Fejes saláta, rukkola, madársaláta, spenót – ezek közül az összes idényzöldség az évnek ebben a szakában. Sült céklával, kecskesajttal, dióval igazi ínyenc fogássá varázsolhatjuk a salátánkat, de feldobhatjuk retek- vagy almaszeletekkel, ráadásul ezek az alapanyagok is mind szezonálisak. Ha szeretnénk még tartalmasabbá tenni, adhatunk a salátánkhoz quinoát, halat vagy csirkemellet.

Desszert a szezonra hangolva

A karácsonyi nagy mézeskalács és bejglidömping után nem csoda, hogy nem vágyunk túlzottan tömény édességekre. Ha mégis desszertre fájna a fogunk, akad néhány olyan hozzávaló, ami ilyenkor terem. Az első tavaszi hónapokban még nem annyira változatos a gyümölcsfelhozatal, de az alma és a körte kéznél van. A banánkenyérről már mindenki hallott, ugyanakkor létezik egy almás változat is, ami egyszerre laktató és könnyű sütemény. Aki a körtét szereti jobban, annak a körtés galette ajánlható. Amennyire mutatós, annyira egyszerű elkészíteni ezt a francia desszertet. A Greenfield Hotel séfje szerint a sárgarépa ilyenkor is aktuális a zöldségek közül, tehát a répatorta is remek választás lehet, emellett ez is egy igazán könnyed süti, a répa rostossága segíti az emésztést, így biztosan nem fogja megülni a gyomrunkat.

###

Tavaszi krémlevesrecept Csécsényi Zoltántól, a Greenfield executive séfjétől

Gyömbéres sárgarépa-krémleves

Hozzávalók 4 fő részére:

·        200 ml olaj

·        300 g vöröshagyma

·        250 g sárgarépa

·        200 g burgonya

·        50 g gyömbér

·        200 ml narancslé

·        250 ml alaplé

·        50 g só

·        1 g őrölt fehérbors

·        méz

·        baconchips vagy pirított szeletelt mandula

Olajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát és a megpucolt friss gyömbért. Engedjük fel alaplével, majd adjuk hozzá a burgonyát és a narancslevet. Sózzuk, borsozzuk. Mikor minden hozzávaló puhára főtt, turmixoljuk le az egészet. Ízlés szerint egy kis mézet is adhatunk a leveshez. Tálaláskor szórjuk meg baconchipsszel vagy pirított szeletelt mandulával.

###

Greenfield Hotel Golf & Spa****

A Greenfield Hotel Golf & Spa Bükfürdő egyik legnagyobb, 207 szobás, 2, hazai és nemzetközi ízeket, különleges italokat kínáló étteremmel, 2 bárral, 7 medencével, egyedülálló spa- és szaunavilággal, 18 lyukú golfpályával rendelkező szállodája. A festői környezetben elhelyezkedő komplexum a régió turizmusának fontos szereplőjeként a legmodernebb audiovizuális technikával felszerelt konferenciatermekkel is rendelkezik.

www.greenfieldhotel.hu

###

Adventor Hotels

Az Adventor Hotels célja és hitvallása, hogy szállodaüzemeltető és ingatlanfejlesztő cégként minőségi és folyamatosan megújuló szálloda portfóliójával egyedi értéket és szolgáltatáspalettát kínáljon a Magyarországon pihenni és kikapcsolódni vágyóknak. A portfólió jelenlegi szállodái: a bükfürdői Greenfield Hotel Golf & Spa, a soproni Fagus Hotel Conference & Spa, valamint a keszthelyi Hotel Sirius, amely 2023-ban nyitja meg kapuit.

www.adventorhotels.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .