BorokProgramok

6 borrégió, 22 borvidék, 65 borászat

A régió nyári programfelhozatalának messze a legkiemelkedőbb borgasztronómiai kínálatát nyújtja az augusztus 4-7. közötti Debreceni Bor- és Jazznapok, hiszen gyakorlatilag Magyarország teljes kínálatát megkóstolhatják a látogatók a debreceni Nagyerdőn. Ezalkalommal 3+1 kiemelkedő pincészet különleges bora mutatkozik be.

1. Maison Aux Pois Furmint Selection U. 2019, Tokaj-Hegyalja

A pincészet egyik legkedvesebb termőhelyéről mindössze két 225 literes hordót töltöttek meg a többször válogatott furminttal. Illatában méz, vanília, érett sárgahúsú őszibarack és friss mangó érezhető. Egy korty után feszes ásványosság, gyümölcsös savak és a szőlő tiszta íze mutatkozik meg. A 9 hónapos használt hordós érlelés kedves édességet, finom vaníliát ad az élményhez. Igazi citrusos, nyáresti italnak tűnik!

Maison aux Pois. Debreceni Bor- és Jazznapok. GasztroMagazin 2022.

2. Oremus Mandolás 2019

Az Oremus Mandolás száraz fehérbor testes, élénk, mégis üde savakkal rendelkezik, melynek harmóniáját a fahordós erjesztés és a finom seprőn történő borérlelés alakítja ki. A furmintból készült bor hat hónapon keresztül érlelődik fahordóban, majd további fél éven keresztül a palackban, mielőtt a poharakba kerül.

Oremus Mandolás. Debreceni Bor- és Jazznapok. GasztroMagazin 2022.

3. Dúzsi Görögszó Cuvée 2017

A világ legjobb vörös bora – a párizsi Vinalies Internationales versenyen a 2011-es palack a legjobb vörösbor díját kapta meg 2015-ben! Nem hiába, hogy a Dúzsi Pincészet csúcsboraként tartja számon e nedűt. A Görögszó Cuvée kizárólag kivételesen jó évjáratokban készülhet el a fürtök és a hordók többszöri szelekciója után. A borban cabernet franc-t és cabernet sauvignont házasítottak, melynek minden szőlőszeme negyven éves tőkékről, Szekszárd kivételes adottságokkal rendelkező Görögszó dűlőjéből került a présbe. Ígéretes tétel, még szinte virgonc: egy kivételes évjárat kivételes bora.

Dúzsi Görögszó. Debreceni Bor- és Jazznapok. GasztroMagazin 2022.

+1. Birkás Izsáki Arany Sárfehér Brut 2019 pezsgő

Az arany sárfehér az első eredetvédett magyar szőlőfajta. A pohárban táncoló kevés buborék megbolondítja a zseniális ízeket, és különleges illatokat hoz ki a fajtából. A borra jellemző aranysárga szín, és a birsalmára emlékeztető íz jellemzi.

Birkás Izsáki Arany Sárfehér. Debreceni Bor- és Jazznapok. GasztroMagazin 2022.

A Debreceni Bor-és Jazznapok hírei, bor- és jazz kínálata a weboldalon és a Facebook oldalon érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .